Bojan Bogdanović: Pucamo na London

Bojan Bogdanović, Cibona, Cibona, Bojan Bogdanović, hrvatski košarkaši
U ovom slavonskom gradu Hrvati će 26. srpnja imati i prvi pripremni susret, protiv Bugarske. Izbornik Josip Vranković trenutačno na raspolaganju ima 16 igrača pošto je jedan od najvažnijih hrvatskih reprezentativaca Roko Ukić ozlijeđen i na terapijama je u Istanbulu. Ukoliko Splićanin, koji je nastupio na svim turnirima od 2005. na ovamo, ne bude mogao nastupiti u Litvi, bit će to veliki problem za Vrankovića. Bivši trener Širokog već je eliminirao Zorana Planinića, a pored Marka Popovića, koji je prije šuter nego razigravač, ima debitanta u reprezentaciji Amerikanca Drapera i Roka Stipčevića, koji bi u najjačoj konkurenciji teško prošao u najuži izbor. - U ovom trenutku ne zna se puno o situaciji s Ukićevim zglobom, trenutačno je na pregledima kod klupskih liječnika i kad to sve završi, vidjet ćemo kakvo je njihovo mišljenje i kakve su prognoze, kazao je hrvatski izbornik.
Vrankoviću Ukić nije jedini problem, Marko Tomas također trenira po posebnom programu, a Mostarac Marin Rozić nije dovoljno spreman i neće nastupiti na trećem uzastopnom Eurobasketu.
No, ima ova hrvatska reprezentacija i puno vrlina. Prema rosteru daleko je najjača na centarskim pozicijama gdje će izbornik Vranković imati veliki broj mladih, ali vrlo kvalitetnih igrača koji su se "skućili" po najboljim europskim klubovima. Između Realovog Tomića, novog člana turskog Efesa i povratnika u reprezentaciju Stanka Baraća, dvojit će između Lukše Andrića iz Galatasaraya te novog igrača milanskog Armanija Leona Radoševića. Pored ponajboljeg igrača NLB lige iz prošle sezone Luke Žorića pitanje je koga će uopće Vranković eliminirati.

Većina reprezentativaca ostvarila bogate ugovore

Pozitivno je za hrvatskog izbornika i to što je većina nositelja igre reprezentacije u jakim europskim klubovima, ili su ovog ljeta potpisali unosne ugovore, poput Baraća, Bogdanovića, Radoševića, Žorića, a uskoro i Popovića, pa na Eurobasket odlaze rasterećeni. Jedna od zvijezda prijelaznog roka i novi član turskog Fenerbahčea Mostarac Bojan Bogdanović smatra da ova Hrvatska ima sasvim dovoljno snažnu ekipa da ostvari svoje ciljeve. A najvažniji od svih ciljeva je poznat.
- Mislim da ne moram posebno napominjati da pucamo na olimpijske kvalifikacije. Imamo stvarno dobru i potentnu momčad i mislim da to možemo ostvariti. Najvažnije je da se što prije kompletiramo. Ovo je tek početak, ali dobro radimo, upoznajemo se i zasad je sve u najboljem redu, poručio je Bogdanović iz Osijeka.
U ovoj reprezentaciji Bogdanović bi trebao biti prvi Vrankovićev izbor na mjestu beka šutera, možda i prva opcija u napadu, jer je 22-godišnji Mostarac u Ciboni, upravo kod Vrankovića, bio najbolji strijelac momčadi i drugi strijelac regularne sezone Eurolige. Sve to priskrbilo mu je transfer u Fenerbahče, ali i navelo Netse da ga uzmu na NBA draftu. Ipak, NBA liga mu trenutačno nije prioritet.
- Imam trogodišnji ugovor s Fenerbahčeom i sigurno je samo to da idem u Tursku. O NBA trenutačno ne razmišljam previše, želim odigrati neko vrijeme u Europi. No, za klupsku sezonu ima vremena, sve su misli okrenute k Litvi, zaključio je Bogdanović.

Olimpijska viza - dva izravno u London, četiri u kvalifikacije

Eurobasket u Litvi ima izuzetnu važnost za sve članice zbog toga jer je kvalifikacijskog karaktera za odlazak na Olimpijske igre u Londonu 2012. Skoro svim članicama Eurobasketa to je jedan od najvažnijih ciljeva, no cilj će moći ostvariti samo šest njih. Na košarkaškom turniru u Londonu nastupit će 12 ekipa, a 10 je slobodnih mjesta. Nastup na Igrama osigurali su SAD kao svjetski prvak i Velika Britanija kao domaćin. Sedam reprezentacija izravan nastup izborit će kroz kontinentalna prvenstva, a još tri će proći kroz kvalifikacije. Na olimpijski turnir izravno idu prvak i viceprvak Europe te prvak i viceprvak Prvenstva Amerike. Vizu za London dobit će prvaci Azije, Afrike i Oceanije. S Eurobasketa u dodatne kvalifikacije će četiri momčadi plasirane od 3. do 6. šeste pozicije. Ako među šest najboljih budu Britanci, u tom slučaju kvalifikacije će izboriti i sedma momčad. Budući da su na zadnjim olimpijskim kvalifikacijama, prije tri godine u Grčkoj, najbolje bile europske ekipe (Hrvatska, Njemačka i Grčka) vrlo je vjerojatno da predstojeći Eurobasket u London pošalje pet europskih predstavnika.

Hrvatski igrači na Vrankovićevom popisu

Playmakeri:
Dontaye Draper (Cedevita)
Marko Popović (bez kluba)
Rok Stipčević (Varese)
Roko Ukić* (Fenerbahče)
Šuteri:
Bojan Bogdanović (Fenerbahče)
Marko Car (Cedevita)
Fran Pilepić (Široki)
Krunoslav Simon (Zagreb)
Krila:
Zoran Vrkić (bez kluba)
Damjan Rudež (Cibona)
Marko Tomas (Fenerbahče)
Krilni centri:
Damir Markota (Olimpija)
Luka Žorić (Unicaja)
Centri:
Lukša Andrić (Galatasaray)
Stanko Barać (Anadolu Efes)
Leon Radošević (Armani Milano)
Ante Tomić (Real Madrid)
* ozlijeđen, propušta prvi dio priprema

Hrvatska na europskim prvenstvima

Njemačka 1993. 3. mjesto
Grčka 1995. 3.
Španjolska 1997. 11.
Francuska 1999. 11.
Turska 2001. 7.
Švedska 2003. 11
Srbija i Crna Gora 2005. 7.
Španjolska 2007. 6.
Poljska 2009. 6.

Dnevni list.ba