Eurobasket 2013: Današnje utakmice odigrane od 17:45 i 21:00 sat

Od 17:45 :


Hrvatska : Češka 70 : 53

Hrvatska košarkaška reprezentacija ostvarila je i četvrtu pobjedu u nizu na Europskom prvenstvu u Sloveniji i plasirala se u drugi krug. Česi su prijetili nešto više od jednog poluvremena, ali u drugom dijelu Hrvatska je ubacila u višu brzinu i s dva boda seli iz Celja u Ljubljanu.Najbolji u redovima Hrvatske bio je Ante Tomić s 12 poena i devet skokova, Bojan Bogdanović i Dario Šarić ubacili su po 11, a Krunoslav Simon i Luka Žorić bili su odlični s po 10 poena. Kod Čeha najbolji je bio Pavel Pumprla s 19 poenai Jan Vesely s 11 poena.

Latvija - Makedonija 76:66
Neočekivano loša i konfuzna Makedonija u posljednjem kolu skupine B nije uspjela upisati pobjedu protiv Latvije i tako produžiti nadu u prolaz. Latvijci su od prve minute izgledali puno organiziranije i bolje i na kraju su potpuno zasluženo slavili.Odličnu utakmicu odradili su Kristaps Janičenoks s 15 poena i pet skokova te Kaspars Berzins s 15 poena i devet skokova. Kod poraženih Pero Antić je ubacio 16 poena uz pet skokova, a Todor Gečevski je dodao 11 poena.

Njemačka : Izrael 80 : 76

U dvoboju posljednjih dviju momčadi u skupini A Njemačka je uspjela pobijediti Izrael rezultatom 80:76.Početak utakmice nagovijestio je kako bi raspoloženi Izrael mogao doći do pobjede nad Nijemcima koje u početku nije najbolje služio šut. Izraelci su održavali prednost od nekoliko poena sve do pred kraj druge četvrtine kada su Nijemci napokon stigli do vodstva.Nijemce su predvodili Staiger s 15 poena, isto toliko imao je i Günther, a double-double ostvario je Pleiss sa 14 poena i jednako toliko skokova. Kod Izraela Casspi je ubacio 22 i dodao 13 skokova, po 16 su imali Eliyahu (11 skokova) i Halperin.

Bosna i Hercegovina : Litvanija 76 : 72

San Bosne i Hercegovine o pobjedi s dvoznamenkastom razlikom protiv Litve nije bio daleko od stvarno. Imala je BiH u posljednjoj četvrtini i 16 poena prednosti, ali u završnici je Linas Kleiza potopio njezine nade. Teletović je utakmicu završio s 31 poenom i sedam skokova, a Nihad Đedović je dodao 20 poena. Kod Litve Kleiza je ubacio 20 poena uz deset skokova, a Pocius je dodao 14 poena

Italija : Švedska 82 : 79

Italija pet od pet ,šta drugo reći i večeras su bili na visini zadatka ,stabilni u igri bez većih osciliranja a dovoljno dali gas da pobjede i večeras.Košarkaška reprezentacija Italija ostvarila je petu pobjedu u grupi D i završila prvu fazu sa svim pobjedama!,u večerašnjem susretu Italije yapaženu rolu su imali :Pietro Aradori 16poena 7 skokova i 3 asistencije te Alessandro Gentile s 19 poena i 5 asistencija.

U 21:00 su igrali :

Belgija : Francuska 65 : 82

Francuska je "prespavala" prve dvije četvrtine utakmice s Belgijom, a zatim ubacila u višu brzinu i velikom serijom u trećoj četvrtini okrenula rezultat, te došla do ipak očekivane pobjede i prvog mjesta u skupini A. Kod Francuza prvo ime susreta bio je Tony Parker s 20 poena i šest asistencija, 14 poena i šest skokova imao je Joffrey Lauvergne, a 13 poena je dodao Mickael Gelabale. Najistaknutiji belgijski igrači bili su Axel Hervelle s 13 poena i Sam van Rossom s 12, uz osam skokova.

Crna Gora : Srbija 83 : 76

Srbija je u posljednjem kolu skupine B izgubila od Crne Gore 83:76. Srbiju je predvodio Raško Katić sa postignutih 19 poena, dok je najefikasniji kod Crnogoraca bio Tyrese Rice sa 12 poena.
Iz skupine B u drugi krug su prošle reprezentacije Srbije, Latvije i Litve.

Slovenija : Poljska 61 : 71

U posljednjoj utakmici skupine C u Celju, poljski košarkaši došli su do svoje prve i jedine pobjede na ovom EP-u. Poljaci su se oprostili od Eurobasketa sa 71:61 protiv domaće Slovenije, u utakmici bez opipljivog rezultatskog značaja. Kako su Slovenci već znali da odlaze u drugi krug i prenose dva boda, a Poljska je svoje šanse za prolaz izgubila prije posljednjeg kola, igralo se samo za prestiž. Thomas Kelati je u posljednjem poljskom nastupu na ovom EP-u bio najefikasniji, s 21 poenom i četiri asistencije, uz 7/11 iz igre. Marcin Gortat ubilježio je 19 poena i 12 skokova. Božidar Maljković je dosta ravnomjerno rasporedio minutažu Slovenaca, nitko nije bio na parketu više od 25 minuta, a jedini dvoznamenkasti strijelac bio je Domen Lorbek (13 poena).

Turska : Rusija 77 : 89

Dvoboj europskih košarkaških velesila trebao je prema prognozama biti odmor za jedne i za druge uoči drugog kruga, a ispao je posljednji umor uoči odlaska kući i jednih i drugih. Rusi su barem malo uspjeli spasiti obraz prvom pobjedom, a i Turci su turnir završili s istim omjerom.Sergej Karašev je bio prvo ime susreta s 25 poena i pet skokova, Antonov je zabio 14. Kod Turaka je najbolji bio iskusni centarski tandem Oguz Savaş (18) - Kerem Gönlüm (17 poena). Hido Turkoglu svoju posljednju reprezentativnu utakmicu odgledao je s klupe.

HERCEGOVINA.info