FOTO  Judo klub Borsa još jedan sportski dragulj u gradu na Neretvi

judo borsa trening

Na netom završenim judo prvenstvima BiH za sve uzraste, mlade nade Borse su možemo slobodno napisati “pomele” konkurenciju od čak 70 judo klubova koji rade i djeluju na području Judo saveza Bosne i Hercegovine.

U mjesecu koji je iza nas održana su natjecanja za uzraste Mlađih dječaka i djevojčica te kadeta i kadetkinja u Novom Travniku, a Trebinje je bilo domaćin Mlađim kadetima i kadetkinjama te juniorima i juniorkama. Na svim tim natjecanjima Borsa je ostvarila zapažene rezultate.

- Mlađe djevojčice 1. mjesto
- Kadetkinje 1. mjesto
- Mlađi Kadeti/kadetkinje 1. mjesto
- Kadeti 3. mjesto
- Juniori/juniorke 3. mjesto

Ove godine Judo savez Bosne i Hercegovine je podijelio ekipna natjecanja na šest uzrasnih kategorija (Mlađe djevojčice, Mlađi dječaci, Mlađi kadeti/kadetkinje, Kadeti, Kadetkinje, Juniori/juniorke op.a.), tako da su se članovi Borse čak 5 od 6 puta penjali na dodjele pehara.

Zanimljivo je da su članovi Borse na ova dva Državna prvenstva imali čak 19 finalnih borbi iz kojih su kao pobjednici izašli 8 puta, a državni prvaci u mlađim uzrastima ove godine postali su: David Pušić -50 kg kadet, Marija Zelenika -48 juniorka, Josipa Bošković -70 kadetkinja, Ivan Jozeljić -55 kg Mlađi kadet, Mirko Zelenika -42 Mlađi kadet, Aljoša Čvoro -34 kg Mlađi kadet, Josipa Brvenik -48 kg Mlađe djevojčice i Lana Rozić -40 Mlađe djevojčice.

Zanimljivo je da Borsa u mlađim uzrastima ima čak 15 reprezentativaca i reprezentativki Bosne i Hercegovine koje će na predstojećem Balkanskom prvenstvu i europskim kupovima - prvenstvima predstavljati Mostar, BiH i svoj klub.

Sve ovo je bio razlog naše posjete ovoj vrhunskoj judo školi zasigurno najboljoj u Bosni i Hercegovini, ali i jednoj od najboljih u regiji.

"Judo škola Borse broji oko 250 aktivnih članova. Kao što možete vidjeti danas radimo u dvije skupine od po 25 djece. U prvoj skupini koja radi u dvorani na katu su većinom djeca koja se prvi put ove godine susrela sa judom. To su većinom djeca od 5 pa naviše godine, a njihov trening je prilagođen uzrastu i treneri se više igraju sa njima i polako ih uvode u ovaj sport. Treneri koji rade sa tim najmanjim uzrastima su: Željko Džeba, Miljenko Vidović i Franjo Zadro koji se izmjenjuju ovisno o načinu treninga i vremenu. Druga skupina su stariji i iskusni naši članovi koji su nešto duže u judu i koji se vode kao natjecatelji", izjavio nam je jedan od trenera Borse Tomislav Vučić na početku našeg razgovora.

"Upravo danas (četvrtak 30.04. op.a.) jedna naša skupina od 12 reprezentativaca mlađih uzrasta je otišla u Njemačku, točnije u Berlin gdje će nastupiti na Europskom kupu, a nakon nastupa u Berlinu uputiti će se u Nizozemsku, točnije u Eindhoven gdje će obaviti pripreme za predstojeća natjecanja", izjavio je Vučić.

"Osim u dvorani u Rodoču treninzi našeg kluba obavljaju se i na još nekoliko lokacija i to u mostarskoj Srednjoj građevinskoj školi gdje treninge vodi Viktor Zovko, zatim u Područnoj školi u Vojnu/Bijelo Polje gdje treninge vodi Leo Zovko, u Osnovnoj školi u Pologu, kao i u školi u Čapljini. U dvorani u Rodoču se treninzi održavaju svakodnevno. Mlađi uzrasti tj početnici treninge imaju dva puta tjedno, mlađi natjecatelji treniraju 4 do 5 puta tjedno, dok stariji uzrasti juniori i seniori svoje treninge imaju dva puta dnevno. Treninge juda vodi Željko Zadro, a treninzi obuhvaćaju osim judo treninga i treninzi snage koji se izvode na vrhunskim spravama s kojima se mogu pohvaliti samo rijetki klubovi u Europi, pa s toga ni ne čude ovi vrhunski rezultati koje su postigli naši članovi na proteklim Državnim prvenstvima", izjavio je na kraju našega razgovora jedan od trenera Borse Tomislav Vučić.

Naši novinari sa velikim zanimanjem su pogledali treninge ovoga kluba i primijetili smo dosta veliku zainteresiranost mladih članova Borse pa s toga ni ne čude ovi vrhunski rezultati. Na kraju moramo napomenuti da Borsa i u seniorskoj konkurenciji bilježi odlične rezultate jer je već nekoliko zadnjih godina i u seniorskom vrhu Bosne i Hercegovine. Njihovi natjecatelji prije svega Petar Zadro, Amar Maksumić, Rijad Maksumić, Domagoj Marić, Mia Maksumić, Valentina Mihić, Josipa Bošković, Ivana Šunjić, Jozo Zovko, Jure Zovko, David Pušić... nižu odlične rezultate i za seniorsku momčad ovoga kluba.

HERCEGOVINA.info