Vlasniku preko 500 medalja san da se natječe na Olimpijskim igrama

Petar Zadro, JK Borsa, Borsa Mostar, Borsa Open

"Od početka treniranja pa do sad osvojio sam sigurno preko 500 medalja na raznim međunarodnim i Europskim natjecanjima. Osvajao sam nagrade u kategorijama najmlađih pa sve do ove u seniorskom dijelu, nakon čega sam g proglašen sportašem godine grada Mostara", istaknuo je Zadro.

Brojna priznanja

Iza Petra su odličja sa Europskih prvenstava, Balkanskih natjecanja te olimpijskih igara mladih u Nizozemskoj i Kini. Šesterostruki je balkanski prvak još otkako je bio junior, pa sve do titule seniora. Uzastopno je 16 godina državni prvak u ovom sportu. U moru osvojenih nagrada ipak su mu najdraže one prve osvojene.
"Iza svake medalje stoji veliki trud i naravno zadovoljstvo zbog uspjeha. Ipak posebno se sjećam medalje s Balkanskog prvenstva za mlađe kadete.To mi je bilo prvo veliko natjecanje na kojem sam ikada sudjelovao i još uz to osvojio sam zlato. Još je tu prvo kadetsko srebro na Europskom prvenstvu, ali i ovogodišnja medalja na Europskom kupu u Mađarskoj gdje sam se uspio oporaviti od tromjesečne povrede ramena i osvojiti odličje", istaknuo je Zadro. Kako nam je kazao, džudo je njegova ljubav još od djetinjstva. Iako je još uvijek mlad iza sebe ima 15 godina uspješne karijere jer je od četvrte godine krenuo s treniranjem.

"Otkako sam prvi put otišao da pogledam trening sa svojim ocem i otkako sam prvi put stao na strunjaču, treniram i dan danas. To je jedan plemeniti sport, iako za njega treba dosta napora. Džudo vas uči kako da napravite pad u slučaju spoticanja. Usmjerava na pravilno dočekivanje na podu, mada kada se profesionalno bavite sportom ima povreda i lomova", kazao je Petar.

Put do uspjeha

Da je put do uspjeha težak potvrđuje i činjenica da trenira dvaput dnevno. Iako država nema puno sluha za poticanje džudaša, radost njegovih bližih prijatelja je neizostavna nakon svake osvojene medalje.
"Grad Mostar je tek u zadnje vrijeme počeo cijeniti džudaše jer ovaj sport nije bio toliko popularan kod nas. Za razliku od nogometa i košarke puno je manje popularan sport, a nižemo dosta veće i bolje rezultate u odnosu na nogomet i košarku. Nažalost ni na većim natjecanjima nemamo sponzora", kazao je Zadro. Financijski ga najviše podržava obitelj i djelomično u posljednje vrijeme Sportski savez Grada Mostara. Zadro ističe kako je svako prvenstvo financijski teško iznijeti, jer odlazak na veća natjecanja košta i po nekoliko tisuća maraka.Još jedan problem za mostarske sportaše predstavlja nedostatak dvorane.

"I naš klub organizira natjecanje pod nazivom Borsa Open", gdje sudjeluje preko tisuću natjecatelja iz 15 zemalja, no veliki problem su nam mali kapaciteti postojećih dvorana", kazao je Zadro.Ovaj zlatni momak se trenutno priprema za seniorsko državno natjecanje, nakon čega ga očekuju Europski kup i Svjetsko prvenstvo. Ono što je njegov dugogodišnji san jeste ispunjenje kriterija za Olimpijske igre.

"Već od naredne godine počet ću kao senior ići na još veća prvenstva na kojima ću imati priliku skupljati bodove za Olimpijske igre. Uvjet mi je da na svjetskoj rang listi budem među top 20 džudaša u svijetu", kazao je Zadro. No on nije daleko do ispunjenja svoga sna. Već se okušao na probnim seniorskim natjecanjima gdje je osvojio dva deveta mjesta i samim tim shvatio je da je korak bliže ostvarenju sna.

Dnevni list