Hercegovina-Republika Sportska

Marijansko svetište rodno je mjesto Marina Čilića, Ivana Dodiga, Marina Šege... A mnogi u njemu traže mir i obnovu. O uspjesima sportaša iz Hercegovine koji nastupaju u kockastim dresovima već je potrošeno puno tinte i novinskog papira, ali svako malo to podneblje iznenadi nekom novom zvijezdom. Najsvježiji primjer

velikog igrača koji je zaludio Englesku i svojim pogocima Manchester Unitedu oduzeo naslov prvaka, rođen je u Gabeli, selu u čapljinskoj općini s otprilike 2000 stanovnika. To mjesto fenomen je i po tome što je vjerojatno najmanje mjesto na svijetu s klubom u prvom rangu natjecanja.

Grude - prijestolnica nogometa

Tu je i prve korake napravio i Darijo Srna, koji je rođen u susjednom Metkoviću. I ovaj gradić dao je brojne uspješne sportaše. Uz nogometaše Darija Srnu i Igora Štimca posebno se ističu rukometaši - Slavko Goluža, Patrik Ćavar, Nikša Kaleb... njih je i nemoguće nabrojiti, baš kao i uspješne ljubuške rukometaše, koji nose hrvatski dres - Denis Buntić, Marko Matić, Mirko Alilović..., a u Ljubuškom se "kalio" i Ljubo Vukić.

- Mi smo ti koji hrvatskom sportu dajemo dimenziju više. Mi ga dižemo iznad prosjeka - kazao nam je rukometni vratar Mirko Alilović, koji je nekada igrao i za reprezentaciju BiH, ali je ostvario svoj san nastupom za Hrvatsku.

Samo nekoliko stotina metara dalje od Alilovića rođena je Mirjana Lučić. Grude su prijestolnica nogometa koje su Hrvatskoj dale Krunu Jurčića, Jerka Leku, Darija Šimića, Zvonu Bobana, i nezaobilaznog, i nažalost, pokojnog Zdravka Jurčića Miša. Čitluk je od rata dao brojne košarkaše, najveći je svakako Zoran Planinić, zatim Bariša Krasić, a odatle je i Franjo Arapović, čiji sin je ocijenjen kao veliki talent. Možda će ga i izbornik Jasmin Repeša, koji je rođen u susjednoj Čapljini, uskoro pozvati u reprezentaciju.

Danas košarkaški primat drži Široki. Oni su osvojili više trofeja nego svi ostali košarkaški klubovi zajedno. Za igrače otimaju im se brojni klubovi, ali i reprezentacije. Izbornik BiH Aco Petrović želio je pozvati i Posušaka Ivana Ramljaka i Širokobriježanina Darka Planinića, ali je čekao Repešin potez.

- Da, pozvat ću i Ramljaka i Planinića - otkrio nam je Repeša.

Zadovoljni osmijeh, raširene ruke i začuđeni pogled. Tako je izgledao Ramljak, kada smo ga pitali hoće li igrati za Hrvatsku. Ovdje se to ne odbija. A tamo ih već čeka još jedan bivši košarkaš, rođen u Šrokom, Stanko Barać, kao i Mostarci Bojan Bogdanović i Marin Rozić. U rukometnoj je reprezentaciji odavno i Mostarac Marino Marić.

Mnogi traže objašnjenje za tako veliki broj sportaša iz tog kraja. uistinu je to fenomen. Više bi mogla Hercegovina imati sportaša koji nastupaju za Hrvatsku na Olimpijskim igrama u Londonu, nego što će ih imati BiH, jer kako su nam potvrdili iz Olimpijskog odbora BiH, ta brojka zaustavit će se na sedam ili osam sportaša. Kada bi se iz središta napravio krug da se zaokruži ova "Republika Sportska" vidjelo bi se da su svi rođeni u krugu od pedesetak kilometara. A središte je Međugorje. Možda je i to najbolje objašnjenje. Marin Čilić, Ivan Dodig, Marin Šego, tri su potencijalna reprezentativca Hrvatske iz iste ulice. Ulice u kojoj su još rođeni i Vladimir Vasilj i Andrija Stipanović. Svi su oduvijek željeli igrati za Hrvatsku. I Dodig je "ljiljane" zamijenio "kockicama".

Međugorje ispred V. Britanije

Igranjem za Hrvatsku, ostvario mi se san. To sam oduvijek želio, a odmah su došli i bolji rezultati. U Hrvatskoj se puno više ulaže u razvoj mladih sportaša, za razliku od BiH - priznao nam je Dodig.

- Puno nam pomaže i vjera u Boga i Gospu - reći će Marin Čilić o ovom fenomenu, a većina sportaša često i dolazi upravo u Međugorje na duhovnu obnovu, ali i na fizičke pripreme.

Brojni klubovi pripremali su se u Međugorju jer uz odlične sportske uvjete imaju i duhovni mir. Planira se i gradnja teniske akademije. Međugorske teniske entuzijaste podržao bi i Goran Ivanišević jer to je fenomen kojemu se svi dive. Samo petnaestak zemalja svijeta i Međugorje imaju dva igrača među sto najboljih. Britanci, koji su izumili tenis, imaju jednoga.

Nakon priprema u ovom Gospinu svetištu mnogi postanu prvaci svoje zemlje. Najnoviji primjer je trener Manchester Cityja Roberto Mancini. Stalno je govorio kako je United glavni favorit za prvo mjesto, ali u Međugorju kao da je dobio neku novu duhovnu snagu i vjeru svoju momčad i sebe.

- City će biti prvak - kazao je tada Mancini ispred međugorske crkve. I bio je. Naravno, odmah je to povezano s međugorskim čudima. Svima je tako najlakše. Nedavno je na pripremama u Međugorju bila i B momčad Lokomotive iz Moskve. Svidjelo im se. Najavili su i mogući dolazak prve momčadi. Eto recepta i S. Biliću!

Zoran Grizelj