HKK Široki ozbiljno razmatra neigranje ABA lige

Igokea će u ABA ligu ići izravno, a Široki će morati zatražiti pozivnicu. Nju će i dobiti, ali ne besplatno. Pozivnica za Jadransku ligu košta 150.000 eura, a to je skoro polovica od onoga koliko košta kompletna prva momčad Širokog.

ABA liga je za Široki "kruh", od utakmica s regionalnom konkurencijom klub i živi, no to je za klub preveliki iznos i postoji velika opasnost da upravo zbog nemogućnosti plaćanja pozivnice Široki preskoči nastup u Jadranskoj ligi.

"Pozivnica službeno košta 150.000 eura i toliko su plaćali svi klubovi koji su je dobivali do sada. Mi ćemo pokušati naći kompromis da nam se da nekakav popust, na osnovi našeg kontinuiteta u ligi, posjećenosti naših utakmica i takvih stvari. Međutim, iznos može promijeniti samo skupština ABA lige, a ona zasjeda 20. lipnja", kaže za Dnevni list predsjednik Širokog Ante Suton.

Široki doista ima kontinuitet u ABA ligi, jer u dosadašnjih dvanaest sezona klub s Pecare samo jednom nije nastupio. Njihove utakmice uistinu su među najposjećenijima u ligi, ali pitanje je hoće li ABA liga imati razumijevanja iz više razloga.

Prije svega, radi se o privatnoj i potpuno komercijalnoj ligi. Vodstvu lige novac je među najvažnijim stvarima i vrlo vjerojatno ne bi bio problem naći klub koji bi umjesto Širokog platio pozivnicu.

Recimo da Hrvatska u sezoni 2013./2014. ima samo tri predstavnika, a ako bi im bilo ponuđeno, pozivnicu bi si mogli priuštiti i šibenski Jolly i Zagreb.

Druga otegotna okolnost za Široki je to što bi Liga u slučaju smanjenja cijene pozivnice napravila presedan, pa bi to mogao zatražiti svaki sljedeći klub. Stoga u Širokom Brijegu ne bježe od mogućnosti da uštede tih 150.000 eura i sljedeću sezonu pauziraju od regionalnog natjecanja.

"Ako bi igrali ABA ligu, svakako da bi morali sastavljati konkurentnu ekipu, ali ako budemo igrali samo Prvenstvo BiH, razmišljanje je da sastavimo, uvjetno rečeno, jeftiniju momčad od igrača pod ugovorom i igrača iz našeg omladinskog pogona, pa da spremni dočekamo idući nastup u Jadranskoj ligi", zaključio je Ante Suton