Cibona izborila TOP 16!

U posljednjem, desetom kolu skupine A Cibona je slavila kod kuće protiv izravnog konkurenta francuskog ASVEL-a sa 73:71, a pomogao joj je i litavski Žalgiris, koji je slavio kod turskog Fenerbahčea sa 76:68 (26:18, 20:18, 15:17, 12:18).

Ključna utakmica

Uoči posljednjeg kola, zagrebačkim Vukovima trebala je pobjeda protiv ASVEL-a od najmanje četiri koša razlike kako bi sami ovisili o sebi. U igri je bila i bilo kakva pobjeda, ali tada bi Žalgiris morao slaviti kod Fenerbahčea. Cibona nije mogla računati na ozlijeđenog kapetana Marina Rozića, a i Vedran Vukušić još nije bio spreman za cijeli susret.

U prvom susretu ovih dviju  momčadi Cibona je izgubila u Francuskoj sa 71:68, iako je tri minute prije kraja imala 11 koševa prednosti, tako da se očekivala rovovska borba.

Cibona vodila igru

Cibonaši su vrlo dobro otvorili susret i preuzeli su kontrolu igre u svoje ruke. Igrači Velimira Perasovića održavali su potrebnu prednost, a u nekoliko navrata imali su i više od deset koševa prednosti.

Krajem treće četvrtine Cibona je pobjegla na 13 koševa prednosti, ali nije uspjela sačuvati svoju prednost. ASVEL je polako dostizao prednost Cibone i polovicom posljednje četvrtine došli su do prvog vodstva od 64:63.

Neizvjesna završnica

Ipak, u samoj završnici Vukovi rade seriju 5:0 i dolaze do vodstva 70:67. U posljednju minutu ušlo se s rezultatom 71:68, a potom Bobby Dixon smanjuje na samo jedan koš zaostatka. Marko Tomas je zatim realizirao oba slobodna bacanja, a gosti su imali četiri sekunde za tricu koja bi ih odvela u produžetak, no nisu uspjeli. Prije šuta Jamont Gordon je načinio prekršaj, a Dixon je realizirao jedno slobodno bacanje.

Najbolji igrači u Ciboninim redovima bili su Tomas s 24 koša i dva skoka te Gordon sa 16 koševa i Lukša Anrić s 13 koševa. Kod gostuju najbolji je bio Ali Traore sa 16 koševa, osam skokova i dvije asistencije.

Cibona je tako izborila plasman među 16 najboljih europskih momčadi s tri pobjede i sedam poraza.

Važna pobjeda Cibone

Veika borba pod koševima

Neizvjesna završnica

hrt.hr