Harun Sadiković srebreni na Svjetskom prvenstvu u judu

Već drugi dan turnira na borilište je izašao Petar Zadro član mostarske Borse koji je sa dvije pobjede i jednim porazom ušao među najboljih 16 mladih judaša svijeta, javlja portal BHFight.info.

U prvom kolu bio bolji od predstavnika Francuske Sache Flamenta. U narednom kolu Petar je izbacio predstavnika Azerbejdžana Elnura Ahmadlija, ali je u trećoj borbi zaustavljen od predstavnika Japana Abe Hifumi koji je kasnije postao viceprvak svijeta u kategoriji -66 kg.

Večeras je na borilište izašla i Aleksandra Samardžić članica Judo kluba Leotar iz Trebinja, ali je poražena već u prvoj borbi od predstavnice Rusije Ekatarine Tokareve koja je na kraju zauzela V. mjesto u kategoriji -70 kg.

Senzaciju večeri napravio je bosanskohercegovački reprezentativac član sarajevske Bosne Harun Sadiković koji je u kategoriji +90 kg stigao do srebrene medalje. Harun je u prvom kolu svladao predstavnika Mađarske Fabiana Attilu. U narednom kolu Harun je svlado australijskog reprezentativca Oschuana Bezuidenouta, da bi u narednoj borbi slavio pobjedu nad predstavnikom Uzbekistana Renata Nazmitdinova.

U polufinalnoj borbi Harun je pobijedio reprezentativca Rusije Ruslana Shakhbazova, da bi se u finalu pružio odličnu borbu protiv reprezentativca Japana Ota Hyoga, ali ipak nedovoljno za osvajanje zlatne medalje na Svjetskom prvenstvu u Miamiu u kategoriji +90 kg. Ovo je zasigurno veliki uspjeh juda u Bosni i Hercegovini čija je mlada reprezentacije koju su činila tri člana zauzela 14. mjesto na ovom prvenstvu od preko 70 zemalja učesnica.

Naši judisti su zabilježili Petar Zadro (2 pobjede i 1 poraz), Aleksandra Samardžić (1 poraz) i Harun Sadiković (4 pobjede i 1 poraz). BiH je najbolja plasirana država sa područja bivše Jugoslavije, a iza BiH se nalaze Hrvatska na 22. mjestu, Slovenija na 23. mjestu, Crna Gora na 25. mjestu i Srbija na 30. mjestu. Po broju osvojenih medalja na 1. mjestu je Japan sa 5. zlatnih medalja, 3 srebrene i 3 bronzane medalje, drugo mjesto je pripalo Rusiji, a treće mjesto je pripalo Kanadi.