Kadeti BiH u finalu Europskog prvenstva

BIH, kadeti, kosarka, BIH, kosarka, Josip Pandža, kosarka, BIH, Džanan Musa, Kadeti BiH, kadetska reprezentacija BiH
Mladi bh. košarkaši plasirali su se u finale Europskog prvenstva za igrače do 16 godina koje se igra u Litvaniji.

U polufinalnom meču koji je završen tek nakon dva produžetka, izabanici izbornika Josipa Pandže svladali su Španjolsku rezultatom 86:78 (12:19, 20:12, 15:16, 16:16, 10:10, 5:13).

U neizvjesnom meču u kojem su oba tima napravila veliki broj grešaka, nešto spretniji na kraju su bili bh. košarkaši, koji su doslovno preokrenuli utakmicu u posljednjih pet minuta, odnosno drugom produžetku. Do tog trenutka oba tima su se smjenjivala u vodstvu, a postignuto je i nekoliko koševa u posljednjim sekundama razdoblja koji su donijeli produžetke.

Prvi takav koš postigao je Sani Čampara, koji je krajem regularnog dijela utakmice sedam sekundi prije kraja pogodio trojku za izjednačenje i prvi produžetak. Slična situacija se dogodila i krajem prvog produžetka, kada je španjolski košarkaš postigao trojku za izjednačenje i novi produžetak.

Ipak, posljednjih pet minuta igre pripalo je reprezentaciji BiH. Na krilima raspoloženog Čampare, te Njegoša Sikiraša i Džanana Muse, BiH je drugi produžetak dobila s 13:5 i ostvarila pobjedu koja joj donosi prvu košarkašku medalju sa europskih prvenstava u povijesti BiH.

BiH su u ovom meču do pobjede predovodili Čampara s 24 poena, šest skokova i asistencija, Musa s 24 poena, osam skokova i četiri asistencije, te Njegoš Sikiraš s 24 poena i šest skokova.

U velikom finalu kadetska reprezentacija BiH danas će u 20.15 sati igrati protiv domaće reprezentacije i prvog favorita natjecanja, reprezentacije Litvanije, koja je u prvom polufinalnom meču savladala Tursku sa 73:71./HMS/