Povijest bi nas trebala i morala učiti da su mnogi živote dali da bi mi danas imali Zrinjski

HMRK Zrinjski, HMRK Zrinjski, HMRK Zrinjski

Prošli sustav učinio je sve da zatre sve ono što je imalo hrvatski predznak. Tako je dekretom komunističkih vlasti 1945. godine ukinut i zabranjen HŠK Zrinjski. Generacije Hrvata Mostara su čuvale uspomenu na svoj klub i sanjali su njegov povratak. Nažalost mnogi nisu taj dan dočekali, ali dolaskom demokracije stvorili su se uvjeti za pokretanje kluba. Kao feniks iz pepela se digao HŠK Zrinjski u teškim ratnim vremenima, prvo nogometni, a ubrzo zatim i rukometni i košarkaški.

O povijesti sada nećemo puno, ali ta povijest bi nas trebala i morala učiti da su mnogi živote dali da bi mi danas imali Zrinjski. Puno je krvi proliveno za tu svetu ideju da bi se danas neki olako odrekli naših svetinja. Danas jesu vremena teška, ali u vrijeme osnivanja bila su puno teža, i to nije bio razlog da klubovi ne funkcioniraju koliko toliko normalno. Danas smo svjedoci da HMRK Zrinjski istupa iz natjecanja zbog toga što klub nema tko da financira. Slična je situacija i s ostalim klubovima i samo je pitanje dana tko će biti sljedeći. Zaboravili su mnogi što Zrinjski znači puku Mostara i ostat će isti zapisani u povijesti grada da su dopustili da klub svijetle tradicije i klub koji je dao igrače svjetskog kalibra dođe na korak do gašenja,

Ne znače njima ništa imena braće Karačić i Marina Marića koji su najbolji promotori ovoga grada. Ne znači njima ništa ni rukometna akademija koja je nekoliko stotina djece sklonila s ceste, a puno njih bi da imaju minimalne uvjete krenulo putem naših Igora, Ivana i Marina. Klub se zahvaljujući ljudima koji ga vole neće ugasiti i igrat će u Ligi Herceg-Bosne. Gospodo draga nije sramota igrati ligu Herceg-Bosne. Da nije bilo Herceg-Bosne danas ne bi bilo ni Vas niti pozicija koje ste zauzeli kao dužnosnici ovog naroda koji samo zahvaljujući vašoj nebrizi ostaje bez svojih svetinja. Sramotno je da Mostar za sve ove godine nije u stanju napraviti sportsku dvoranu, a ovo što se događa sa sportskim klubovima u gradu je i više nego skandalozno.

HMRK Zrinjski se neće ugasiti. Igrat će Plemići ligu sukladno svojim mogućnostima. Prije samo nekoliko mjeseci za utakmice Zrinjskog se tražila karta više, a Plemići su osvajali titule. Nažalost ovaj grad ne trpi uspjeh, pa i to je jedan od razloga što se ovo sve što se događa u mostarskom sportu. U ovoj sezoni se neće tražiti karta više, vjerojatno ta liga neće zanimati nikoga osim rodbine igrača, ali bar u dvorani neće biti onih koji će igrače tapšati po leđima i obećavati brda i doline.

Od tapšanja mnogi su ostali krivih leđa, a ostali su napustili ova naša brda i doline i otišli tamo gdje bar neće biti gladni i gdje će imati bar sportsku dvoranu da u njoj treniraju i igraju rukomet.