S tatamija pomela mnoge favoritkinje i donijela broncu u BiH

ivona ćavar

Da će izrasti u vrhunsku karatašicu najavila je još prije šest godina. Tada je na SP u Maleziji u konkurenciji kadeta osvojila srebrenu medalju postavši viceprvakinja svijeta.

Mukotrpan rad i trud su se isplatili u ovoj godini. Da će ovo biti njena godina najavila je osvajanjem prvog mjesta na Europskim univerzitetskim igrama u Zagrebu. Zapažen rezultat zatim ostvaruje na Svjetskom kupu mladih u Umagu, gdje se okitila srebrnom medaljom, kao i na Zagreb kupu, gdje se popela na najviše postolje.

Šlag na tortu je stigao krajem listopada. Ivona je na seniorskom SP u Lincu u kategoriji do 68 kg u najjačoj svjetskoj konkurenciji s tatamija pomela mnoge favoritkinje i okitila se brončanim odličjem i to u godini kada je karate postao olimpijski sport.

U prvom kolu je pobijedila predstavnicu Engleske (1:0), a zatim i Novozelanđanku odlukom sudaca. Uslijedio je trijumf protiv bivše svjetske prvakinje iz Japana, a potom i poraz od Dankinje odlukom sudaca.

Bh. karatistkinja je u repesažu pobijedila predstavnicu Čilea 2:0 i tako izborila meč za brončanu medalju. Protivnica joj je bila Gite Brunstad, bivša viceprvakinja svijeta, a na kraju je Ivona slavila odlukom sudaca i tako došla do najvećeg rezultata u karijeri, donijevši BiH jedinu medalju s tog natjecanj.

Svečana manifestacija 16. Izbora najboljeg sportiste BiH u 2016. godini u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH biće održana 15. prosinca u kongresnoj dvorani hotela "Holiday" u Sarajevu sa početkom u 20.15, uz direktan prijenos na BHT 1.

Pokrovitelj najrelevantnijeg izbora ovakve vrste u našoj zemlji je Predsjedništvo BiH. Predsjednik stručnog žirija je Žarko Varajić, a partner Izbora je Olimpijski komitet BiH, krovna bh. sportska institucija. Snažnu podršku pruža i Ministarstvo civilnih poslova BiH.