Mirko Filipović: Stavio sam karijeru na kocku, a nisam smio razočarati ni sina

cro cop, cro cop, Mirko Filipović, Mirko Filipović, Mirko Filipović, IGF, Satoshi ishiija, Mirko Filipović, cro cap, cro cop, Mirko Filipović Cro Cop, Mirko Filipović crocap, cro cap, cro cop, Mirko Filipović, Mirko Filipović crocap, doping, cro cop, Mirko Filipović Cro Cop, MMA borba, Mirko Filipović, cro cop
Sada je Gabriel Gonzaga bio taj kojem se pružala prva pomoć, kojeg su liječnici krpali u kavezu, a potom i u bolnici, a Cro Cop pobjednik.

Suparnikovim oružjem

Lice brazilskog borca, izudarano laktovima hrvatskog gladijatora, izgledalo je toliko "izrezbareno" da je Gonzaga iste večeri odveden u krakovsku bolnicu zbog sumnji na potres mozga. Odveden je je i na reanimaciju jer ga nitko nikad nije tako isprebijao.

Neobično je da su u razmaku od osam godina jedan drugoga pobijedili suparnikovim oružjem. Majstor džiju-džicua pobijedio je high-kickom, a stand-up borac Mirko Filipović slavio je nakon udaraca u parteru, u surovom okršaju za koji su obojica boraca od UFC-a dobila bonus za borbu večeri od po 50.000 USD.

- Ovo mi je najdraža pobjeda u karijeri jer sam cijelu karijeru stavio na kocku. Došao sam u UFC po treći put uvjeren da još vrijedim i zamislite da sam izgubio. Bila bi to katastrofa.

Da se to ne dogodi trebao je biti strpljiv i podnijeti jako puno.

- Dogovorili smo se da u prve dvije runde nema udaraca nogom, da me na račun toga ne ruši, nego tek kada se on umori.

Pobjedu izborenu velikim obratom Cro Cop je posvetio nekome posebnom u njegovu životu:

Veliki stres za sina

- Uoči borbe, pa čak i dok sam ležao u parteru ispod Gonzage, pred očima mi je bila slika mog 12-godišnjeg sina Ivana kojeg nisam smio razočarati. Ivan trenira hrvanje i ponekad trenira s nama u dvorani. Za njega je to bio veliki stres.

Jedan od snažnih Mirkovih motiva bilo je i to što se, kad god se povede riječ o najatraktivnijim nokautima, osam godina vrtjela slika kako ga Gonzaga šalje u carstvo snova.

- I to je bio razlog zbog kojeg sam ušao u sve ovo. Kada sam razgovarao s čelnicima UFC-a rekao sam im da bih volio odraditi neke uzvrate, a oni su mi prvog ponudili borca protiv kojeg sam doživio poraz koji me najviše pekao. S druge strane, prihvativši to stavio sam cijelu svoju karijeru na kocku.

Ključno je pitanje kako je uspio ostati smiren i u trenucima kada ga je, sjedeći mu na prsima, udarao deset kilograma teži protivnik?

- Tajna smirenosti bila je u odličnoj kondicijskoj pripremljenosti i zbog toga sam zahvalan svim dečkima iz moje ekipe. Čak i kada me rasjekao nisam ni sekunde gubio vjeru da ću ga pobijediti. Jedino sam s time morao požuriti da sudac ne prekine borbu zbog mogućeg nezaustavljivog krvarenja iz arkade.

Mnogi su uoči ove borbe bili skeptični glede Cro Copovih izgleda, u čemu su posebice prednjačili novinari specijaliziranih portala "mmajunkie" i "blodyelbow", ali i kladioničari.

- Žao mi je što sam razočarao velike stručnjake, ali i one koji su se kladili protiv mene pa izgubili novac. I to mi je bio veliki motiv. Samo neka me nastave tako motivirati i dalje.

Među čestitarima bio je i nedavni suvježbač, američki Hrvat, Stipe Miočić.

- Stipe me zvao i prije i poslije borbe. Bude li mi to raspored dopustio, rado ću u svibnju otići do Australije da mu budem podrška u borbi s Markom Huntom