FOTO  U posjeti judašima "Borse" u Srednjoj Građevinskoj školi

... članove Judo kluba "Borsa", ali članove koji treniraju u dvorani Srednje Građevinske škole u Mostaru.

Treninge vodi Viktor Zovko, a na treningu smo zatekli dvadeset sedam članova ovoga kluba. Uz fotografije koje možete vidjeti u našem članku za ovaj put ćemo Vam malo pobliže predstaviti ovaj olimpijski šport. 

Judo je borilačka vještina nastala kao skup probranih tehnika iz JuJutsua. Ovaj olimpijski šport nastao je u Japanu, a osnivač juda je Jigoro Kano. 

Profesor Jigoro Kano (1860. - 1938.) se navršivši 18 godina počeo baviti borilačkim vještinama. No brzo je shvatio da mu je napredak otežan činjenicom da je fizički bio jako slab i krhko građen.

Naime, većina JuJutsu stilova je uz tehniku zahtijevala i mnogo snage. 1882. godine. nakon što je stekao majstorsku titulu u nekoliko vrsti JuJutsua odlučio je razviti borlačku vještinu koja bi omogućavala slabijim osobama da pobijede mnogo veće protivnike.

Judo je ušao u program Olimpijskih igara na Igrama u Tokiju 1964. godine, i to samo za muškarce. Za žene je judo uveden tek na Igrama u Barceloni 1992.

Izvor: http://hr.wikipedia.org/wiki/Judo

Zašto vježbati judo

Judo se vježba iz više razloga:

- jer tijelo čini jakim

- jer pomaže mentalnoj kulturi

- jer se može uporabiti u samoobrani

- jer je iznimno interesantan kao rekreacija ili zabava

- jer je plemenit itd...

Proizilazi da je primjena judoa univerzalna. Budite prirodni, volite ljude, volite prirodu, volite sebe, borite se za mir... To je judo.

Vježbanje judoa garantira dobru kondiciju i dobro zdravlje. Oni koji ozbiljno vježbaju judo nemaju samo dobro trenirano tijelo, već isto tako i dobro treniran duh. Jačanje volje, produbljivanje osjećaja, izoštravanje intelekta, mirnoća duha, zasigurno nisu male stvari, a svatko tko se ozbiljno bavi judomdo njih definitivno stiže bar do izvjesnog stupnja.

Judo kao samoobrana je ona dimenzija ove vještine koja privlači gotovo najviše ljudi u vježbaonice. Za modernog čovjeka naučiti boriti se, odnosno naučiti braniti se od svakog napada, izgleda veoma važno. Vježbajući judo čovijek zaista nauči efikasno se braniti od raznih vrsta napada i raznih ljudi, ali to nije glavni cilj judoa.

Judo prezire svaku borbu, osim borbe bez borbe.