Hrvatska je po broju medalja u svjetskom vrhu, i prva u regiji!

Olimpijske igre, Hrvatska

...pogotovo nakon što su naši sportaši u dva kolektivna sporta (košarci i vaterpolu) izgubili upravo od reprezentacija susjedne države.

Međutim, brojke su jasne, a potvrđuju ih i najnoviji izračuni News York Timesa koji valoriziraju broj medalja po braju stanovnika određene države.

Hrvatski sportaši su s rekordnih 10 osvojenih odličja, pet zlatnih, tri srebrne i dvije brončane medalje, na završnoj ljestvici najsupješnijih reprezentacija u Riju zauzeli 17. mjesto, od ukupno 87 država osvajača odličja. Srbija je, primjerice, kao druga sportska snaga u regiji 32. na ovome popisu.

Međutim, ako se gleda samo broj osvojenih zlatnih medalja po broju stanovnika, Hrvatska je daleko ispred i većih sportskih sila od Srbije - na nestvarnom trećem mjestu! Preračunato, 844.880 Hrvata - jedno zlato.

Ispred nas su samo prvoplasirana Jamajka i Bahami na drugoj poziciji. Na ovom su se popisu visoko plasirali i Kosovo (9. mjesto) te Slovenija (10.), a Srbija se nalazi na 20. mjestu, što je također veliki uspjeh ako gledamo kakve su sve svjetske velesile nastupile u Riju.

Ako se gleda ukupni broj osvojenih medalja po broju stanovnika (ne samo zlatnih), Hrvatska je i tu na visokom petom mjestu. Ispred su samo Granada, Bahami, Jamajka i Novi Zeland. Na ovome je popisu Srbija 17., a Kosovo 22.

New York Times je u valorizaciiji medalja za zlato davao četiri boda, za srebro dva i za broncu jedan, a dobiveni je broj usporedio s brojem stanovnika određene države.

sportske novosti