I po babi i po strićevima

Dobro se zna da je liga svojevrsna pijaca u kojoj sve ima svoju cijenu, a Savez pod čijim okriljem se igra Premier liga otišao je puno dalje. Proljetni dio lige obilježile su čudne odluke krovne nogometne BiH organizacije, a izravno odlučuju kako o vrhu, tako i o dnu prvenstvene tablice.

Priča 1: Utakmica Sloboda-Sarajevo koju su domaćini pobijedili sa 3:1. Gosti su se žalili na tu utakmicu iz razloga što je nogometaš Slobode Stefan Gavarić nastupio sa tri žuta kartona. Kada se ustvrdilo da je to točno,  Takmičarska komisija NS BiH odlučuje da se utakmica ponovi??? Takav slučaj se nije dogodio nigdje u svijetu, i sasvim je logično da se utakmica morala registrirati rezultatom 3:0 u korist Sarajeva. Međutim, očito je da Sloboda mora o(p)stati u Premier ligi i tu svrhu je utakmica ponovljena.

Priča 2: Utakmica Željezničar-Slavija koju je domaćin pobijedio 2:0, protekla je u znaku incidenta u kome je navijač Željezničara ušao u teren i fizički napao vratara Slavije. Svuda u svijetu klub domaćin bi bio kažnjen u gorem slučaju oduzimanjem bodova ili boljem suspenzijom stadiona. Naravno, ova država ne pripada normalnom svijetu, pa niti njena nogometna liga ne pripada normalnim ligama. Disciplinska komisija na razočarenje svih normalnih ljubitelja nogometa kaznila je Željezničar sa samo 8000 km kazne zbog loše organizacije utakmice. Opet jasna poruka  Saveza da ove godine, prvak mora biti Željezničar i kako bi  se postigao cilj, očito se ne biraju sredstva.

Ovakve presude po sustavu kadija te tuži kadija te sudi, ne znače ništa drugo nego poticaj svim huliganima da slobodno mogu utrčati u teren i napasti bilo koga na njemu. Znače i poticaj svim klubovima da otpuste ljude koji su zaduženi da vode računa o klupskoj administraciji. Ove presude znače i poruku klubovima koji se bore za naslov i za opstanak, njihova borba na terenu ujedno znači Sizifov posao.  Da bi se izbjegli troškovi organizacija preostalih 10 kola najbolje bi bio da se već danas Željezničar proglasi prvakom, a Sloboda klubom koji je osigurao premierligaški status.

Da je kojim drugim slučajem netko iz Borca nastupio sa tri žuta kartona ili da je navijač Zrinjskog utrčao u teren i ne daj Bože udario vratara iz glavnog grada, presude bi bile kud i kamo drugačije. Ovako sudbina Hrvatskih klubova koji si ispali iz Premier lige prethodnih godina ( Orašje, Žepče, Brotnjo, Posušje) sada čeka klubove iz RS. Ipak klubovi iz RS imaju sreću što imaju svoju ligu iz koje jedan klub direktno ulazi u Premier ligu, za razliku od hrvatskih klubova koji su, uostalom kao i u cijeloj Federaciji  tako ugroženi i u Federalnoj nogometnoj ligi. Trenutni pogled na tablicu govori da će ove godine sigurno ispasti dva kluba iz Republike Srpske i ukoliko se ovaj trend namještanja utakmica nastavi stići će ih sudbina klubova iz Herceg Bosne. Sve dok pravdu dijele Mrković, Arnautović i njima slični poslušnici, stanje se sigurno neće popraviti, ali će valjda srce na mjestu biti i babi i stričevima jer će njihov Željo biti prvak, a njihova Sloboda će opstati ove godine u Premier ligi. I tako teku dani u nogometnom svijetu BiH koja je najsmješnija zemlja na svijetu za sve one koji u njoj ne žive. Naravno, smijeha ima i ovdje pogotovo kada se gledaju prijenosi utakmica na ovdašnjim tv postajama. Tako svako neupućen na tv postaji OBN može naučiti da je Liverpool ustvari u Londonu, a da je svaki igrač Wolsburga koji napravi pravi potez Džekson ili Miske bez obzira što je često taj igrač crne puti. Federalna tv postaja nudi još zanimljivijeg komentatora koji će vas informirati o korijenima svakog nogometaša ili će vas obavijestiti o ljubavnom životu nogometaša i njihovih obitelji. Sve to uz propisnu galamu koja će vas natjerati da prebacite kanal ili ukoliko nemate alternativu da ugasite tv prijemnik.  I dok se ne instalira njihov šampion na njihovim medijima još će se dosta čuti o našem Wolsfurgu, Lionu ili bilo kojem našem klubu gdje nastupa bilo tko iz naše države.

Nogomet je najvažnija sporedna stvar na svijetu, nažalost ovdje se nogomet igra svugdje drugo nego na travnjaku.  Za kraj još samo citat sa jednog zida ove države koja dovoljno govori o stanju u njoj: Samo četiri  miliona ljudi ima sreću da živi u BiH, ostali nemaju tu sreću ali imaju sve ostalo. Naravno, ovo se puno više odnosi na one koji ovdje nemaju ni babe, ni strićeva i koji su na kraju krajeva bez svojih medija.

zrinjski.info