Bitka za prvo mjesto protiv moćnog stroja

Bojan Bogdanović, Fenerbahçe, Bojan Bogdanović, Fenerbahçe, Bojan Bogdanović, Hrvatska košarkaška reprezentacija, SP u košarci, košarkaši, Hrvatska košarkaška reprezentacija, rk igman, kosarka, Hrvatska košarkaška reprezentacija, košarkaš, Bojan Bogdanović, Bojan Bogdanović, košarkaš, kosarka, hrvatski košarkaši, eurobasket 2015 , kosarka, Hrvatska zemlja, kvalifikacije, Miro Bilan, Kruno Simon, hrvatski košarkaši, Bojan Bogdanović, Košarkaški, Hrvatska košarkaška reprezentacija, Hrvatska košarkaška reprezentacija, Olimpijske igre, hrvatski košarkaši, Olimpijske igre, hrvatski košarkaši, kosarka, Hrvatska, Olimpijske igre, Bojan Bogdanović, Hrvatska zemlja, Hrvatska, hrvatski košarkaši, Bojan Bogdanović, Bojan Bogdanović, Hrvatska, košarkaši, hrvatski košarkaši, Bojan Bogdanović, Hrvatska zemlja
Hrvatska je odradila posao u prve tri utakmice i sa savršenim skorom od 16:45 igra utakmicu s pravim europskim gigantom Španjolskom. Generacija predvođena Pauom Gasolom jedna je od najslavnijih u povijesti europske košarke, ali s Hrvatskom je nekoliko puta vodila teške bitke.

U posljednjoj utakmici ovih momčadi, na Olimpijadi u Riju prošlog ljeta, slavila je Hrvatska nakon što je Dario Šarić blokirao Gasola u zadnjem napadu. Pamti se i pobjeda na Eurobasketu 2007. godine kada je Marko Tomas tricom u zadnjoj sekundi šokirao domaćina Španjolsku.

Španjolci su najveći favoriti za zlato i prvo mjesto u skupini, ali Hrvatska nikako nije bez šansi. Nakon ''dizelaškog'' ulaska u turnir protiv Crne Gore su izabranici Ace Petrovića pokazali da podižu formu i da najbolje čuvaju za nokaut fazu. Jedan od razloga oscilacija protiv slabijih protivnika je i Petrovićevo sakrivanje taktičkih opcija i čuvanje asova u rukavu za kasnije faze natjecanja.

Španjolska, sukladno ulozi prvog favorita, nema potrebe za takvim tempiranjem forme: košarkaška Furija od prvog dana turnira melje protivnike sa čak 39 razlike u prosjeku.

Braća Gasol glavni su igrači ove momčadi, a tu su i njihovi nasljednici braća Hernangomez. Osim pod košem, vrlo su jaki i na poziciji jedinice gdje imaju Sergija Rodrigueza, Rickyja Rubija i Juana Carlosa Navarra, koji je stilom igre ipak bek šuter. Španjolci su, uvjetno rečeno, slabi jedino na pozicijama dva i tri - upravo gdje je Hrvatska vrlo opasna s prvom napadačkom opcijom Bojanom Bogdanovićem.