HKK Široki: Prodati i zaraditi ili s istom ekipom ponoviti uspjehe?

HKK Široki, KK Igokea, HKK Široki, ABA liga, HKK Široki, KK Split, turnir

...predstavnika u Jadranskoj, bio peti u istom natjecanju i izborio pravo nastupa u Eurokupu iduće sezone. Za jednu sezonu više nego dovoljno. No, što će biti i, što je još važnije, kako će izgledati Široki u idućoj sezoni?

Široki je igrao najbolju košarku u BiH i najljepšu u ABA ligi zahvaljujući uigranosti i zajedništvu ekipe. Svi igrači ove momčadi radili su i ‘ginuli' jedan za drugoga, istaknuo je to i trener Ivan Velić, a ‘krvavim' radom i požrtvovnošću izborili su 33 pobjede iz 45 službenih utakmica ove sezone. Ako bi ova momčad ostala na okupu i iduće sezone, tko zna gdje bi joj bila granica. No, takvo što nerealno je očekivati. Kada je prije par sezona Široki odluči smanjiti budžet iz kluba su poručili da se okreću proizvodnji i prodaji igrača, jer je to jedini način da se preživi na tržištu. Pogotovo otkako je recesija poharala europski sport. Stoga, iako je prvi čovjek kluba Ante Suton nekoliko puta ponovio kako će klub pokušati zadržati skoro neizmijenjenu momčad, teško će odbiti sve "nalete" raznih menadžera i zainteresiranih klubova koji bi u svojim redovima voljeli vidjeti nekog od mladih igrača Širokog. Hercegovački klub ima nekoliko igrača koji bi mogli biti vrlo tažena roba na tržištu ovoga ljeta. Svakako najistaknutiji u izlogu su Ivan Ramljak, Darko Planinić i Fran Pilepić. Prva dvojica su dovođena u vezu s Cibonom, a potonji je navodno "zakaparen" od strane Cedevite. No, nisu jedini koji su jedini zanimljivi drugim klubovima. Za Željka Šakića je navodno bilo interesa još sredinom sezone, a Boris Barać bi vjerojatno mogao dostići najveću cijenu, premda sumnjamo da bi se Široki olako riješio velikog talenta na početku svoje karijere. Bilo kako bilo, svi ovi igrači imaju ugovor i mogu otići samo uz dva uvjeta - da Široki dobije određenu odštetu i da na odlazak pristane sam igrač. Odštete koje su uglavnom fiksirane u ugovorima nisu velike u odnosu na one koje se vrte u europskim okvirima, ali od prodaje jednog od igrača, recimo Pilepića ili Ramljaka, klub bi riješio dobar dio budžeta za iduću sezonu.

Eurokup ipak preskupa avantura

Od toga hoće li Široki prodavati ili zadržavati ovisi rješenje još jedne "misterije" vezane za iduću sezonu. Naime, Široki zahvaljujući petom mjestu iz ABA lige ima pravo nastupa u Eurokupu, no hoće li tamo igrati odlučit će sam klub. Eurokup je izuzetno jako natjecanje i bilo bi interesantno vidjeti kako bi se ova ekipa koja je osvojila dvostruku krunu i bila hit ABA lige snašla u sudaru s vrhunskim momčadima iz Španjolske ili Rusije. No, isto tako, nastup u Eurokupu košta, zbog dugačkih putovanja i dodatnih troškova, pa bi to samo bio dodatni udarac na budžet Širokog. S obzirom na to, bojimo se da je izglednija opcija da Široki u idućoj sezoni igra samo Jadransku ligu i uključi se naknadno u prvenstvo Bosne i Hercegovine. Europa će još pričekati.

Samo trojici istekao ugovor

Pod važećim ugovorom sa Širokim ostali su svi igrači osim trojice. Amerikanac Coleman Collins i Jakov Vladović imali su dogovorenu suradnju na jednu sezonu, a Dino Butorac bio je na posudbi iz Cedevite samo za proteklu sezonu. Svi ostali imaju ugovor na još jednu (Šakić, Peršić, Ramljak, Pilepić), dvije (Planinić, Naletilić, Bilinovac, Novak, Barać) ili više sezona (najmlađi Domagoj Bošnjak). Ugovora nema ni trener Ivan Velić, no s njim je, kao sa svojim bivšim igračem i dugogodišnjim zaposlenikom kluba, klub imao usmeni dogovor iz sezonu u sezonu.

Dnevni list