FOTO  Razgovor sa najboljom kadetkinjom Grada Mostara Danicom Jurić

Danica Jurić

... izabrana je članica Judo kluba Hercegovac iz Mostara Danica Jurić, a upravo zbog ovoga priznanja porazgovarali smo sa Danicom Jurić, kojoj smo ujedno i čestitali na ovom priznanju.

- Kada ste počel trenirati judo?

Judo sam počela trenirati 2006. godine, u prvom razredu osnovne škole. U mojoj školi je JK „Široki" radio prezentaciju judo sporta, koji me jako impresionirao, kako prvoga dana, tako i danas. U tome sportu sam evo već 11-tu godinu. Mogu reći kako me je taj sport definirao kao osobu te je pozitivno utjecao i na druge aspekte moga života.

- Možete li nam reći nešto više o dosadašnjim rezultatima?

Već dvije godine zaredom sam članica BiH judo reprezentacije. Kroz 11 godina treniranja osvojila sam preko 100 medalja iz BiH, Hrvatske, Italije, Austrije, Crne Gore, Srbije itd. Od svojih dosadašnjih rezultata posebno bih istaknula dvije brončane, dvije srebrene i četiri zlatne medalje sa prvenstva Herceg-Bosne. Nositeljica sam sedam državnih medalja: tri bronce, tri srebra i jedno zlato, te sedmo mjesto na balkanskom prvenstvu u Tekirdagu, Turska 2013., peto mjesto na balkanskom prvenstvu u Kikindi ove godine, i meni najdraži uspjeh, sedmo mjesto na europskom prvenstvu u Vantaa u Finskoj u srpnju ove godine. Posebno mi je drago istaknuti da sam ove godine proglašena najboljom sportašicom Kadetkinjom Grada Mostara. To je veliko priznanje za sav dosadašnji uloženi trud, rad i posvećenost ovom sportu,kako moj, tako i moga trenera, gosp. Marka Zrimšeka, te daje motivaciju za nastavak rada. Ova godina mi je najuspješnija do sada, jer sam nositeljica tri državne medalje: zlato u kadetskoj konkurenciji, srebro u juniorskoj i bronca u konkurenciji mlađih seniora (U23), te sam peta na balkanskom i sedma na europskom prvenstvu. Nadam se da će moji sportski rezultati nastaviti ići uzlaznom putanjom.

- Kakvi su vaši budući planovi?

U bližoj budućnosti je cilj ostvariti što bolji plasman na državnim prvenstvima. Intenzivno se pripremam za nadolazeću sezonu pod vodstvom trenera Zrimšeka.
Prvo na redu je seniorsko državno prvenstvo početkom ožujka, zatim juniorsko državno prvenstvo u travnju, te državno prvenstvo za mlađe seniore u studenom. Ove godine sam najmlađa u mojoj uzrasnoj kategoriji, juniorima, pa u ovu sezonu ulazim bez pritiska, kako bih upoznala konkurenciju i sa njima odmjerila snage. Ako na državnom prvenstvu ostvarim željeni rezultat, sljedeći cilj su balkansko i europsko prvenstvo. Osim ovih prvenstava, trener Zrimšek i ja smo planirali odraditi više europskih judo kupova diljem Europe.

U daljoj budućnosti, naravno, u vidu imamo i Olimpijadu.  Judom se namjeravam baviti čitav svoj život, zato što je taj sport iznimno koristan za razvoj osobe u svim aspektima. Uključuje razvoj svih mišića na tijelu, stvara kondiciju i izdržljivost, a također zahtjeva disciplinu, požrtvovnost i ustrajnost.

- Judo klub Hercegovac jedan je od prvih judo klubova u BiH. Možete li reći nešto i o vašem klubu?

Judo klub Hercegovac je jedan od najstarijih judo klubova u BiH. Prošle smo godine proslavili 53. godinu njegova postojanja. U JK Hercegovac su se posložili najbolji uvjeti za napredak, ne samo mene, već i svih ostalih članova kluba, te vjerujem kako smo jedna od najboljih judo škola u BiH, u kojoj vlada pozitivno ozračje i suradnja koja dodatno motivira na rad i potiče uspjeh. Moj uspjeh je ujedno i uspjeh svih onih koji su vjerovali u mene. Osim mog zalaganja i rada, taj uspjeh dobrim dijelom počiva upravo na tom pozitivnom ozračju u klubu, te bih ovim putem željela zahvaliti čelništvu kluba, koji je sa svojom potporom pridonio ovom mom uspjehu, a posebno svom treneru Marku Zrimšeku, koji je nesebično odvajao i vrijeme i trud za postizanje vrhunskih rezultata.

Ovim putem ispred portala HERCEGOVINA.info čestitamo Danici Jurić na priznanju za najbolju kadetkinju Mostara te joj želimo još mnogo sportskih uspjeha!