Fantastična Cibona zadržala nadu

Sjajna Cibonina večer u Draženovom domu okončana je visokom i uvjerljivom pobjedom momčadi Velimira Perasovića. Cibosi su ispratili Himki s 82:63, a tih 19 razlike znači da će im u posljednjem kolu u Vitoriji za prolaz u četvrtfinale biti dovoljna bilo kakva pobjeda protiv Caje Laboral. Dakako, uz obje pobjede Olympiakosa u posljednja dva kola, što je trenutno najveći problem za Vukove - s obzirom da i dalje ne ovise samo o sebi.

No, svoj dio posla su ove srijede obavili po željama. Predvođeni Bojanom Bogdanovićem (22 poena, devet skokova, 6/6 za tricu), Jamontom Gordonom (23 poena, osam skokova) i Markom Tomasom (15 poena, šut 4/14) ostavili su goste iz Rusije bez većih šansi.
Zaigrao i Vrbanc

U posljednjoj minuti prvog poluvremena u igru je nakratko ušao i Cibonin povratnik Goran Vrbanc, kojeg je u karijeri jako usporila serija ozljeda. Vrbancu su to bile prve ovosezonske euroligaške minute, točnije, prve minute u najjačem klupskom kontinentalnom natjecanju od sezone 2006./07., kada je odigrao sedam utakmica.

Odlične početne minute Jamonta Gordona rano su osigurale veliku prednost Cibosa, uz deset poena američkog razigravača u bijegu do 12:4 u četvrtoj minuti. Kako Carlos Cabezas nije imao nikakav odgovor u obrani, Sergio Scariolo brzo je uveo Raula Lopeza, no na Cibonino usporavanje nije toliko utjecala izmjena Španjolaca, već udarac kojeg je Gordon primio u kontaktu pod košem, zbog čega ga je odmijenio Samo Udrih.

Sa Slovencem na parketu više nije išlo tako dobro, Slovenac je brzo ušao u seriju pogrešaka, promašio i dvije trice, što su gosti na drugom kraju terena naplatili približavanjem na 20:17 nakon prvih deset minuta. Treba dodati da se u završnici četvrtine u igru vratio i Gordon, ali nije previše pomoglo, nije bio toliko opasan kao u prvim minutama.

U drugoj četvrtini Cibona je tricom i polaganjem Bojana Bogdanovića u kontri ponovno došla do dotad maksimalnih osam razlike, 25:17 u 12. minuti, a nakon dvije McCartyjeve trice u Himkijevom povratku do 25:25, krenula je serija koja je goste do kraja poluvremena ostavila bez ikakvog odgovora.
Bijesni Scariolo

Sergiju Scariolu sigurno nije bilo lako pratiti svoju momčad kako tone, a rano u trećoj četvrtini sasvim je izgubio živce kada je uz pogođeni šut Tomasa Cabezasu istovremeno suđen i prekršaj nad Radoševićem, što je Cibosima dalo i dodatni napad iz kojeg je Bogdanović ubacio tricu za 49:27. Scariolo se teško mirio s odlukom sudaca, no nije mu bilo pomoći. Štoviše, mogao je biti sretan što je izbjegao tehničku, valjda na autoritet.

Velimir Perasović reagirao je uvođenjem Roberta Trohe umjesto Tomislava Zubčića, a s četiri mala (Lukša Andrić jedini centar) Cibona je odigrala odličnu zonu kojom su Himki ostavili bez poena nešto više od šest i pol minuta. Kako je i u napadu išlo solidno, pokazalo se to dovoljnim za +15 pri odlasku na veliki odmor.

Ono što su izborili "krvareći" u obrani, Cibosi su kapitalizirali serijom od 15:0 s kojom su pobjegli do velikih 40:25 na kraju druge četvrtine. Napadački, prvo ime ponovno je bio Gordon, koji je u seriji ubacio šest poena, dok su se za ostatak pobrinuli Bogdanović, Troha, Andrić i Marko Tomas.

Po povratku na parket nije se puno promijenilo u odnosu snaga iako je Cibona ponovno zaigrala s "pravim" centarskim parom, s Radoševićem uz Andrića. Tomas je dvaput pogodio s poludistance, a Bogdanović dodao tricu u povećanju na 49:27 u 25. minuti, da bi Gordon malo kasnije svojim poenima i asistencijom Radoševiću na čisto polaganje za 53:30 četiri minute do kraja četvrtine.

Nakon Ciboninih, slijedilo je i nekoliko minuta gostiju iz Rusije - srećom za Cibose, nije trajalo predugo. Nakon što je Perasovićeva momčad malo posustala, Himki je uz vodeće uloge Fridzona i Mozgova serijom od 11:0 smanjio na samo 53:41, ali do kraja treće i početkom posljednje četvrtine stvari su se ponovno vratile na staro, puno ljepše za Cibonu.

Trica Bogdanovića i dva slobodna Marka Tomasa postavila su 58:43 nakon 30 minuta, a Andrić, Bogdanović novom tricom i dotad blijedi Udrih prodorom i polaganjem vukli su do +22, 66:44 u 33. minuti. Kada je Bogdanović minutu kasnije ubacio svoju petu tricu iz pet pokušaja i povisio na 69:46, bilo je jasno da pobjeda teško može pobjeći, a ostalo je samo uhvatiti što bolju koš-razliku bitnu u borbi za četvrtfinale.

Zadržati visoku prednost nije bilo lako. Himki je u posljednjih pet minuta nekoliko puta stigao na 12 razlike, desetak sekundi do kraja su tricom Dmitrijeva smanjili na 79:63, no zakucavanje i dodatno bacanje Dalibora Bagarića donijeli su željenih završnih +19.

Cibonu su nosili prvenstveno Bogdanović i Gordon, pomogli su i ostali, dok se kod gostiju istaknuo jedino Keith Langford (16 poena). Uz njega, jedini dvoznamekasti strijelac još je bio Kelly McCarty s deset poena.

Iduće kolo i rasplet skupine na redu su idućeg četvrtka.

sportnet.hr/Ivor Krapac