FOTO  JK Neretva: Dva zlata sa Salona Open 2018

judo klub neretva

Turnir je okupio preko 700 natjecatelja iz 58 klubova iz 12 država. Zemlje učesnice na ovogodišnjem Salona Open-u bile su: CRO, MNE, HUN, CZE, BiH, POL, SLO, ROU, TUR, AUT, SVK, UKR.

Turnir je svake godine sve jači po konkurenciji, pa je stoga ovoga puta bilo i nešto manje osvojenih medalja, koje su im za dlaku izmakle. Ali naravno mostarski galebovi se nisu ni ovaj put vratili kući praznih ruku.

Stjepan Salmanić -46 kg (U14), jednostavno je pokorio svoje protivnike. On je u prvoj borbi imao za protivnika prvaka Češke, Jakub Svoboda (USK Prag) kojeg je dobio na Ippon u prvoj minuti. U drugoj borbi ga doćekuje opet reprezentativac iz Češke, Martin Pancner (Judo Academy Praha) kojeg Salmanić baca na wazari i pri tome prelazi u osai komi i samim time završava borbu u svoju korist.

Finalna borba se nije činila da će biti onakva kakvom se pokazala do samog kraja. Salmanića je u finalnoj borbi dočekao viceprvak R.Hrvatske, Ivan Banovac (Solin), sa kojim je u regularnih 3 min borbe bilo izjednačeno, sa po jednom kaznom za obojicu.

U zlatnom bodu se borba odvijala sa puno više akcije mostarskog natjecatelja, ali suci su bili malo više privrženiji domaćem natjecatelju na što su se trener Neretve i treneri iz drugih klubova pobunili i pokušali reagovati. Napokon, sutkinja daje kaznu natjecatelju iz Solina tek u 5-oj minuti borbe, da bi mostarski natjecatelj i dalje mnogo više radio i napadao do samog kraja. Tek u 7-oj minuti zlatnog boda natjecatelj dobiva treću kaznu za pasivnost i time Salmanić postaje prvak svoje kategorije i osvaja zlatnu medalju.

Andrea Lončar -57 kg (U16), također svojim sjajnim izdanjem dolazi do prvog mjesta i to preko tri pobjede. Prvu borbu je imala protiv natjecateljice iz AJK Student, Ivane Dubravčić koju dobiva u prvoj minuti. Potom sljedi borba protiv natjecateljice iz Češke, Vesela Anete (SKP Judo Novy Bydžov) sa kojom se malo pomučila, ali na posljetku je ipak završilo u korist mostarske galebice gdje je bacanjem na wazari i držanjem u osai komiu završila u svoju korist. U trećoj borbi za protivnicu ima svoju staru protivnicu iz Splita (JK Pujanke ), Luciju Radić koju također pobjeđuje sa najviše bodova i penje se na najviše pobjedničko postolje.

Rino Vrljić -42 kg (U12), je također bio fantsatičan osvojivši brončano odličje. Vrljić je svojim borbama pokazao da je u samom vrhu svoga uzrasta. Kategorija u kojoj je on nastupio imala je 26 natjecatelja gdje je bilo baš teško doći do samog vrha. Međutim svojim dobrim nastupom, tehnikama u parteru dolazio je do pobjeda. On je imao 4 pobjede nad predstavnicima Luka Đurić (Crnogorac, Cetinje), Zvonimir Barišić (Solin), Marko Vujić (Kaštela), Toma Batinović (Kaštela) te 1 poraz koji ga je koštao finala, od Ondrej Ježeka ( USK Prag).

Vrljić je također nastupio i u starijem uzrastu (U14) gdje je također imao zapažen rezultat. U starijem uzrastu je imao dvije pobjede i dva poraza te je tako zauzeo 5 mjesto. Pobjede je imao nad prestavnikom Češke, Kraus Tomaš UUSK Prag) i predstavnikom Hrvatske, Domagoj Radić (Kaštela), a poraze od predstavnika Crne Gore, Stevan Sadiku (Miloš Stanković) i predstavnikom Turske, Ardali Goktug (JK Edirne).

Peta mjesta su također zauzeli sa dvije pobjede i dva poraza, Hrvoje Knezović -60 kg (U14), Karlo Križanac -66 kg (U14), dok je sedmo mjesto zauzeo Dragan Paol Senkić -50 kg (U14).