Josip Sesar: Nisam još za staro gvožđe

HKK Zrinjski, josip sesar

...i košarkaške reprezentacije, nakon sezone odigrane u rodnom gradu danas je slobodan igrač.

Može svako pričati što hoće, ali Josip je itekako ostavio traga u svim klubovima za koje je igrao. Josip je i pravi mamac za publiku, a najočitiji primjer toga je svakako zadnja sezona u kojoj je nastupao za Zrinjski. Osim što je jedan od glavnih krivaca što se lani košarkaška publika vratila u dvoranu, Josip je bio na usluzi svima, a vjerujem da se svima duboko u pamćenje urezala slika kada je sa kćerkicom u krilu skupa sa Udrugom prijatelja posjetio osnovnu školu . Danas je Josip u Zagrebu, i pročitajte što kaže u intervju za naš portal.

Kakav je tvoj trenutni status i što planiraš u budućnosti?

"Trenutno sam bez kluba, treniram svakodnevno sa KK Zrinjevac i čekam hoće li ispasti što zanimljivo".

Promijenio si toliko klubova, u svakom dokazao igračku veličinu, možeš li povući paralelu između klubova u kojima si nastupao?

"Svaki klub za koji sam nastupao je imao svojih prednosti i mana. U svakom sam se dobro osjećao, a na okolnosti koje su se dešavale u pojedinim klubovima nisam mogao utjecati pa su neke ne košarkaške stvari dolazile do izražaja, ali to je materijal za jednu dulju priču".

Misliš li da si mogao više, pogotovo u igri za nacionalnu vrstu?

 "Naravno, ali to je ono o čemu sam odgovorio u prethodnom pitanju. To i jeste  vezano za repku, a što  se tiče klupske karijere, naravno da sam mogao više napraviti  da sam htio otići u inozemstvo. Bez obzira na sve ja sam zadovoljan i sa ovim što sam napravio".

Za koji klub od onih čije si boje nosio te vežu najbolje, a za koji najgore uspone.

"Za svaki klub mi je bilo lijepo igrati, i za Zagreb, i Cibonu, Split, Široki,Zadar i naravno i za moj Zrinjski. Loše stvari brzo zaboravljam tako da nema baš loših uspomena".

Sportska tema prošle  godine bila je tvoj povratak u Zrinjski? Kako danas gledaš na to, da li je to tvoj dobar ili loš potez?

"Nisam nikada razmišljao na način da li je to dobro ili loše za mene. U Zrinjski me povuklo srce i rodni grad.  Na žalost, ekonomske i ine okolnosti su bile takve da klub i ja nismo mogli nastaviti suradnju".

Da li je Zrinjski mogao više u prošloj godini, i tko je po tebi krivac za relativni neuspjeh kluba na kraju sezone?

"Obzirom na kvalitetu ekipe, naravno da smo mogli više. A krivac što nismo napravili više su ozljede i neke stvari nevezane za košarku".

Iako je nezahvalno o suđenju, ipak malo prokomentiraj suđenje u BiH, jer  ponašanje sudaca sigurno tjera velike igrače poput tebe iz BiH.

"Tim pitanjem si mi nehotice utrljao sol na ranu jer mi pred oči dođe ona zadnja minuta polufinala Kupa BiH i mislim da sam ovime odgovorio na to pitanje".

Kako osjenjuješ HKK Zrinjski ove sezone i do kada će po tebi Bosna i Široki biti privilegirani u odnosu na druge klubove?

"Obzirom na sve probleme i nezainteresiranost grada za sport, teško pronalaženje sponzora, mislim da Zrinjski ima vrhunski rezultat i ovim putem bi čestitao treneru Vujčiću i igračima na ulasku u Ligu 6.  Nadam se da će pokušati napraviti iskorak u odnosu na dosadašnje sezone.  A što se tiče Bosne i Širokog, pa mislim da bi se drugi klubovi trebali bolje organizirati i na taj način smanjiti utjecaj (ukoliko on uopće postoji) Širokog i Bosne na čelništvo Lige, i u konačnici i na sam poredak na tablici".

Neizbježno pitanje je kako je bilo jednom van serijskom igraču poput tebe igrati i trenirati u ovim ne uvjetima kakve ima Mostar sa dvoranama?

"Kako sam već rekao, srcem sam došao u Mostar, znao sam za te, kako kažete, ne uvjete tako da mi nije bio problem prilagoditi se tome. Htio sam pokrenuti, u suradnji s upravom kluba, neke stvari u sportu u Mostaru. Međutim, izgleda da kod naših političara i ljudi koji vode grad baš i ne postoji dobra volja da se sport podigne na višu razinu".

Hoćeš li malo prokomentirati igru Cibone ove godine sa obzirom na sve probleme, a koje igrači ne pokazuju na parketu?

"Još je rano davati bilo kakvu ocjenu jer sezona još traje, izgubili su Kup, imaju još prilika za popravni a do sada guraju dobro".

Koliko može po tebi Hrvatska reprezentacija u ovom trenutku?

"Bio sam uvjeren da ćemo uzeti medalju na zadnjem EP-u. Iskreno, malo sam razočaran rezultatom koji su napravili iako obzirom na zadnjih 13-14 godina neuspjeha, uspjeh je sami plasman na SP".

Koliko pratiš sportska događanja u svom rodnom gradu?

"Pratim nogomet uz košarku, vidim da su Plemići neočekivano izgubili od Zvijezde, al vjerujem da je to bio loš dan i da će u nastavku prvenstva igrati sve bolje i osigurati kontinuitet izlazaka na europsku scenu. Mostar to zaslužuje i treba".

Kako objašnjavaš da je jedan mali klub poput Zrinjskog dao toliko dobrih igrača koji su nositelji igre u Hrvatskoj?

"Hercegovački bazen je prostor na Balkanu koji je prepun talenata za sve sportove, a pogotovo one s loptom tako da me to ne iznenađuje, naprotiv, mislim da nas ima i premalo zbog toga što se tako malo ulaže u sport".

Neizbježno pitanje je kada se vraćaš u Zrinjski? Činjenica je da te Zrinjski treba, jer samo sa takvim igračima moguće je razbiti monopol Širokog i Bosne.

"To je pitanje za upravu, ha ha, šalim se. Ne znam, možda se vratim pa ako ništa kao sportski direktor ili nešto slično. Uostalom, vidjet ćemo nisam još za staro gvožđe, što bi se reklo".

Na kraju je Josip želio da pozdravimo sve navijače športske obitelji Zrinjski, a mi se nadamo da će se njegov zadnji odgovor što prije realizirati. Gradu su potrebni njegovi veliki sportaši, a Josip to svakako jeste.

zrinjski.info