Hrvatska nadigrala Portoriko 103:82

kosarka, Hrvatska košarkaška reprezentacija, Hrvatska, SP u košarci, Hrvatska, portoriko, kosarka
Za razliku od svih dosadašnjih nastupa, u kojima su većinom dobro otvarali utakmice, a onda propadali u crne rupe, hrvatski košarkaši su protiv Portorika imali konstantu, pogotovo u prvih 30 minuta kad su gradili prednost i dali do znanja Portorikancima da ovo neće biti dan u kojem će se veseliti.

Hrvatska igra je u oba smjera bila na visokoj razini. Obrana je konačno bila s dozom agresivnosti potrebnom za ovakvo natjecanje i ovakvu utakmicu, nakon koje više nije bilo prilike za popravak. Portoriko je tek nakon više od tri minute došao do prvog ubačaja, kad je Hrvatska već vodila 13-0.

Najopasnijeg portorikanskog igrača JJ Barreu hrvatski su košarkaši otjerali od koša i samo zahvaljujući njegovom sjajnom dalekometnom šutu uspio je ubaciti 11 poena u prvom poluvremenu, no nije uspio razigrati suigrače.

Hrvatski napadi su imali smisla, protok lopte je konačno bio brz i iz toga su se rađale otvorene pozicije. Dodamo li k tome sjajan vanjski šut, sedam pogođenih trica iz 11 pokušaja, onda je 17 koševa prednosti (53:36) na poluvremenu bio logičan rezultat.

Hrvatski košarkaši ni u nastavku utakmice nisu skidali nogu s gasa. Kao da su odlučili sve svoje frustracije, nakupljene u porazima od Senegala i Grčke, iskaliti na Portorikancima koji su se pokazali kao dobar materijal za hrvatski team building.

U trećoj, najefikasnijoj hrvatskoj četvrtini (31-21) slomljen je svaki pokušaj otpora Portorikanaca. Već početkom posljednje dionice Hrvatska je otišla na +30 (87-57), što je hrvatskom izborniku Jasminu Repeši omogućilo da u rotaciju uvede i neke igrače, poput Andrića, Babića i Hezonje, koji su dosad imali malu minutažu, a dodatno odmori one koji su se najviše trošili, poput Bojana Bogdanovića i Darija Šarića.

Unatoč tome što je igrao samo 26 minuta Bogdanović je postigao 23 poena (14 iz slobodnih bacanja). Dario Šarić je za 14 minuta ubacio 15 poena, uz 4 skoka i 3 asistencije. Damir Markota je u pobjedu ugradio 10 poena i 7 skokova, Ante Tomić 7 poena i 5 asistencija. Poanta je opet bila u momčadski odličnoj prezentaciji u kojoj je svatko od igrača imao svoje dobre minute. Strijelce Portorika predvodili su Barrea sa 20 koševa i Franklin sa 13.

Hrvatskim košarkašima ostalo je samo pričekati rezultat posljednje utakmice u skupini, Argentina - Grčka, nakon koje će biti poznato s koje će pozicije u osminu finala i tko će im biti prvi suparnik u nokaut fazi u Madridu.

HRVATSKA - PORTORIKO 103-82 (28-16, 25-20, 31-21, 19-25)

HRVATSKA: Tomić 7, Andrić 6, Lafayette 5, Bogdanović 23, Šarić 15, Rudež 6, Ukić 7, Simon 9, Markota 10, Hezonja 2, Žorić 9, Babić 4

POTORIKO: Clemente 2, Barea 20, Franklin 13, Arroyo, Vassallo, Rivera 7, Diaz -, Sanchez 11, Huertas 9, Balkman 6, Galindo 11, Santiago 3

hrt.hr