30 godina ženske košarke u Livnu. Turnir u čast slavnih dama Livna

zkk livno
Prva službena utakmica odigrana je protiv ekipe ŽKK „Radnik", Donji Vakuf 21. travnja 1985. godine na košarkaškom igralištu ispred „Šupa". Ženski košarkaški klub „Troglav" od 1985. do 1988. godine natjecao se četiri sezone u Regionalnoj ligi Zenice za košarkašice. Kao prvak Regionalne lige Zenice klub je odigrao kvalifikacijsku utakmicu za ulazak u tadašnju prvu Republičku ligu krajem 1988. godine i pobjedio ekipu „Radivoj Korać" iz Sarajeva rezultatom 55 - 51. Tako su se prvi put plasirali među republičke ligaše gdje će u sezonama 1988./'89., 1989./'90., 1990./'91., 1991./'92. igrati sve do početka rata na ovim prostorima. Za klub su u ovim godinama nastupale domaće igračice, a isticale su se Anita Duvnjak, Vera Šarić, Jadranka Jeličić, Silvana Marinčić, Dijana Vidović, Danijela Vrdoljak, Lucija Dalić, Jasna Dalić, Babina Maksić i mnoge druge igračice, velike dame livanjske košarke čije uspjehe slavimo sljedeći vikend.

Osnivač kluba i prvi trener bio je Slobodan Ajder, nastavnik tjelesnog i zdravstvenog odgoja u tadašnjoj OŠ „10. Oktobar" (danas OŠ „Fra Lovro Karaula"). Prva predsjednica kluba bila je nastavnica tjelesnog i zdravstvenog odgoja u OŠ „Ivan Goran Kovačić" Senija Jeleč „Crna".

Nakon pauze u radu od dvije godine klub će obnoviti svoju aktivnost polovinom 1994. godine, a početkom naredne 1995. godine biti registriran pod imenom ŽKK „Livno". Predsjednica novoformiranog kluba bila je Mirjana Jozić, a tajnik kluba Velislav Kovač. Trener i pomoćni trener bili su Slobodan Lalić „Cico" i Vilim Kompar.

Od 1995. godine pa sve do danas Ženski košarkaški klub natjecao se u Ligi „Herceg-Bosne", „Jedinstvenoj ligi" Bosne i Hercegovine (Premijer Liga BiH), Regionalnoj međunarodnoj „Trocal ligi" i u europskom „Liga-kupu Liliane Ronchetti" (1998/1999; 1999/2000)

Predvođene trenerom Draženom Cicom Mamićem, košarkašice Livna 1997. osvajaju dvostruku krunu, Prvenstvo i Kup Herceg-Bosne. Uz domaće igračice taj uspjeh ostvarile su i djevojke pristigle iz Splita: Danica Talajić, Đina Rončević, Ivana Piplović i Valentina Kondža.

Godinu kasnije livanjke su bile druge u Prvenstvu Herceg-Bosne, a u doigravanju za prvaka Federacije BiH osvojile su treće mjesto. Zahvaljujući tomu poraslo je zanimanje za klub pa su košarkašice dobile jakog sponzora i novi naziv - ŽKK „Sirela mljekara".

S novim imenom klub je debitarao u Kupu Liliane Ronchetti, gdje ga je već u pretkolu eliminirao sastav slovenskog Celja. Godina 1999. donijela je novi uzlet livanjske ženske košarke. Pojačane hrvatskom reprezentativkom Sandrom Pešić, Livnjake su osvojile dvostruku krunu u Herceg - Bosni a u doigravanju za prvakinje BiH završile su na drugom mjestu, odmah iza „Željezničara". U drugom nastupu u kupu Liliane Ronchetti „Sirela mljekara" igrala je u skupini s mađarskim „Ferencvarošom" i bugarskim „Neftohimikom".

U sezoni 1999./2000. „Sirela mljekara" opet je druga u konkurenciji najboljih klubova iz cijele BiH, predvođena trenerom Nenadom Slavicom i hrvatskim reprezentativnim košarkašicama Monikom Kovač, Blaženkom Čipčić i Simonom Šodom. Trener Željko Ciglar Livanjke je u sezoni 2002./2003. doveo do drugog mjesta u konkurenciji deset najboljih klubova u BiH i plasmana u finale kupa BiH. Plasirale su se u regionalnu Trocal ligu, što je bio sjajan sportski uspjeh, ali kojeg klub nažalost nije mogao logistički ispratit pa je „Sirela" napustila natjecanje poslije jedanaest odigranih utakmica. Livanjke su zbog financijskih problem morale napustit i Prvu Ligu BiH.

 

U sezoni 2004./2005. klub je ponovno registriran pod imenom ŽKK „Livno". Te iste godine ponovno osvaja prvo mjesto u ligi „Herceg Bosne". Jednostavno i bez prave konkurencije. Predsjednik kluba bio je Tihomir Baković, a trener Edin Doračić.

U sezoni 2004./2005. klub također osvaja prvo mjesto u ligi Herceg Bosne. Istu stvar ponovili smo i treću sezonu za redom nakon koje smo se uspješno kvalificirali i stvorili financijsku klimu za Prvu Ligu BiH.

2008./2009. godine ŽKK „Livno" natjecalo se u Prvoj ligi BiH s uvjerljivo najmlađom ekipom u ligi. Klub se pojačao sa Suzanom Đorđević iz Vršca, Ružicom Šimunović iz Rame te Mihaelom Majstorović iz Tomislavgrada. Izboren je ostanak u Prvoj ligi BiH, no nažalost zbog loše financijske situacije moralo se istupiti iz Prve lige BiH.

Sljedeće dvije sezone igralo se Prvenstvo Herceg Bosne gdje su oba puta osvojena prva mjesta, no nije se imalo ambicija igrati Prvu ligu BiH zbog loše financijske situacije.

U te dvije godine, nakon odustajanja od Prve lige BiH, došlo je do raspadanja mlađih kategorija i kritičnog smanjenja interesa za žensku košarku.

Tihomir Baković završio je uspješno svoj mandat ostvarivši zavidne uspjehe kao predsjednik kluba jer u tom razdoblju mlađe kategorije tri godine za redom dolaze na finalni turnir prvenstva BiH za mlađe kategorije, a na njegovo mjesto došao je Draško Krišto koji je do tada bio član Upravnog odbora kluba. Trener mlađih kategorija bio je Edin Doračić koji je dobar rad nastavio raditi i danas.

Vrlo brzo, u samo nekoliko mjeseci, dug ženskog košarkaškog kluba, je saniran zahvaljujući potpisivanju sponzorskih ugovora s Violetom d.o.o. te racionalnoj štednji. Klub se oporavio financijski, ali igrački je i dalje bio u rasulu. U tom trenutku u klubu je bilo preostalo samo deset članica svih kategorija što je nezamisliv podatak ako uzmemo u obzir da samo seniorska ekipa mora imati 12 igračica. Upravni odbor predvođen Tihomirom Bakovićem predlaže angažiranje, tada dvadestjednogodišnjeg, sportskog trenera Slavka Krištu koji je zajedno s Edinom Doračićem i uz veoma limitirana sredstva, morao stvoriti kompletan igrački kadar svih kategorija.

Marketinška kampanja pokrenuta je u studenom 2010. godine. Misija je uspješno izvršena i klub je obnovljen. Škola košarke Ženskog košarkaškog kluba Livno danas broji više od 90 članica svih dobnih skupina što je impresivan podatak, ako uzmemo u obzir da je prije četiri godine bilo samo 10 članica. Trenutno naše igračice još nisu stasale za neke ozbiljnije poduhvate na seniorskoj sceni, ali već prošle godine osvojena je trostruka srebrna medalja u mlađim kategorijama. Ove godine se napada trostruka kruna na razini BiH.

U klubu danas našu djecu odgajaju i treniraju treneri Edin Doračić i Slavko Krišto. Ponosni smo na našu djecu i guramo svaki dan u borbi uz moto „Jedno djete manje na ulici, jedno više u dvorani"

 

Ovaj vikend naš klub slavi tridesetu obljetnicu svog osnutka i tom prigodm te u ujedno u sklopu Proslave Dane Općine Livno u suradnji s Općinom Livno organiziramo košarkaški turnir za cijeloukupnu žensku populaciju našeg Livna. Naše dame, koje su danas već majke, supruge, kao i naši treneri, predsjednici i svi ostali bivši i sadašnji djelatnici u ženskoj košarci zaslužuju ovakvu proslavu. PRva utakmica je u subotu 27. rujna a nastupaju ŽKK Livno protiv ŽKK Tomislava

Na turniru će gostovati naši susjedi iz Tomislavgrada, prijatelji iz ŽKK Splita, ŽKK Vodica te ŽKK BHStarta iz Zenice.

Turnir je dvodnevni i vjerojatno najkvalitetniji u ženskoj košarci na ovim prostorima jer nastupaju "Prvakinje" Hrvatske, "Viceprvakinje" BiH, "Brončane" BiH te "Viceprvakinje" Dalmacije.

Ovim putem pozivamo sve Livanjke i Livnjake kao i ostale prijatelje iz BiH, Hrvatske i regije da svojom prisutnošću na najbolji način obilježimo ovu obljetnicu.

Raspored utakmica:

Košarkaški turnir "30 godina ženske košarke u Livnu"

subota, 27.9.

15:30 ŽKK Livno - ŽKK Tomislav (mlađe kadetkinje)
18:00 ŽKK Livno - ŽKK BHStart

 

nedjelja, 28.9.

11:00 ŽKK Vodice - ŽKK Split
14:00 Utakmica za treće mjesto
16:00 Utakmica za prvo mjesto

 

ŽKK LIVNO