FOTO/VIDEO  Darko Dara Hrkač: Vraćam se u ring

Darko je danas trener Boksačkog kluba Orca, koji smo posjetili večeras, te evo što smo zabilježili:

Boksački klub Orca krenuo je sa radom prije nekih pola godine, i registriran je pri Sportskom savezu Mostara. Slijedeći korak je registracija kluba u Sarajevu u krovnom boksačkom savezu, i to ćemo učiniti u narednih mjesec dana. Klub je krenuo sa treninzima i pripremama, svaki dan se trenira od 17 do 19 sati, a nakon toga radimo sa rekreativcima. U klubu imamo i četiri cure, one su za sada početnice, a vremenom neka od njih možda i zaboksa na velikoj sceni.

Koliko klub sve skupa danas broji članova?

Klub danas sve skupa broji oko tridesetak članova.

Što klub planira u ovoj godini?

Planiramo čim se registriramo da se uključimo u prvu ligu BiH. U toj ligi se natječu i ostala dva kluba iz Mostara, HBK Zrinjski i KB Mostar, a natjecanje bi trebalo početi u ožujku. Ja planiram u ring izvesti bar tri ili četiri boksača, a zatim krenuti na državna prvenstva na svim razinama. Na tim natjecanjima onda se možemo nadati i nekoj od medalja.

Možemo li očekivati i tvoj povratak u ring?

Ne bih sada puno o tome. Nakon nekoliko godina pauze počeo sam opet redovito trenirat, i u tom treningu mi najviče pomaže moj najveći potencijal u klubu Ivan Usar. On me vuče u ring, i ako Bog da i ukliko bude zdravlja ove godine se vraćam u ring.

Tvoja karijera odavno traje, jedan si od pionira boksa u gradu. Koji su ti mečevi ostali u sjećanju kao najboji i najdraži?

To tako ispada, jer dugo se bavim bokskom. Pet godina sam boksovao i u Hrvatskoj, a onda sam došao ovdje i za to vrijeme sam imao dosta dobrih i teških mečeva. Ipak najdraža borba mi je pobjeda protiv Šemića iz BK Mostar pred punim Kantarevcem. Inače svaka pobjeda kućipred svojim navijačima mi je jako draga. Imam dragih pobjeda i po Splitu, i po Italiji, ali te kući su ipak nešto posebno.

Danas Mostar ima dva profesionalna boksača Damira Belju i Emila Markića.

Damir Beljo je prve boksačke korake napravio upravo samnom, i od tada je prošlo već nekih desetak godina. Beljo je prije svega odgojen momak, ima poštovanje prema svemu, bio je jako uporan i ta mu se upornost isplatila. 2005 sam ga doveo do titule prvaka BiH, a poslije toga je on sam nastavio i nakon nekoliko obrana titula, otisnuo se u profi boks. Emil Markić je moj prijatelj, skupa smo radili i trenirali. I on je odlično startao u profi karijeri i sasvim sigurno o njima će se još puno toga čuti u boksu.

Eve godine si dobio si priznanje i medalju od Ćalte za promociju boksa u gradu.

Ćalta je legenda našeg grada, i tu večer kada sam dobio medalju bilo mi je srce veliko kao Hum. Puno hvala i njemu i Bati Puljići što su me se sjetili i pozvali da primim medalju. Ta medalja mi znači puno, i još jednom im od srca hvala za tu divnu večer.

Kako mladi mogu doći do Boksačkog kluba Orca?

Tko se želi baviti boksom može se javiti svaki radni dan od 17. i 30 sati doći u prostorije kluba koje se nalaze u podzemnoj garaži Tržnog centra Orca. Dob nije bitna, jer imamo i početnike i rekreativce, svi su dobro došli.

Znači li to da sutra možemo očekivati neke nove Hrkače, Belje i Markiće u Mostaru?

Sigurno, ja to garantiram i vrijeme će pokazati da je to tako.

Osim trenera Hrkača porazgovarali smo i sa njegovim kako je rekao najvećim potencijalom Ivanom Usarom.

Treniram boks neke dvije godine, i  tu sam u Orci od početka.

Je si li do sada imao nekih mečeva?

Imao sam nekoliko mečeva, izdvojio bih pobjedu u Ljubuškom na memorijalu Ludvig Pavlović, ali tel sada očekujem da će ih biti  više.

Tvoj trener Hrkač kaže da u tebe polaže najveće nade?

Nadam se da ću opravdati njegova očekivanja, a i lako je biti dobar uz takvog trenera.

Što planiraš u budućnosti?

Ovdje sport nema neke perspektive i od njega se ne može živjeti. Ja ću raditi i trenirati sve dok mogu, pa vidjet ćemo što će od toga biti.

Možemo li očekivati da i ti jednoga dana kreneš stopama Belje ili Markića?

Iskreno to bih najviše volio i nadam se da ću uspjeti napraviti jedan takav iskorak.

hercegovina.info