Kako je propala regionalna košarka: Od Čačka do Laktaša, mjesta ima samo za odabrane

ABA liga, Druga ABA liga

Sedamnaest godina kasnije ABA liga postala je suprotno. Kvaliteta više ne igra nikakvu ulogu, sve se svelo na dominaciju jednog kluba, a nakon sinoćnje sjednice Skupštine regionalnog natjecanja jasno je i da su potpuno obezvrijeđeni nacionalni šampionati.

Najvažnija vijest jest da proširenja natjecanja neće biti te da će, kao i ove sezone, učešće uzeti 12 ekipa. No ono što će se drastično promijeniti jest da više domaćih natjecanja gotovo sigurno neće igrati nikakvu ulogu. U ABA ligi, plasman može biti osvojjen samo putem ABA 2 lige!

A ovo će se pravilo primjenjivati ​​od sljedeće sezone. Šampion ABA 2 će se izravno plasirati za učešće u ABA ligi za sezonu 2018/19 u kojoj neće sudjelovati MZT koji je bio posljednjeplasirani ove sezone na Jadranu. Maksimalan broj ekipa koje jedna država može imati u natjecanju je pet, što bi se, u slučaju Srbije, moglo dogoditi već sljedeće sezone.

Što se tiče BiH, to konkretno znači da je Igokea praktično dobila zaštićeni status i da može ispasti iz ABA lige samo ukoliko bi bila posljednja. Da bi bilo koji drugi klub iz naše zemlje ostvario plasman u elitno regionalno natjecanje, to može ostvariti isključivo preko ABA 2 ligi. Dakle, ukoliko, naprimjer, Bosna Royal, Spurs ili Zrinjski budu prvaci BiH - neće sudjelovati u ABA ligi, već u drugoligaškom rangu regionalnog nadmetanja.

Laktaši će biti potpuno opušteni, dakle, u finalu nacionalnog prvenstva. Prema našim saznanjima, četiri juniora su već priključena prvom timu Igokee, koja više apsolutno nema rezultatski imperativ u Ligi 6. Ukoliko obrane šampionsku titulu - odlično, ali ukoliko to i ne urade, njima je svejedno - svakako i iduće sezone sudjeluju u ABA ligi.

"Naše nacionalno prvenstvo je donekle smanjeno. Jer, osim samog epiteta državnog prvaka, veliki motiv u borbi za trofej predstavljala je i činjenica da kao prvak BiH ulazite direktno u ABA ligu. Ovako, borimo se praktično za status regionalnog drugoligaša, što klubu tradicije jedne Bosne ili Splita, objektivno, ne predstavlja naročit uspjeh. A da biste na kraju priče i bili prvak ABA 2 ligi, trebaju vam enormna sredstva, koja trenutno nema ni pola klubova koji su već u ABA ligi. Procijenite koliko je to nepošteno ", izjavio je tajnik Bosne Goran Goran Perc.

Dakle, rukovodstvo ABA ligi je učinilo nešto slično onome kada je kineski predsjednik isposlovao odluku da može vječno biti na vlasti ili kada naši političari sami sebi izglasaju veće plaće. U ovom slučaju, ABA klubovi su sami sebi dodijelili povlašteni status i sve ostale regionalne ekipe gurnuli u ćošak, uključujući i velikane poput Bosne i Splita, bivše europske prvake. Pritom nisu konzultirali ni nacionalne saveze, od kojih se očekuje da pokunjeno prihvate realnost da njihova prvenstva sada služe samo za popunu druge regionalne lige.

Euroliga je napravljena u malom, zatvorenom natjecanju samo za odabrane. Sada su mnogi vjerojatno jasnija upozorenja legendarnog Dino Rađe o tome što se ABA liga pretvara:

"Ova liga je privatna i služi za privatne interese. Mislim da bi se pod okriljem FIBA ​​ili ULEB-a, svejedno je, trebalo organizirati neki novi format koji bi kasnije kroz svoj protok išao ka nekom višem plasmanu ".

Kraj u cijeloj priči nije tajna, povlačeći intimnost Aleksandra Vučića i prvog čovjeka Crvene zvijezde, Nebojse Čovića. Onaj isti moćnik koji je svojevremeno oduzeo Igokei pravo nastupa u Euroligi (izboreno prvim mjesto u regularnom dijelu natjecanja ABA lige; izravnu korist tada je ostvarila Zvezda, koja je ugrabila upravo poziciju za Euroligu). Međutim, očito je da je ipak vratio dug Laktaši kolektivu, do sada ga je Igokei omogućio da sudjeluje u regionalnom natjecanju bez obzira na rezultate na domaćem prvenstvu.

"Gurnuo je konačni Foura ABA 2 League dom Boracu iz Cacaka, što je u praksi njegov treći klub. Nakon zvijezde FMP, zajedno s domom finalnog turnira, "jer je teško izgubiti u Čačaku", promicanje njegovog C tima. Ako se pri tome poništi nacionalni koeficijent, imao bi Čović čak tri, a Srbija pet od 12 klubova u ABA ligi, a dodamo li tu Igokeu, koja je srpska klub, imali bi Srbi 50 posto glasova u Skupštini lige za bilo koju odluku! I nešto drugo, klubovi iz Srbije bit će pet, a iz Hrvatske i Slovenije četiri su! Uglavnom, Čović je miran jer njemu odgovara, naravno, i da je liga 14 ", naglasio je nedavno novinar zagrebačkih Sportskih novosti Tvrtko Puljić.

Dno crta je da, kao što smo već napomenuli, bivša jadranska liga pretvorila se u svoje suprotno. Umjesto podizanja regionalne košarke na višu razinu, ABA sada prijeti financijskim uništenjem većine klubova i nacionalnih prvenstva u bivšoj Jugoslaviji.

Mjesta za stolom s bogatom gozbom ostaju samo za odabrane. Oni koji su obilježili Nebojša Čović u njihovom uskom atlatu. Od Čakaka do Laktaši ...

Sport Centar