Hrvatski košarkaši ostali u igri za Rio! Pobjedom protiv Grčke izborili finale

bojan
U drugom polufinalu Italija igra protiv Meksika. Igre u Riju izborit će samo pobjednik finala koji se igra u subotu (21 sat)!

U dramatičnom polufinalu Hrvatska je pobijedila Grčku i premda nisu znali kapitalizirati neočekivanu i nevjerojatnu prednost iz prvog poluvremena, "plus 24" iz 12. minute.

Košarkaški teoretičari kazat će da smo prerano visoko poveli, a mi ćemo ustvrditi da za samouvjerenu momčad kao što se pokazala ova Hrvatska nikad ništa nije kasno.

Najbolji igrač u velikoj pobjedi bio je Bojan Bogdanović s 20 koševa i četiri skoka, a dvoznamenkasti su još bili Dario Šarić sa 16 uz osam skokova te Kruno Simon s 11 koševa i osam skokova. Kod Grka je tek Perperoglou zabio 13 koševa.

Naši su sjajno otvorili utakmicu. Startna petorka Ukić, Simon, Bogdanović, Šarić i Bilan napravila je u prvih 140 sekundi 12:3. Kako je i dogovoreno, puštali su vanjski šut letaču Giannisu Antetokounmpu i razigravaču Nicku Calathesu (koji su promašivali), a u reketu su skupljali čuvajući se od prodora.

U napadu je prvi povukao Simon, koji je zabijao ali i pronalazio Bilana, Šarić je pogađao vanjske šuteve, a Bogdanović je opet na sve načine zabijao (11 koševa) pa je Hrvatska povela sa 20:3, a na mali odmor otišla sa 31:13. Bila je to daleko najbolja četvrtina ovoljetne Hrvatske, a i najbolja četvrtina hrvatske reprezentacije u nekoliko godina unazad.

Fantastična igra naših produžila se još dvije minute pa su naši u 12. minuti, nakon trice Simona, poveli sa 24 koša razlike (37:13). No, tada, Giannis Antetokounmpo, programirani All-Star igrač, kreće sam. Najprije je okrenuo Simona, a potom i Bilana, a Agravanis pogađa sretnu tricu od table i Grci se počinju polako vraćati.

Nažalost, prema su suparnici još u 13. minuti ušli u bonus, naši ne prodiru već šutiraju izvana i tako pomažu Grcima da se još više približe pa NBA centar Koufos smanjuje na "minus 8" (42:34). Ipak, tada Planinić pogađa šut s poludistance pa naši na veliki odmor odlaze s kapitalom od 10 koševa.

Nažalost, Grci su u nastavak utakmice ušli bolje, posebno Perperoglou, koji zabija pet koševa za 44:39. Ipak, naši tada uspijevaju uspostaviti obranu, ali Bogdanović promašuje tri otvorene trice.

Bourousis pak postiže dvicu i tricu, Perperoglou zabija bacanja i Grci u 27. minuti stižu do svog prvog vodstva (46:47). I tad je na parketu krenuo rat između.

Između osokoljene momčadi koja se vratila s ruba ponora i sastava koji je bio jednom nogom u finalu i kojeg je obuzela nervoza. Vidjelo se to i po Simonovoj tehničkoj jer je prigovorio sucu za jedan nesuđeni prekršaj.

Ipak, tada se iznad svih naših izdiže Šarić, a njemu se priključuje i vrlo borbeni Hezonja, Bogdanović pak zabija vrlo tešku dvicu pa Hrvatska u 35. minuti odlazi na "plus 11" (62:51).

Vrlo važnu ulogu u završnici odigrao je i Darko Planinić koji je igrao odličnu obranu na svom klupskom kolegi Bourousisu.

Pedeset sekundi prije kraja, na "plus 6", hrvatski izbornik Petrović pozvao je minutu odmora kako bi smirio svoje igrače. Nakon što su 20 sekundi čuvali loptu, Bogdanović je izbjegao udvajanje i dodao Hezonji koji je krenuo na zakucavanje.

Nakon što je fauliran, Hezonja je zabio jedno bacanje, nakon kojeg Mantzaris zabija tricu za 65:61. Grci rade brzi prekršaj i šalju Bogdanovića na crtu za slobodna bacanja, a on promašuje prvo, a pogađa drugo za prolaz u finale.

vecernji.hr