FOTO  Mostarac Petar Zadro srebreni na Europskom kupu u Poljskoj

zadro petar
Na EJU kupu i kampu koji se održava od 15. do 20. srpnja nastupa 26 reprezentacija s područja "starog konitenta", a natjecanje uveličavaju i dvije velike reprezentacije sa drugih kontinenata i to reprezentacija Japana i Australije.

Petar Zadro je u Poljskoj odradio "veliki posao". Ždrijeb je Petru dao slobodno prvo kolo, dok je u drugom kolu bio bolji od Belgijanaca Brasseur Denisa koji je u predkolu pobijedio Rusa Morokhoeva. U 3. kolu Zadro je bio bolji od domaćina iz Poljske Stolarek Jana dok je sljedeću (polufinalnu) borbu porazio Ukrajinca Plyev Artema koji je poslije pobijedio borbu za medalju i ostao brončani na kupu.

U finalnoj borbi s Portugalcem Reis Davidom završava borbu nerješenim ishodom da bi Reis u produžetcima zaslužio minimalan bod te tako Petar osvaja značajno srebreno odličje. Europski kup u Gdyni na sjeveru Poljske je ujedno jedan od 8 Europskih kupova za juniore te su to najjači judo turniri za taj uzrast.

Petar se s ovom medaljom popeo na 14. mjesto Svijetske judo rang liste boraca - U21. Prvo mjesto još uvijek drži Brazilac Cargnin Daniel kojeg je Petar pobijedio na EJU kupu u Italiji, u svibnju ove godine, te je na koncu osvojio zlatno odličje pa je tako uz srebreno nositelj i zlatnog odličja sa velikih judo natjecanja u uzrastu "U21" kad je u pitanju 2016. godina.

Napomenimo da je Petar Zadro proglašen najuspješnijim sportašem - seniorom grada Mostara za 2015. godinu, a iako je još uvijek junior nastupa i u seniorskoj konkurenciji te je aktualni juniorski i seniorski prvak BiH dok je u 2015. godini nositelj titule prvaka Balkana i u uzrastu juniora i u uzrastu seniora.

Judo klub "Borsa" Mostar iz dana u dan pokazuje kako opravdano nosi epitet najuspješnijeg sportskog kolektiva grada Mostara, a i daleko šire. Od svog osnutka 2006. godine do danas iznjedrio je 98 zlatnih medalja sa državnih prvenstava u svim uzrasnim kategorijama,11 medalja sa Europskih kupova i Europskih prvenstava, tri puta 5. mjesto u Europi, dva 9. mjesta u Svijetu, te čak 21 medalju sa Balkanskih prvenstava u različitim uzrasnim kategorijama (od ml. kadeta do seniora među kojima je čak 10 članova kluba nositeljem bar jedne medalje sa BP), što upućuje na to da je JK Borsa apsolutni rekorder u gradu Mostaru (od 97 sportskih kolektiva) kad su u pitanju Balkanska prvenstva u Olimpijskim sportovima.

Samo u prvoj polovici 2016. godine natjecatelji JK "Borsa" su osvojili čak 375 medalja sa međunarodnih turnira širom Europe, a na preko 10 turnira proglašavani su najboljim klubom natjecanja u sveukupnom ili pojedinačnom uzrastu. U prvih sedam mjeseci ove godine nastup su zabilježili na 37 turnira (EJU kupovi, BP, DP i međunarodna natjecanja) i to u Mađarskoj, Italiji, Poljskoj, Makedoniji, Rumunjskoj, Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i BiH.