FOTO  Povijesni uspjeh judašice Lane Čović Stanić na prvenstvu balkana

hercegovac

... dalekom gradu Thessalonica (Solun) u Grčkoj. Na prvenstvu balkana sudjelovalo je oko 250 dječaka i djevojčica iz 10 zemalja (BIH, GRE, KOS, ALB, CG, TUR, ROM, BUL,CYP i MKD. U reprezentaciji Bosne i Hercegovine našlo se i 3 dječaka i 3 djevojčice iz judo kluba Hercegovac Mostar. Najveći uspjeh iz redova Hercegovca napravila je Lana Čović Stanić u kategoriji do 36 kilograma osvojivši brončanu medalju.

Prvo kolo joj je za protivnicu donijelo predstavnicu Crne Gore Andrijanu Šutović koju Lana pobjeđuje na bodove. U drugom kolu za protivnicu je imala predstavnicu Bugarske Halil Hanu koju nešto lakše pobjeđuje ali istim brojem bodova.

U polufinalnoj borbi išla je na predstavnicu Turske Canan Emine Ikra od koje gubi pred sami kraj borbe jednim krivim korakom. Zatim slijedi jako teška borba za broncu protiv druge predstavnice Turske Dincer Gizem koju nakon isteka regularnog vremena, točnije u peridou zlatnog boda, Lana pobjeđuje ipponom. Ovom pobjedom Lana ulazi u povijest bosanskohercegovačkog judoa kao prvi natjecatelj koji osvaja balkansku medalju u uzrastu do 13 godina. Ovaj rezultat dobija na još većoj važnosti ako uzmemo u obzir da je Lana prva godina mlađih pionira te da je u slijedećoj godini čeka isti turnir u istom uzrastu.

Osim Lane prvog dana turnira iz redova Hercegovca nastupaju Luka Bubalo -42 i Mario Novak -30 kg no ovog puta bez zapaženijeg rezultata.

Drugi dan natjecanja iz najstarijeg mostarskog judo kluba nastupaju Ivano Đinkić -50, Iva Ćorluka -44 i Nina Grubišić Čabo -52.

Đinkić završava na sedmom mjestu a Iva Ćorluka dolazi do borbe za medalju no nije ju uspjela odvesti u svoju korist te tako završava na izvrsnom petom mjestu. Nina Grubišić Čabo ovog puta ostala je bez plasmana.

Iz kluba poručuju kako su iznimno ponosni na ovaj povijesni uspjeh mlade mostarske judašice ali osim nje zadovoljni su i nastupima svojih članova koji su itekako dokazali da se više nego uspješno mogu nositi s ovim dijelom Europe.
Sada slijedi zaslužena pauza a nastavak sezone počinje polovicom kolovoza a početkom rujna Hercegovac će biti domaćin međunarodnom judo turniru koji će okupiti oko 500 judaša iz desetak zemalja.