Bojan Bogdanović: Bit ću u Mostaru, u Zagrebu a onda gdje mi pukne!

Bojan

Iako je tijekom sezone rekao, "čim završi, eto me na prvom avionu za Zagreb", Bojan Bogdanović još uvijek je u SAD-u. Ostao je nekoliko dana u Washingtonu pa je sjeo u automobil i dovezao se do New Yorka, a otamo će prema Zagrebu. Kod Bojana Bogdanovića s vremenom naučite jednu stvar. U koji ga je god grad karijera dovela, taj je grad ubrzo postao i njegov grad. I kad god ima priliku, on će svakako posjetiti Madrid, Zagreb, Istanbul, Washington ili New York. Naravno, rodni Mostar se tu podrazumijeva, iako u cijelu križaljku treba uvrstiti Neum, Dubrovnik...

Hoće li se u toj niski destinacija pojaviti ovoga ljeta novo odredište, Bogdanović još uvijek ne zna.

Propustili Celticse

Njemu je istekao trogodišnji ugovor, prema kojemu je zaradio 10,3 milijuna dolara, pa je trenutačno slobodan igrač. Odnosno, "ograničeni slobodan igrač", što znači da će Washington Wizardsi od 1. srpnja, kad krene prijelazni rok u NBA ligi, moći mečirati bilo kakvu ponudu za Bojana Bogdanovića. Uglavnom, najbolji hrvatski košarkaš pred potpisom je ugovora karijere, koji, a tako se priča odvija, ne bi trebao samo biti najveći ugovor jednog hrvatskog košarkaša ikada, već bi to mogao biti i najveći ugovor jednog hrvatskog sportaša uopće.

Kroničari Wizdarsa posljednjih dana sezone često su znali pitati Bogdanovića nešto o prijelaznom roku, no, on je govorio da ga ništa ne zanima dok traje sezona i da se time ne opterećuje. Međutim, nakon što su Celticsi dobili sedmu u polufinalu Istoka, sezona je završila.

A Bojan Bogdanović se javio iz New Yorka. Poraz od Celticsa je još bio u glavi.

- Evo, prošlo je nešto dana od te posljednje utakmice i kad sada pogledam unatrag, mislim da se tu nije radilo o toj sedmoj utakmici. Mislim da smo mi svoje šanse propustili u prvoj i drugoj utakmici u Bostonu. U prvoj utakmici krenuli smo sa 18:0, u drugoj smo imali u trećoj četvrtini 15 poena viška i igrali produžetak. Tu smo trebali ugrabiti pobjedu.

Sve se odvilo vrlo brzo

Posebno, jer ova je serija pokazala da je domaći parket bio od itekakve važnosti.

- Što se tiče Wizardsa, to je jest tako. Mi teško ili nikako ne gubimo u svojoj dvorani. Cijelu sezonu je bio tako, a u play-offu te stvari dođu još više do izražaja.

U toj play-off seriji protiv Celticsa Bogdanović je najbolji bio u prve dvije domaće utakmice. Stavio je 13 i 19 poena. Međutim, igrao je on i u Bostonu, a lopti je bilo malo ili ništa. Kako je to igrati paklenom strijelcu i dobiti samo dvije lopte u 20 minuta?

- To je tako, tako je bila postavljena igra i tome se jednostavno moraš prilagoditi. Nemaš se protiv toga što buniti, kako je tako je.

OK, iza njega je treća NBA sezona. Kad se podvuče crta?

- Ukupno bih mogao reći da sam njome zadovoljan. Počeo sam treću sezonu u Brooklynu, gdje momčad nije bila sastavljena za velike domete, ali tu sam bio jedan od nositelja i svoj posao pokušao sam odraditi najbolje što mogu. Onda se dogodio taj trade u Washington, što je bila nova situacija za mene, momčad koja je bila u dobrom ritmu, već s posloženim ovlastima u igri i tome se trebalo prilagoditi.

Što se tiče Bogdanovića, ta je prilagodba dosta kratko trajala, iako je, možda i prvi puta tijekom karijere, ovo bio slučaj u kojemu mu nije bilo svejedno.

- Znate, ja nikad u svojoj dosadašnjoj karijeri nisam dolazio u momčad na pola sezone, tih iskustva jednostavno nisam imao. Sve se odvijalo dosta brzo, morao sam brzo sve pohvatiti i, na kraju dana sam to i uspio. S te strane je sigurno to bilo veliko novo iskustvo za mene, a prošao sam ga relativno mirno.

I sada, kad je sve gotovo, čeka ga potpis ugovora karijere.

- Čekam i ja taj 1. srpnja, do tada ću malo znati o tome gdje ću nastaviti karijeru. Otprilike to sada funkcionira na sljedeći način; sve momčadi čekaju prvo draft, a nakon drafta će vidjeti kako su prošli i što im, shodno tome, od free-agenta koji su na tržištu treba. Nakon drafta moglo bi se nešto više saznati.

Treba pričekati 1. VII.

Washington Post, koji je dobar insajder što se razmišljanja u Wizardsima tiče, objavio je da će Bojan Bogdanović biti glavni fokus prijelaznog roka u Washingtonu.

- NBA ne funkcionira na način na koji funkcioniraju klubovi u Europi. Da sam u Europi, da mi istječe ugovor u ovom trenutku, ja bih već znao gdje ću igrati sljedeće sezone, vjerojatno bih već nešto i potpisao. To je ovdje nemoguće. I ne samo to, ovdje se na kraju dana ne radi ni o onome što igrač želi, niti o onome koga neki klub želi, već se radi samo o tome koliko netko ima prostora na salary capu, odnosno, može li netko platiti onoliko koliko nudi netko drugi.

Postavimo to ovako, Wizardsi nemaju baš previše prostora na salary capu, tu su već veliki ugovori za Johna Walla, Bradleya Beala, Marcina Gortata i Keefa Morrisa, a potpisuje ovo ljeto ugovor i Otto Porter. Znači, Wizardsi su u svojoj računici, ako pretpostavimo da je točno da će sve pokušati ne bi li zadržali Bogdanovića, odredili količinu milijuna po sezoni do koje su spremni mečirati neku drugu ponudu koja sleti na Bogdanovićevu adresu. To je poput partije pokera, pratit će dokle budu mogli...

- Ne znam, treba pričekati 1. srpnja i tada će se sve znati, sada možemo samo nagađati...

A što bi želio Bojan Bogdanović, što on traži u ovom prijelaznom roku? Ne radi se tu o novcu, jer ovo je priča u kojoj novac neće pobjeći, što Bogdanović za sebe želi igrački?

- Želim igrati važne minute, to je moj cilj. Znači ili biti dio petorke, ili biti šesti igrač, baš šesti igrač s dosta velikim ovlastima, ako je riječ o momčadi koja je kandidat za naslov. Ona uloga koju sam imao kad sam tek došao u Wizardse.

Nema nervoze

I dobro, dok traje cijela ta gungula oko prijelaznog roka, gdje će biti Bojan Bogdanović?

- Ne znam u ovom trenutku. Sasvim sigurno se vraćam kući, bit ću u Mostaru, u Zagrebu sigurno neko vrijeme, a onda gdje me put odvede, gdje mi pukne. U SAD ću morati otići iza tog 1. srpnja, kad ću potpisivati ugovor.

Ima li nervoze?

- Nema.

A ima li umora, na kraju ove prilično duge sezone? Uzmite samo da je Bogdanović krenuo u ovu sezonu prije gotovo godinu dana. Negdje oko 1. lipnja kad se počeo individualno spremati za početak priprema reprezentacije, onda odradio kvalifikacije za Igre u Torinu, pa se spremao za Rio, odradio Rio, pa je vrlo brzo nakon povratka iz Brazila morao na kamp Brooklyna za novu sezonu. I sve do sada...

- Što se tiče fizičkog umora, ja ga ne osjećam, možda i iz razloga što sam u posljednje vrijeme imao nešto manju minutažu. No, ono što osjećam jest mentalni umor. Doista je ova sezona dugo trajala i svašta sam kroz nju prošao...

Sada će imati vremena za odmor. Barem do srpnja, do potpisa ugovora karijere, a nakon toga kreću i reprezentativne pripreme.

Da, Bojan Bogdanović nije sporan i nikada nije bio sporan u igranju za reprezentaciju, Nema tog medija u SAD-u koji već nije izvijestio da će Bogdanović nositi Hrvatsku na Eurobasketu u rujnu. S njim nitko u NBA ligi i ne pokušava, a niti bi im on to dopustio, razgovarati o tome "da bi bilo dobro propustiti jedno reprezentativno ljeto"...

Sportske novosti