HERCEGOVAC KOJI JE PREŽIVIO MUHAMMADA ALIJA Teška životna priča Jure Čuvala

George Chuvalo, George Chuvalo, George Chuvalo, spomenik, Ljubuški, Jure Čuvalo
...u povijesti Muhammadom Alijem, po naški rečeno Jure Čuvalo, u Kanadi proslavljen kao George Chuvalo, nalazi se pred još jednom nevjerojatno teškom borbom.

Borac koji nikad nije pao u ringu i koji je jedini u najslavnijoj eri boksa znao žestoko uzdrmati Alija, čovjek po kojem je navodno snimljen i slavni Rocky,danas pati od velikih zdravstvenih problema. Naime, prema pisanju kanadskih medija Čuvalo pati od progresivnog oblika demencije i nije više sposoban za samostalan život.
Razvod

Na tu nedaću nadovezala se još jedna. Prije nekoliko mjeseci 81-godišnjem Čuvalu dijagnosticiran je rak prostate... A da stvar bude još gora, već tri godine u Kanadi traje brakorazvodna parnica između Jure Čuvala i njegove supruge Joanne.

No, to nije klasična brakorazvodna parnica. Riječ je naime o sukobu Čuvalovogsina Mitcha i kćeri Vanesse s njegovom suprugom, drugom životnom družicom Joannom (prva supruga mu je umrla 1993.), koja tvrdi da je Čuvalo pokrenuo razvod upravo na nagovor sina i kćeri, te da on to uopće ne želi, kao i da nije sposoban sam odlučiti želi li razvod ili ne.

Joanne tvrdi da ona i Čuvalo nikada nisu razgovarali o razvodu već da je sin Mitch iskoristio očevu demenciju i pravnim putem izvojevao očevu punomoć za potpis na zahtjevu za raskidom braka. S druge strane Mitch i Vannesa tvrde da se žele brinuti o svome ocu i da mu žele pruži svu potrebnu skrb u očitoj borbi sa sve češćim gubitkom pamćenja, te da mu Joanna, inače umirovljena medicinska sestra, ne može pružiti stalnu pomoć.

Mitch i Vanessa tvrde da Joanna nema zdrave motive u odnosu s Jurom, već da želi iskoristiti njegovo loše zdravstveno stanje za osobnu i financijsku korist.

Ljudi moraju znati da samo ja i moja sestra motivirani ljubavlju prema našem ocu i tragičnom obiteljskom poviješću (inače tri Jurina sina i supruga umrli su u paklu droge). Jednostavno, ne želim vidjeti još jedan tragičan završetak, kazao je prije nekoliko mjeseci kanadskim novinarima Jurin jedini preživjeli sin Mitch.
Sjajna karijera

Jurina životna priča je nevjerojatno teška, gotovo nemoguća za ispričat, narodski rečeno "dušu dala" za snimiti fantastičan film o čemu je jedna ekipa kvalitetnih hercegovačkih filmaša ozbiljno razmišljala, ali je projekt negdje u hodu zastao.

Jurin je život imao dvije linije, fantastičnu boksačku karijeru koja mu je donijela svjetsku slavu, i strašnu višegodišnju obiteljsku tragediju koju je mogao preživjeti samo mentalno i karakterno nevjerojatno jak čovjek.

Od 93 borbe u profesionalnoj boksačkoj karijeri Jure Čuvalo je pobijedio u 73, od toga je 64 puta nokautom poslao protivnika na pod, dvije borbe su bile neriješene, i jedan je od rijetkih boksača koji nikad nije bio nokautiran. Toliko je čvrst bio da su njegove dvije borbe s Alijem poprimile gotovo epske razmjere. I danas ih možete pogledati na youtubeu.

Tri je puta osvajao titulu kanadskog prvaka, borio se sa svim velikanima svjetskog boksa, Muhamedom Alijem, Joeom Frazierom, Ernie Terrellom, Jerry Quarryjem, Floyd Paersonom..., ušao je u World Boxing Hall of Fame i Kanada mu je dodijelila orden za zasluge u kanadskom sportu. Kraljica Elizabeta II. odlikovala ga je za doprinos u borbi protiv droge, uručeni su mu ključevi grada Toronta, a prije nekoliko godina je objavio autobiografiju.

Imam li neispunjenih snova? Da, ali imao sam svojih "pet minuta". Mnogi dečki su rano prekinuli karijeru, pa znaju govoriti "da sam bar napravio ovo" ili "trebao sam napraviti ono". To nisam ja. Borio sam se protiv šest svjetskih prvaka, punio Madison Square Garden devet puta i borio se u "zlatnoj eri" boksa s najvećim boksačima svih vremena. U svemu tomu sam dao dobar doprinos i uživao sam u svakoj minuti, kazao je Čuvalo jednom prilikom, navodi Dnevni list.

Nakon boksačke karijere i gubitka gotovo čitave obitelji u paklu droge, opet je uspio stati na noge. Doživio je nokaut, ali nije pao, ostao je na nogama i život posvetio borbi protiv droge. Obišao je čitav svijet i srednjoškolcima predavao svoj život, neumorno je ponavljao tragičnu sudbinu svojih sinova i supruge...

Danas kada spominje njihova imena, utiša glas...Između ostalog, prije devet godina posjetio je rodni kraj svoji roditelja, Hercegovinu. Stipan Čuvalo, Jurin otac, bio je iz Proboja kraj Ljubuškog, a majka Kata, djevojački Kordić, iz Grljevića. Ljubušaci su u Čuvalovu čast podigli i spomenik.

Njegovi roditelji su bili težaci, siromaštvo ih je otjeralo u bijeli svijet (Stipan je Hercegovinu napustio 1926., a Kata 1937.), nisu znali engleski, pa su bili osuđeni na najteže moguće poslove kako bi obitelj preživjela. Jurin otac Stipan je imao i ozlijeđenu ruku, pao je s magarca kao desetogodišnjak dok je išao prema Mostaru.

Ruka je pukla u laktu, krivo je srasla i od tada je Stipan praktički sve teže poslove morao raditi jednom rukom. U Kanadi je takav, invalid, 20 godina radio teške poslove u klaonici. Jednom prilikom Jure se prisjetio da je jednu godinu i on radio s ocem u toj klaonici opisavši to kao nevjerojatno grozno iskustvo i težak posao.

Odao je počast svom ocu zbog tog teškog načina na koji je prehranio obitelj. Zanimljivo, prve boksačke rukavice Jure je dobio od majke Kate. Prethodno ju je mjesecima molio da mu ih kupi... I Kata je na kraju popustila.
Pakao droge

Jure je sa suprugom Lynne dobio četiri sina i kćer. Najstariji je Mitchell Aaron, kojeg je Lynne rodila kad je imala samo petnaest godina. Ubrzo su na svijet došli Steven Louis, Georgie Lee, Jesse Miles i na kraju Vanessa Chuvalo.

Najmlađi sin, Jesse, nije se uspio izvući iz pakla droge i počinio je samoubojstvo s 20 godina.

Počeo uzimati heroin, za devet mjeseci pucao je sebi u usta. To je bilo 1985., a ponekad mu se čini kao da je bilo jučer, kazao je u jednom od intervjua Čuvalo.

Nažalost, Jesse je uveo u drogu i dva starija brata, Stevena i Georgieja Leeja, koji su u luđačkoj ovisnosti postali i pljačkaši. Nisu se libili pljačkati ljekarne u potrazi za drogama, Čuvalo je često do detalja mladima objašnjavao kakav je to pakao bio.

Kad im je ponestalo droge, počeli su pljačkati ljekarne. U dva mjeseca Steven se predozirao petnaest puta. Uspio sam nagovoriti Georgieja Leeja da ode na rehabilitaciju, ali to nije potrajalo, vratio se nakon samo nekoliko tjedana, govorio je Čuvalo.

Obojica sinova završili su u zatvoru. Georgieju Leeju zatvor je jako teško padao. Jednom si je prerezao žile i grlo, a nakon što je preživio taj pokušaj, stalno je govorio da će se jednog dana namjerno predozirati da bi se mogao pridružiti mlađem bratu u raju. Manje od tjedan dana nakon što je pušten iz zatvora ispunio je prijetnju: našli su ga mrtvog u jeftinom hotelu.

Samo četiri dana poslije Jurina supruga Lynne izvršila je samoubojstvo. U totalnoj psihičkoj rastrojenosti uzela je tablete koje su njeni i Jurini sinovi opljačkali. Jure ju je našao kako leži na krevetu na leđima s Biblijom u rukama i s urnom s Jessyjevim pepelom. Ostavila je oproštajnu poruku "Tražila sam ljubav, ali nisam mogla naći nimalo".

Treći sin, Steven, nakon teškog perioda se uspio neko vrijeme iščupati iz pakla droge. Međutim, 1996. godine vratio se starim navikama, osjećao je krivnju zbog smrti braće i majke.

U kolovozu 1996., dok sam bio na putu, moja kći Vanessa našla ga je u svom stanu, presavijenog preko stola, s iglom zabodenom u ruku, baš kao i Georgie Lee, kazao je Jure.

Iz tog košmara izvukla ga je upravo njegova druga supruga Joanna, s kojom je proveo 24 godine prije brakorazvodne parnice. Život je posvetio borbi protiv droge pokušavajući mladima objasniti kakav je on osobno pakao proživio.

Bez obzira na sve tegobe, bez obzira što ga je bolest satjerala u kut, bacila na konopce, bez obzira na tužni brakorazvodni proces, njegov duh je i dalje nesalomljiv. Na jednom od sudskih ročišta nakon što je sudac na suprotne strane razdvojio Juru i Joannu, Čuvalo je u svom stilu prokomentirao... "a u suprotnom kutu jeee". Potom je samo dodao "Čuvalo vs Čuvalo, to je komplicirano", navodi Dnevni list.
DETALJ IZ POVIJESTI

Na Veliku Gospu 1970., na stadionu Koševo u Sarajevu upriličen je spektakl: megdan su podijelili George Chuvalo, Ljubušak, naše gore list, i Mike Bruce. Pred očima bosanskohercegovačkih političara, i pred prepunim stadionom, Jure Čuvalo namlatio je Mikea Brucea nanijevši mu jedan od dvadeset devet poraza u profesionalnoj karijeri, a nakon toga je otputovao u Ljubuški, da prvi put vidi zemlju svojih pradjedova.

Dvije godine kasnije navijalo se za našega Hercegovca, u još jednoj titanskoj borbi protiv Muhammada Alija. Pogledajte snimku jedne od njegovih najvećih borba, protiv boksača za kojega kažu da je možda i najbolji svih vremena.

Legenda kaže da nakon što je Ali odlukom sudaca proglašen pobjednikom, on kao pobjednik završio u bolnici, dok je boksač hercegovačkog podrijetla, kažu "brade tvrde kao kamen", kao službeno poraženi otišao na ugodnu večeru sa suprugom.

Dnevnik.ba