HT Eronet: Priopćenje vezano za problematiku ponude Sport kluba

...kanala u ponudi operatera koji nisu članovi grupacije kojoj pripada i Telemach. S tim u vezi, HT Eronet se pridružuje AKOP-u i BH Telecomu u zajedničkom priopćenju za javnost.

Naime, radi objašnjenja novonastale situacije, potrebno je navesti sve nepobitne činjenice kojima se potvrđuje kako United Media, odnosno Sport Klub, ne poštuje pravni poredak Bosne i Hercegovine i odluke Konkurencijskog vijeća BiH, iako u službenim medijskim istupima ističu transparentno i legalno poslovanje.
Vlasnik kanala Sport Klub, u okviru do sada provedenih postupaka dvaput je kažnjen, i to 2013. godine zbog zlouporabe dominantnog položaja sa 125.000,00 KM i 2015. godine zbog nastavljene zlouporabe dominantnog položaja sa 250.000,00 KM.

Sud BiH je, 1. rujna 2015. godine, donio pravomoćnu presudu kojom je potvrdio rješenje Konkurencijskog vijeća BiH i konačno presudio da je Sport Klub zlouporabio dominantan položaj na tržištu distribucije sportskih kanala s nogometnim sadržajima visoke kvalitete, koji uključuju i prijenos LIVE paketa engleske Premier lige u Bosni i Hercegovini. I uz nepobitne činjenice, potvrđene i odlukama Konkurencijskog vijeća BiH, kako navedeni gospodarski subjekt krši i ne poštuje pozitivne propise BiH, te nastavlja sa svojim ponašanjem bez obzira na odluke Vijeća, on se u javnosti nastoji predstaviti kao pobornik prava i pravde. Time se, zapravo, obmanjuje javnost jer se odgovornost za nepostojanje Sport Klub kanala prebacuje na konkurente Telemacha, tj. potpisnike ovoga priopćenja.
Činjenica jest da je, prema posljednjoj odluci Konkurencijskog vijeća, Sport Klub izradio Opće uvjete i dostavio prijedlog cijena operaterima, međutim, kako i United Media navodi u tekstu „nijedan operater nije prihvatio ponudu". Činjenica da nijedan operater ne prihvaća ponudu, jasno upućuje da je ponuda u cijelosti neprihvatljiva, nerealna i nemoralna, te da su uvjeti sadržani u njoj u koliziji sa situacijom na tržištu te nameću operaterima razne obveze koje nisu u skladu s odlukom Konkurencijskog vijeća niti su provedive u praksi. Ponuda je koncipirana tako da je prihvatljiva samo Telemachu i ostalim članovima te grupacije i to iz jednostavnog razloga što novac, u konačnici, završava u istoga vlasnika, a što grupacija nastoji prikriti formalnim razdvajanjem vlasničke strukture provedenim tijekom 2015. godine.

Znakovito je da je Telemach objavio demantij 14. veljače 2016. godine u kojemu negira svoj utjecaj na dodjelu prava distribucije kanala Sport Klub, što je dodatni pokušaj obmanjivanja javnosti već upoznatoj s povezanošću Sport Kluba i Telemacha, kao i činjenicom da je Sport Klub sredstvo kojim ta grupacija nastoji ovladati tržištem i eliminirati konkurenciju. Telemach dalje, i u svome obraćanju, opravdava nerealno visoku cijenu kanala i time daje potporu povećanju cijene usluge za krajnje korisnike.

Potpisnici ovog priopćenja ističu kako žele svojim krajnjim korisnicima ponuditi kvalitetan programski sadržaj, koji uključuje i Sport Klub kanale, ali da ponašanje Sport Kluba to onemogućuje. Stoga na ovaj način pozivamo mjerodavne institucije ispitati opravdanost „nemoralne" ponude United Medie, odnosno Sport Kluba.