Bh. Hrvati Dalić, Čilić, Dodig, Bogdanović... bili su tvorci svjetskih uspjeha za hrvatski sport u 2018.

sport

Veliki sportski uspjesi bili su plasman nogometne reprezentacije Hrvatske u finale Svjetskog prvenstva u Rusiji, kao i pobjeda teniske reprezentacije Hrvatske u finalu Davis Cupa. Ti uspjesi hrvatskih vrsta planetarno su odjeknuli. Inače, finale SP-a u Rusiji je, po službenim statistikama gledanosti, pratilo 1,12 milijarda gledatelja...

U oba slučaja veliki pečat dali su hrvatski sportaši koji su se rodili u BiH ili iz BiH vuku podrijetlo. Marin Čilić i Ivan Dodig bili su temelji hrvatske Davis Cup reprezentacije. Kao stariji i iskusniji tenisači u ovoj vrsti dali su nemjerljiv doprinos u jednom od najvećih uspjeha hrvatskog sporta. U velikom finalu Marin Čilić "pomeo" je konkurenta iz Francuske te je s rukama dignutim u zrak mogao proslaviti i jedan od svojih najvećih životnih uspjeha. Čilić i Dodig potječu iz Međugorja, maloga hercegovačkog mjesta koje je prije njihove pojave na svjetskoj teniskoj sceni bilo poznatije po vjerskom turizmu. Kako se dogodilo takvo čudo pa su dvojica tako skromnih mladića uspjela postati vrhunski igrači, i to na terenu koji baš i nema neku tenisku tradiciju, teško je objasniti. To više govori o talentu i upornosti Čilića i Dodiga. Kada je Livnjak Zlatko Dalić dolazio na klupu nogometne reprezentacije Hrvatske, kao i svakog njegovog prethodnika, sumnjičavo su dočekali milijuni navijača, bolje reći "izbornika"... Nadamo se kako je većini njih dokazao kako se barem malo bolje od njih razumije u izbornički posao i nogomet. Dalić je "kupio" naciju svojom sposobnošću i skromnošću. Hrvatski izbornik je od skupine nogometaša uzdrmanih krizom rezultata napravio družinu koja je pokazala karakter i sposobnost za velike domete. Hrvatskim ljubiteljima nogometa vratio je vjeru u reprezentaciju, a pokazatelj tomu bio je i veličanstveni doček koji je Hrvatskoj priređen po povratku u Zagreb. Nije čudno što je u takvoj, boljoj atmosferi, reprezentacija na krilima Luke Modrića i društva u Rusiji postigla povijesni uspjeh, zlatnim je slovima upisala osvajanje srebra zlatnog sjaja. Naravno, nije Dalić bio jedini tvorac uspjeha, dapače, i on će džentlmenski uvijek zasluge uputiti na adrese svojih igrača, ali definitivno je bio pokretač pozitivnih promjena. Igrači poput Dejana Lovrena, Ivana Rakitića, Vedrana Ćorluke, Matea Kovačića, Tina Jedvaja također vuku podrijetlo iz BiH ili su rođeni u BiH, a svi oni bili su dio reprezentacije koja će ostati upamćena.

Riječ "uspjeh" i hrvatska košarka zadnjih se godina ne poklapaju, a ipak brojni ljubitelji toga sporta slažu se kako je Bojan Bogdanović jedina svijetla točka u toj priči. Hrvatska i nema boljeg ambasadora u SAD-u od Mostarca Bojana Bogdanovića. Bojan nije baš mlad košarkaš ako se uzmu u obzir njegove godine, ali i uz sve on igrački uspijeva napredovati i dizati svoju formu u najjačoj konkurenciji na svijetu. U drugom dijelu 2018. godine Bojan je igrao u životnoj formi, u 2018. godini njegova osobna statistika bila je najbolja otkako je kročio na parkete NBA. Postoji niz sportaša poput Širokobriježanina Ivana Kvesića, koji je nastupajući pod hrvatskom zastavom postao svjetski karate prvak, te poput Mostarca Emila Markić koji je, također pod hrvatskom zastavom, postao europski WBO prvak u profi boksu. Neke smo sportaše možda i zaboravili spomenuti, ali to ne mijenja činjenicu koliko su Hrvati iz BiH doprinijeli hrvatskom sportu u uspješnoj 2018. godini.