HKK Široki: Kada momčad funkcionira savršeno, i pojedinac dolazi do izražaja

Ovih osam natjecateljskih mjeseci teško će ponoviti bilo koja buduća generacija tog kluba. Obraniti dvostruku krunu i neće biti neizvedivo, no biti peti u Jadranskoj ligi i iza sebe ostaviti velikane poput Cibone, Olimpije, Crvene zvezde ili Zagreba, ne događa se svake godine.

No, nisu samo trofeji ono s čim je taj klub profitirao. Zahvaljujući dobrom radu omladinskog pogona, dobro pogođenim prinovama te, na kraju krajeva, čistoj sreći, stvorila se momčad koja je igrala najbolju i najljepšu košarku u regionalnoj ligi i koja je sa stilom obranila dvostruku krunu i osvojila četvrti uzastopni naslov prvaka Bosne i Hercegovine. Što je najvažnije za klub, ta momčad u prosjeku je jako mlada i većina igrača ugovorno je vezana uz Široki. I na kraju prošle sezone mnogi bogatiji klubovi "poludjeli" su za najvrjednijim eksponatima bh. prvaka. Nakon ove sezone interesiranje je još više poraslo, a "eksponati" su brojniji. Iako u klubu tvrde da će pokušati zadržati sve igrače koji su osvojili dvostruku krunu, poslovna logika ih navodi da ipak prihvate neku ponudu koja se "ne bude mogla odbiti". Jer, prodajom samo jednog od trojice najtraženijih (Ramljak, Pilepić, Planinić) riješili bi lijep dio planiranog proračuna za iduću sezonu. Na primjeru Širokog potvrdila se ona teza da kvalitetan pojedinac najviše može doći do izražaja ako momčad igra dobro. A momčad Širokog, što je njihov trener Ivan Velić istaknuo kao osobni najveći uspjeh, funkcionirala je savršeno. Ako zatražite od petorice navijača Širokog da izdvoje najboljeg igrača svoje momčadi, vjerujemo da bi dobili pet različitih odgovora. Svaki od 12 igrača koliko ih je bilo u sastavu u zadnjoj utakmici sezone dao je svoj obol u najuspješnijoj sezoni, neki više, a neki manje. No, svi oni činili su cjelinu koja je gazila sve pred sobom.

JAKOV VLADOVIĆ
Najiskusniji igrač momčadi i općenito gledano vjerojatno najbolji. Neke utakmice odigrao je maestralno, primjerice, protiv Zagreba u ABA ligi, a u većini bio je jako dobar. U finalu su ga bekovi Igokee "istukli" i malo je pao, ali bio je adekvatna zamjena za Morovića. I više od toga.

DARKO PLANINIĆ
Definitivno sezona puna afirmacije. U ABA ligi se tukao s najboljim centrima regije (Peković, Varda, Vučević, Kasun...) i nisu ga nadigrali. U domaćem prvenstvu uglavnom je bio dominantan, a neke utakmice Široki je dobio najviše zahvaljujući njegovoj snazi i visini. Najveći mu je problem ulaženje u probleme s osobnim pogreškama.

IVAN RAMLJAK
Najsvestraniji igrač ove momčadi. Atletski moćan, skočan i brz, može čuvati svakog protivničkog igrača. Popravio je i šut, što mu je bila najveća boljka, pa je sada doslovno "puni paket". Zna oscilirati i "nestati" s parketa, ali po našem mišljenju od svih igrača Širokog ima potencijal za napraviti najbolju karijeru u inozemstvu.

FRAN PILEPIĆ
Nakon što je prošle sezone bio apsolutna senzacija u regiji, uoči ove sezone bio je pod dodatnim povećalom, no u ABA ligi očekivanja je opravdao. Bio je statistički najbolji igrač momčad i stalna opasnost po protivnike. Neugodna ozljeda zbog koje je propustio dobar dio završnice prvenstva izbacila ga je iz forme, pa je kraj sezone odigrao slabije.

JOSIP NALETILIĆ
Prvi put u ulozi kapetana i to nakon što je vrpcu dugo godina nosio legendarni Šime Špralja. Prihvatio je ulogu back-up playmakera i igrao je vrlo dobro. Njegov problem što si dopušta da na njega utječu kritike s tribina, pa često puno bolje igra u gostima nego u Širokom Brijegu.

JOSIP BILINOVAC
Sezonu počeo kao nominalni treći bek, a upornim radom izborio se za startera. Izuzetnih fizičkih predispozicija i trener ga često koristi kao "flastera" na najopasnijim igračima protivnika, no zna i pogađati u serijama. Nažalost, neugodna ozljeda spriječila ga je u finalu dati veći obol.

DALIBOR PERŠIĆ
Igrama u Širokom zaradio si je poziv u reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Ljevoruki krilni igrač imao je nekoliko vrhunskih predstava ove sezone. Nije igrač koji pravi razliku, ali jest onaj na kojeg uvijek možete računati. Takvog treneri vole i da je bilo izbora za najboljeg šestog igrača, Peršić bi sigurno ušao u konkurenciju.

DINO BUTORAC
Došao u Široki na posudbu iz Cedevite i stigao s reputacijom ubojitog šutera izvan linije tri poena. Nakon obećavajućeg početka sezone postupno je padao u drugi plan kod trenera Velića. Možda je njegov najveći "problem" što nije sportski drzak i bezobrazan igrač, ali kao takav je zaslužan što je u redovima prvaka atmosfera bila idealna.

MARIO NOVAK
U NBA ligi igrače poput njega zovu "human cigar", s jasnom aluzijom da ih se u igru uvodi samo kad je pobjeda davno osigurana. I Novak je minutažu dobivao na dvoznamenkastim razlikama, par minuta prije kraja i to na oduševljenje navijača Širokog. Ipak, ima visinu (217 cm) koja bi se u budućnosti mogla bolje koristiti.

ŽELJKO ŠAKIĆ
U debitantskoj sezoni u Jadranskoj ligi dugo je bio među najboljim pojedincima kompletnog natjecanja, a završio ju je kao jedan od trojice najboljih igrača Širokog. Pozitivno je "lud", emotivac i sportski drzak, što mu je u isto vrijeme prednost i mana. Školovan, ali opet netipičan igrač. I pred njim je lijepa karijera.

BORIS BARAĆ
Najmlađi prvotimac Širokog, ali i definitivno najraubaniji. Praktično nije ni imao odmora između sezona, jer je proteklog ljeta bio aktivan na čak dva međunarodna natjecanja za mlade košarkaše. Zbog toga i zbog mladosti (1992. godište) često je oscilirao, ali je u više navrata demonstrirao ogromni potencijal. Najvrjedniji biser u kolekciji Širokog.

COLEMAN COLLINS
Potpuno netipičan Amerikanac - pozitivac, momčadski nastrojen. Unosio je u momčad potrebnu dozu atrakcije, ali uspio odlično pokriti poziciju centra, iako to nije njegova pozicija. Možda je nekada previše težio atrakciji i često je bio slaba točka u obrani. No, s njim Široki nije promašio ove sezone.

Dnevni list