Hercegovina rasadnik sportskih talenata koje moramo sačuvati

prvaci hercegovine
... europski grad. Gledano u sportu Hercegovina je osvojila gotovo sve što se može osvojiti u Bosni i Hercegovini.

Ako krenemo od pojedinačnih sportova Hercegovina ima vrhunske boksače Belju i Markića, ima i judaše mostarske Borse koji su u gotovo svim uzrastima u vrhu juda u našoj državi, ali i šire, imaju karataše Neretve koji broje i najviše reprezentativaca u BiH u tom sportu....

O pojedinačnim uspjesima Bogdanovića, Šunjića, braće Karačić, Čiliću... nećemo pisati jer se o tome gotovo sve zna. Zna se i o nogometašima, futsalu, rukometu, košarci, odbojci..., ali ipak ćemo se malo zadržati na tim sportovima.

Sinoć su u fantastičnom ambijentu (ne)fantastične dvorane, slavili košarkaši Zrinjskog svoj ulazak u finale. Samo je još jedna prepreka na putu da Zrinjski postane najbolji košarkaški klub BiH u ovoj sezoni. Prepreka zvana Igokea je ona koju bi košarkaški Plemići trebali svladati, jer su je već u ovoj sezoni svladali dva puta. Ipak, Igokea je još službeno najbolji klub u BiH, tako da će Mostarci morati dosta uprijeti u narednim utakmicama da bi je skinuli s trona.

Mostarski futsal ima prvaka, a to je momčad Mostar SG Staklorad. Ova ekipa dominirala je malonogometnim terenom i prošle i ove godine. Prošle godine su osvojili prvenstvo, a ove godine su ga i obranili. Još jedan dokaz da Mostar i Hercegovina igraju najbolji futsal u državi. Vjerojatno je vrijeme za jedan i veliki europski rezultat u futsalu.

Muški i ženski rukomet u Hercegovini godinama je sami vrh. Rukometašice iz Grude već godinama ne znaju za poraz, a i ove godine su na državnom nivou "uzele" sve što im je ponuđeno. Muški rukometni klub iz Ljubuškog, Izviđač je na korak da ove sezone osvoji titulu, kao što je to uradio još pet puta u proteklom periodu. Rukometaši mostarskog Zrinjskog prošle godine osvojili su Kup BiH, a na dobrom su putu da ga i obrane ove sezone. Rukometaši Zrinjskog u prošloj sezoni napravili su povijesni uspjeh za klupski BiH rukomet u Europi. Totalna dominacija rukometne Hercegovine.

Odbojka je u istočnoj Hercegovini uvijek u vrhu. Doduše najbolji igrači zbog nedostatka novca brane boje drugih klubova van Hercegovine, ali i danas odlična odbojka se igra u Gacku, Ljubinju... Odbojkašice iz Gacka su sam vrh ženske odbojke u Bosni i Hercegovini, tako da i u ovom sportu Hercegovina pokazuje svoju snagu.

U nogometu već godinama je sve rečeno. Totalna dominacija kluba iz Mostara, HŠK Zrinjski. Posljednje tri godine ovaj klub osvaja prvenstva Bosne i Hercegovine, a do sada ih je osvajao šest puta. Također, uz Zrinjski tu je i NK Široki Brijeg koji je prošle godine osvojio Kup, a ove godine već se "domogao" kvalifikacija za Europsku ligu.

Zanimljivo je da će baš danas u Zenici svoje juniorsko finale za pobjednika Kupa BiH odigrani dva kluba iz Hercegovine, NK Široki Brijeg i HŠK Zrinjski.

Infrastruktura

Nažalost kao što možete vidjeti iz gornjeg dijela teksta rezultatske uspjehe sportskih klubova slabo prati ulaganje u infrastrukturu. Jedino se Široki Brijeg može pohvaliti lijepim stadionom i lijepom sportskom dvoranom. Ostali klubovi i gradovi to sigurno ne mogu.

U Mostaru se još od sredine osamdesetih godina gradi sportska dvorana. Malo se ruši, pa ponovno gradi, ali nikako da se izgradi. Košarka, rukomet, odbojka, futsal... trpe zbog loših uvjeta, jer sigurno da bi ovi klubovi imali i bolje rezultate na europskoj sceni da imaju normalne uvjete za trening.

Aktualni prvak HŠK Zrinjski nastupa na stadionu koji je sagrađen davnih šezdesetih godina. Uz dodatna ulaganja Zrinjski je u potpunosti izmijenio teren za trening, te postavio dio stolica, a iznad centralne tribine napravio krov. Nažalost, to su mala ulaganja, jer ovaj nogometni klub sigurno zaslužuje mnogo više.

HERCEGOVINA.info