FOTO  JK Neretva bogatija za još jednu balkansku medalju

judo klub neretva

...uzrast do 18 godina (2001, 2000 i 1999). Bosnu i Hercegovinu je predstavljalo dvoje članova JK "Neretva" , a to su prvakinja BiH, Vesna Vukoja i viceprvak BiH, Samuel Matijević. Na balkanskom prvesntvu je sudjelovalo 9 zemalja, ALB, BiH, BUL, TUR, GRE, ROU, MNE, MKD i SRB.

Natjecanje u Kikindi održalo se pod pokroviteljstvom Balkanske džudo asocijacije a u oragnizaciji Judo saveza Srbije i JK Partizan iz Kikinde.
Iako najmlađa u svom uzrastu, Vesna Vukoja (2001), a pritome i najlakša u kategoriji sa 74 kg uspjela je ostvariti izuzetan rezultat. U prvoj borbi pobjeđuje predstavnicu Rumunije, Stoycheva Darinu na wazari i osai komi. U drugom kolu dočekuje je reprezentativka Crne Gore, Katić Milica gdje Vukoja pobjeđuje na isti način. U trećem kolu Vukoja je imala za protivnicu reprezentativku Turske, Esir Kubranur koja je moramo naglasiti bila duplo teža sa 147 kg i jednostavno naša natjecateljica nije mogla doći do pobjede. Nakon toga poraza, Vukoja ima borbu za treće mjesto gdje sa najvećim bodovima dobija ovogodišnju viceprvakinju BiH, Jovanu Babić.

Drugi predstavnik "Neretve" i reprezentativac BiH, Samuel Matijević (2000) u kategoriji do 90 kg u prvom kolu oslobođen, a u drugom kolu ga dočekuje sjajni reprezentativac Crne Gore, Ostojić Novak od kojeg Matijević gubi na čisti Ippon. U trećem kolu ima za protivnika reprezentativca Grčke, Giannakidis Konstantinosa u kojoj izlazi kao pobjednik i pobjeđuje na Ippon. U borbi za plasman za treće mjesto gubi od predstavnika Rumunije, Baicu Andrei te osvaja 7 mjesto u ukupnom poretku od 12 natjecatelja.

Ukupnik bodovima reprezentacija BiH je ostvarila je fantastičan rezultat osvojivši dva pehara za najbolju trećeplasiranu reprezentaciju i za mušku i za žensku ekipu od ukupno 9 zemalja.
Iza nas su ostale reprezentacije Grčke, Rumunije, Crne Gore, Albanije, Makedinije, Bugarske što je izuzetan rezultat.
Sve pohvale za natjecatelje cijele reprezentacije BiH ističu iz JK Neretva Mostar.