Novo sportsko čudo iz Hercegovine: Bandić im osigurao sjajne uvjete

karatisti

Naime, trofejna braća Kvesić ne samo što su Širokobriježani nego su i članovi kluba koji se zove Hercegovina i u kojem im je i danas trener njihov prvi trener Danijel Vučić.

Riječ je o zagrebačkom klubu koji se prometnuo u najjači hrvatski klub i koji je u posljednje četiri godine imao i europsku prvakinju (Maša Vidić, djevojački Martinović) i svjetskog prvaka (Ivan Kvesić), ali i brončanog sa Svjetskog prvenstva (Anđelo Kvesić). Od ovog vikenda KK Hercegovina ima i bratski tandem osvajača medalja na istom velikom natjecanju.

Ivan i Anđelo Kvesić ne samo što su se na Prvenstvu Europe u Guadalajari izborili za pojedinačne bronce (obojici je vrlo malo nedostajalo da nastupe i u finalu) nego su upravo oni bili prijelomna snaga naše borbene momčadi koja je također osvojila broncu. Jednako važan dan za taj klub, a on je bio preduvjet za ono dobro što će se kasnije dogoditi, bio je onaj kada je današnja izvršna predsjednica Anica Kovač pokucala na vrata gradonačelnika Bandića i zamolila za kvalitetniji klupski prostor.

- I veći bi se frajeri od mene zbunili kada im Anica pokuca na vrata. Dame poput Anice se ne odbija - kazao je Bandić svjestan silne energije Anice Kovač koja je u svakom trenu spremna dojuriti iz Münchena gdje živi. Dakako, na tatamiju, braća Kvesić uzdaju se najviše u svoju sportsku klasu, ali i u vjeru. Obiteljski je moto, kaže nam mama Dijana, Isusov citat iz Biblije "Ne boj se, samo vjeruj".

- Moji sinovi, kada god mogu, odu u crkvu, no nije vjera samo ići na misu jer s Bogom se može komunicirati i izvan crkve. Moj suprug Stipe i ja odgajali smo našu djecu, blizance Ivana i Ivonu te Anđela, a sada i Viktora da imaju uporište u vjeri. Dijana i Stipe u tom duhu odgajaju i osmogodišnjeg Viktora, dječarca koji umjesto crtića gleda mečeve svoje trofejne braće.

- Prije svojih karataških natjecanja Viktor se čuje s Anđelom i Ivanom pa ih pita za savjet. Mi snimamo Viktorove borbe pa mu oni kažu što treba popraviti, a njemu je drago da oni doživljavaju to što on radi. Istog vikenda kada su Anđelo i Ivan osvojili po dvije bronce, i on je na Kupu Jadrana u Splitu osvojio broncu. A Viktor je jako ponosan na to da su baš njegova braća najbolji hrvatski karataši, i to svjetske klase. A kao takvi obojica su u igri za OI u Tokiju na koje će moći samo jedan jer im se kategorije spajaju.

- Ivan je tu daleko ispred mnogih Europljana, no negdje odmah iza njega sam i ja. Ako se obojica plasiramo, ići će vjerojatno on jer zbog naslova svjetskog prvaka ima puno više bodova - ističe Anđelo koji zapravo svojim pobjedama radi za mlađeg brata koji pak ističe:

- Ako brat u svojoj teškoj kategoriji pobjeđuje one najbolje, onda on i meni pomaže. Najluđi scenarij bio bi kad bismo obojica ispunila normu, a u Tokio može samo jedan. Bi li u tom slučaju oni organizirali interni meč ili bi o svemu odlučivalo obiteljsko vijeće? Ili bi u Tokio išao onaj s više bodova?

- Bilo bi tada sigurno dosta pregovora. Možda bi naš otac odlučio tko ide na OI - našalio se Ivan.

Otac i mama posebno su ponosni što se sinovi nisu štedjeli kada se trebalo boriti za nacionalnu vrstu. A obojica su mogla reći da se čuvaju za borbu za pojedinačnu medalju, a posebice je alibi imao Anđelo koji je na ovo Prvenstvo Europe došao ozlijeđen, s rupturom čašice ramena i nagnječenim stopalom.

Ozlijeđen je bio i Ivan kojem je uoči borbe za momčadsku broncu iskočilo rame, a uganuo je i gležanj. - Na zagrijavanju mi je ispalo rame, ali se i vratilo. To mi je poznata bol, meni se to događa jer imam hipermobilnost zglobova što zna biti nezgodno u ramenu, ali mi dobro dođe u kukovima radi udaraca nogama.

Večernji list