FOTO/VIDEO  Ovo nije sport, ovo je sramota nad sramotama

judo olimpijada
El Shehaby je projurio press-centrom unatoč velikom zanimanju novinara za njegovom izjavom, a kasnija izvješća govore kako se Egipćanin nakon Igara vjerojatno oprašta od profesionalnog bavljenja judom. Nakon incidenta Međunarodni olimpijski odbor (MOO) odlučio je istražiti slučaj.

- Vjerujemo da bi olimpijski pokret trebao graditi mostove, a ne zidove. Za ovakvo ponašanje nema nikakve isprike - izjavio je glasnogovornik MOO-a Mark Adams.

U debatu se uključio i glasnogovornik izraelskog premijera Benjamina Netanyahua prozvavši incident šokantnim uz naglasak kako politici i ekstremizmu nije mjesto na sportskim borilištima. Sasson je naposljetku osvojio brončano odličje donijevši svojoj naciji devetu olimpijsku medalju, no i u trenucima slavlja nije uspio izbjeći pitanja o incidentu s egipatskim judašem.

- Ja sam sportaš i ovdje sam se došao boriti. Ispričavam se zbog toga. U judu uvijek poštujemo protivnike. Ovo je njegova odluka, njegova država. Ne mogu govoriti ništa o tome - zaključio je brončani Izraelac.

Pretpostavlja se kako Egipćanin pod pritiskom nacije nije trebao ni nastupiti u susretu protiv Izraelca, no on je odlučio suprotno, zbog čega će u domovini vjerojatno biti okarakteriziran kao izdajica. U najavi dvoboja jedan TV komentator savjetovao je El Shehabyju da odustane od nastupa.

- Nemoj biti zavaran ili zavaravati samog sebe da ćeš se protiv Izraelca boriti za pobjedu ili da učiniš egipatski narod sretnim - izjavio je komentator.

Inače, Egipat je prva islamska zemlja koja je potpisala mirovni sporazum s Izraelom, no njihovi sukobi na sportskim terenima sežu u dalju prošlost. Prije pet godina dogodila se ista situacija na judaškom natjecanju kada je Egipćanin odbio ruku protivnika, a svoju je gestu ponovio i sljedeće godine protiv istog protivnika. Prošle nedjelje je Saudijka Joud Fahmy odbila nastupiti u prvom kolu olimpijskog turnira protiv Christianne Legentil iz Mauricijusa kako se u drugom kolu ne bi borila protiv Izraelke Gili Cohen. Taj se incident dogodio dva dana nakon što su libanonski sportaši odbili dijeliti bus s Izraelcima nakon ceremonije otvaranja Igara.

Ipak, brojni Izraelci nisu osudili postupak Egipćanina pohvalivši njegovu odluku da izađe na strunjaču i odradi borbu protiv njihova sunarodnjaka.

- Mislim da je dečko iz Egipta napravio dobru stvar iz svoje perspektive. Kada se odlučio boriti, bilo je to protiv volje mnogih ljudi u Egiptu. Jako su ga pritiskali, a on je izabrao kompromis - izjavio je predsjednik izraelskog olimpijskog odbora Igal Carmi, dok je Yael Arad, prva osvajačica olimpijske medalje za Izrael otišla još dalje.

- Jako je važno da se odlučio na borbu. Čitala sam pod kolikim je stresom bio. Zahvalna sam mu jer se odlučio na borbu. Nadam se da će biti siguran u Egiptu - podvukla je Arad, dok su iz egipatskog olimpijskog odbora u priopćenju naveli kako je El Shehaby upozoren prije meča da se pridržava svih pravila uz korištenje sportskog duha tijekom borbe protiv Sassona.