FOTO  Splićanin ima 69 godina, ali i dalje rastura judo

Stevo Mendus
Uspostaviti dnevni ritam rada i odmora recept je za zdravlje i dugovječnost. Treba se kretati, gibati, oznojiti se, pa dovoljno je nekad i samo orositi se, jer je to znak da smo pokrenuli tjelesni sustav, savjetuje legendarni splitski džudaš Stevo Mentus, piše portal 24sata.hr.

- Ali treba se znati i odmarati, pa ne propuštam siestu, sat vremena poslijepodnevnog sna. Uz to, bitno je paziti na hranu, pa ribu jedem barem tri puta tjedno, izbjegavam svinjetinu i teletinu, ali i loše priče te ogovaranja koja stvaraju stres - ističe trener Stevo Mentus, koji je kroz pola stoljeća bavljenja tim sportom obučio oko 7000 mladih Splićana.

Danas na pragu sedamdesete, Mentus tri puta tjedno vodi treninge za djecu u Judo klubu Split - baca se, premeće, uči ih zahvate i obraniti se, a uz to dva dana tjedno igra rekreativnu odbojku s prijateljima. Vikendom, ako to dopuštaju vremenske prilike, Mentus je na nekoj od planina te vodi grupe kao licencirani vodič. Planinske vrhove osvaja i da ostane u dobrom odnosu s prirodom, a to ga je svojedobno spašavalo od stresa i problema sa štitnjačom.

Do 90-ih godina prošlog stoljeća Mentusu je život bio podijeljen između džuda i službe u ratnoj mornarici bivše države koju je napustio početkom rata.

- Džudom sam se počeo baviti s oko 17 godina, išao sam u srednju vojnu školu u Puli i tu sam prvo počeo veslati u kuteru, teškom čamcu koji pokreće 12 veslača. Vojska mi je kasnije bila poziv, bio sam mlađi podoficir telegrafije na brodu, no nije me to privlačilo. Jedva sam čekao domoći se kopna i otići trenirati bilo judo ili taekwondo u pulskom klubu Istarski borac - prisjetio se Mentus svoje sportske karijere, tijekom koje je završio i Kineziološki fakultet zajedno s vaterpolskim izbornikom Ratkom Rudićem.

Vojna služba ga je odvela u Split početkom 70-ih, gdje se upoznao s majstorom Eduardom Besakom, čovjekom koji je preporodio tu vještinu u Dalmaciji i uzdigao Judo klub Split. Mentus je pod Besakovim utjecajem počeo osvajati turnire i trenirati mlađe džudaše.

Nalazio se i na širem spisku reprezentacije, a sve ga je više počelo privlačiti planinarenje u HPD-u Mosor.

- Tu su bili naši velikani Stipe Božić, pokojni Ante Bedalov i Neno Čulić, koji su stradali na Kavkazu. Današnji vodeći splitski HGSS-ovci Vinko Prizmić, Zoran Frfa Mužinić, Vrsalović, Domagoj Laušić i Marin Glušević su uz planinarenje trenirali i džudo - ispričao nam je ovaj okretni djed unuka Roka.

Osim sporta, posvećen je i pravilnoj ishrani.

- Dalmacija je po pitanju ishrane raj na zemlji, pa kad odete ne tržnicu, nema što nema: od povrća i voća, maslinova ulja i ribe s peškarije koju jedem tri puta tjedno. To su obično srdela i lokarda, a uz to puno brokule, mlade kapule, ništa preskupo i komplicirano. Ne koristim šećer, nego zaslađujem medom. Nažalost, večeram u 20.30 ili 21 sat jer pregladnim na treningu, iako dobro znam onu arapsku: doručkuj sam, ručaj s prijateljima, a večeru daj neprijatelju - rekao je na kraju Mentus.