Božić je dan za NBA ligu

Donovan Mitchell , NBA liga , NBA liga , ljubitelji košarke

Božić je dan kojeg ljubitelji košarke, neovisno o vjeroispovijesti i obiteljskoj tradiciji, uvijek pomno čekaju zbog jasnog razloga - NBA se pobrine da tog dana dobijemo pet sjajnih utakmica koje se igraju jedna za drugom.

Pričamo o doslovno (namjanje) 13 sati košarke, a da stvar bude bolja, sve počinje u nama prihvatljivom, europskom terminu.

I ovaj put ćemo gledati pet zanimljivih utakmica. Program počinje u 18 sati po hrvatskom vremenu, a mi vam donosimo pregled svih utakmica koje ćete danas moći gledati.

18:00 NEW YORK KNICKS - MILWAUKEE BUCKS

Objektivno Knicksi kvalitetom nemaju što tražiti u božićnom programu, ali New York je preveliko tržište da bi izbjegli gledati utakmicu iz Madison Square Gardena. Jedno vrijeme je bilo da na Božić igraju Knicksi i Bullsi, ali kako su i u Chicagu ove sezone puno bliži dnu nego vrhu lige, onda su čelnici lige odlučili da takva utakmica ne bi imala smisla pa su New Yorku poslali Milwaukee. U samoj utakmici Bucksi bi trebali biti veliki favoriti, ali u prošlom međusobnom susretu pobijedili su Knicski te tako izjednačili međusobni omjer ove sezone na 1-1. Tu utakmicu ćemo pamtiti i po onom spektakularnom zakucavanju Maria Hezonje pored Giannisa i svemu što je uslijedilo nakon toga pa je prava šteta što je hrvatski košarkaš ispao iz rotacije Davida Fizdalea pa nećemo vidjeti kako bi se raspleo pokušaj revanša.

21:00 HOUSTON ROCKETS - OKLAHOMA CITY THUNDER

Uoči sezone najavljivalo se kao da bi Houston i Oklahoma mogli biti najveći izazivači Golden Stateu na Zapadu, a kako se sezona odvijala Rocketsi i Thunder su taj status gubili, odnosno vraćali ga. Oklahoma je u sezonu ušla s ozlijeđenim Russellom Westbrookom te na početku to nije izgledalo najbolje. No, ubrzo se sve posložilo, a kako Paul George igra sezonu karijere, tako Thunder izgleda odlično. Billy Donovan je posložio igru u oba pravca i s razlogom se može reći kako je ovo najbolja momčad koju je Westbrook imao oko sebe od kada je Kevin Durant napustio Oklahomu. Thunder trenutno drži treće mjesto na Zapadu s omjerom 21-11, a dojam je kako će u doigravanje ući s najmanje drugog mjesta.

Houston je u sezonu ušao katastrofalno. Trevor Ariza je otišao, a Carmelo Anthony došao. Iako je to promjena u samo jednom čovjeku, Rocketsi su doživjeli pravu promjenu identiteta s Melom. Srećom pa su relativno brzo shvatili da to tako ne može ići pa otpisali Mela i okrenuli se onome što imaju. A tada su proigrali. James Harden posljednjih tjedana igra nestvarno, a bez obzira na ozljedu Chrisa Paula opet izgledaju kao momčad koja može zabiti više od bilo koga. U prvom ovosezonskom dvoboju Oklahoma je upisala uvjerljivu pobjedu. No, tada je za Houston još igrao Anthony.

23:30 BOSTON CELTICS - PHILADELPHIA 76ERS

Nakon derbija Zapada, slijedi derbi Istoka. Doduše, ako pitate Joela Embiida onda ovo nije nikakav derbi jer 'kako to može biti derbi ako nas oni svaki put pobijede''. I centar Philadelphije je u pravu - Boston 'ima Philin broj', a posebno cijela priča boli Embiida jer je Al Horford jedan od rijetkih centara koji ga može čuvati bez pomoći suigrača, a to uvijek radi jako dobro. Danas će Embiidu biti malo lakše jer nema ozlijeđenog Arona Baynesa, ali ionako to nije toliko važan matchuo. Prvi put će Sixersi igrati protiv Celticsa od kada je Jimmy Butler stigao u grad, a ovo će bit još jedan od testova koliko on može. Sixersi cijelu sezonu igraju toplo-hladno, u odnosu na prošlu sezonu dobili su Butlera, ali izgubili četiri važna igrača rotacije i ne izgledaju toliko dobro koliko smo očekivali prije sezone. Takvo nešto bi do prije nekoliko tjedana mogli reći i za Boston, ali onda je trener Brad Stevens napravio neke nužne promjene u rotacijama igrača te Celticsi u zadnje vrijeme djeluju kao moćan stroj puno češće nego je to bilo na početku sezone. Boston je u prvoj međusobnoj utakmici ove sezone, s kojom je i otvorena NBA sezona, pobijedio s uvjerljivih 105:87.

02:00 GOLDEN STATE WARRIORS - LOS ANGELES LAKERS

I prije nego je NBA liga objavila raspored božićnih utakmica mogli smo pretpostaviti da će na rasporedu biti ova utakmica. Jednostavno, u NBA-u se ovakve stvari ne propuštaju - najbolja momčad lige protiv nove momčadi najboljeg košarkaša lige. I bez obzira što Lakersi nisu toliko konkurentni da bi bili ozbiljni rival Warriorsima, prilika da gledate LeBrona Jamesa protiv Kevina Duranta se ne propušta. Hoće li 'Kralj' poput Mavaulayja Culkina, 'sam u kući' uspjeti iznijeti pobjedu? Teško, jako teško.

04:30 UTAH JAZZ - PORTLAND TRAIL BLAZERS

I za kraj ovog maratona ostavljena je potecijalno najtvrđa utakmica božićnog programa. Doduše, rezultat iz prvo ogleda ovih momčadi (120:90 za Jazz) ne govori o čvrstini dvoboja, ali tako to ide u NBA ligi - kada te ne ide, onda se i ne forsira previše povratak u utakmicu. U ovaj današnji ogled Jazz ulazi s omjerom 16-18, a Houston, koji trenutno drži osmu poziciju na Zapadu, ima 17-15. Utah ima problema s ozljedama, ali i s formom Donathana Mitchella koji se suočava s pritiskom 'druge godine'. S druge strane, Portland se često otpisuje, a oni su i dalje tu - na relativno mirnih 19-14 i s odlično raspoloženim dvojcem Damian Lillard - C.J. McCullom kojem se često priključi i Jusuf Nurkić.