FIBA izbacuje Hrvatsku i Srbiju sa Svjetskog prvenstva?

fiba, Hrvatska zemlja, Srbija
...igrača do 19 godina, javlja internetski portal Eurohoops.net pozivajući se na neimenovani izvor.

Spomenuto Svjetsko prvenstvo počinje za tjedana dana na Kreti, a hrvatski juniori nalaze se u skupini A s reprezentacijama SAD-a, Irana i Egipta.

Čelnici ABA lige, predstavnici nacionalnih saveza i klubova u utorak su se sastali u Zagrebu, gdje je vlasništvo nad ligom formalno prebačeno na saveze i klubove, ali tvrtka Sidro i dalje je ostala nadležna za vođenje natjecanja. Je li to trn u oku članovima FIBA-ina Izvršnog odbora ili pod svaku cijenu žele ponovno preuzeti kontrolu nad svim klupskim natjecanjima u Europi, tek treba vidjeti.

Prema saznanjima spomenutog portala specijaliziranog za košarku FIBA i dalje neće priznati ABA ligu u ovakvom formatu, što bi automatski za posljedicu moglo imati sankcije prema nacionalnim savezima iz kojih dolaze klubovi koji se u takvoj ligi natječu.

Moguće sankcije uključuju uskraćivanje nastupa na svim natjecanjima pod ingerencijom FIBA-e, kao i domaćinstvo natjecanja pod okriljem Svjetske košarkaške federacije i svih njezinih ogranaka. Tako je u najcrnijem scenariju moguće i da FIBA Europe Zagrebu oduzme domaćinstvo skupine na nadolazećem, rujanskom Eurobasketu košarkaša