FOTO  Mostarskoj galebici srebro sa Balkanskog prvenstva

judo neretva

Proteklog vikenda održano je Balkansko prvenstvo za kadete i kadetkinje (U18) u Budvi.

Na prvenstvu su nastupile reprezentacije BiH, MNE, GRE, ROU, BUL, TUR, ALB, KOS i CYP.

Judo klub Neretva imao je jednog predstavnika, odnosno reprezentativku BiH, Helenu Čule koja je aktuelna prvakinja BiH za uzrast kadeta do 70 kg. Mostarska galebica imala je sve pobjede do finala gdje gubi od reprezentativke BiH i tako osvaja naslov viceprvakinje Balkana za 2019. godinu.

Helena je upornim radom i savjetima trenera došla do izvrsnog rezultata, a to je pokazala i na održanom Balkanskom prvenstvu. Ovo je još jedan sjajan rezultat za klub, grad Mostar i BiH.

Činjenica je da smo kao mali i najmanji judo klub u gradu Mostaru ostvarili čak tri najveća odličja na Balkanskom prvenstvu govori da imamo sjajne mlade ljude koji u kombinaciji sa kontinuiranim radom i trudom daju sjajne rezultate.

Podsjetimo kako je klub do sada ostvario dosta značajnih rezultata, a među njima i 9 balkanskih medalja.

Uvjeti u judo klubu Neretva i nisu baš sjajni, iako rezultati jesu. Treniramo u dvorani koju smo unajmili te je improvizirali za judo (bivša sportska kladionica), daleko od bilo kakvih standarda.

Naš klub već pet godina ima problem sa osiguranjem prostora i uvjetima za treniranje.

Kako bi i dalje nastavili sa dobrim rezultatima, izgradnjom čvrstih, zdravih mladih ljudi koji će biti stup ovog društva, makli ih sa ulice i beznađa apeliramo na sve koji bi nas mogli poduprijeti i imaju sluha da nam daju nade da ovo društvo gleda u svjetlo i da ova mladost ima budućnost i da nam pomognu.

Izjava trenera: Kada bi se gledao prosjek, broj članova i osvajača značajnijih rezultata, tada bismo sigurno bili među najboljim u državi. Mi znamo da uz judo nisu vezani veliki novci, kao što je to u nogometu, tenisu ili nekom drugom sportu…

“Judo je sport u kojem ćete obogatit jedino dušu, srce, judo je sport koji će vas naučit izuzetnoj disciplini i odgovornosti, požrtvovnosti, judo je sport u kojem idete iznad svih svojih granica. To je sport u kojem se nebrojeno puta ponove vježbe, tu morate bit staloženi, mirni, a opet sa druge strane oprezni i spremni te imat svoj cilj.

Judo je sve, samo nije zanimljiv tamo gdje su novci. I od juda se ne može živjeti. Svi naši judaši su izvrsni učenici, izvrsni studenti. Ta disciplina ih je usmjerila na to. Trudimo se da uz sport usklade i školske obaveze i obrazuju se do granica njihovih maksimuma. Upravo judo im pomaže u razvoju pogotovo logičkih vještina i sklonosti.

Želimo da budu izvrsni obrazovani pojedinci s odlikama sportaša. Obrazovanje je odskočna daska za bolji zivot, a sport i judo odskočna daska za zdravi život. Nadamo se da će svi oni znati balansirati ove dvije bitne životne stvari.