FOTO  Članovi JK Neretva bogatiji za pet judo majstora

Judo, judo klub neretva
KYU pojasevi
U prostorijama JK "Neretva" točnije 16. lipnja 2017. godine održano je je polaganje za žuti (5.KYU), narančasti (4.KYU), zeleni (3.KYU), plavi (2.KYU) i smeđi (1.KYU) pojas članova Neretve. Komisija se sastojala od tri judo ispitivača g. Majo Ćeško, zatim g. Mateo Puljić i g. Zvonimir Smiljanić. Pred komisiju je izašlo ukupno 30 članova koji su polagali za pomenute pojaseve.
Prvo su pred komisiju za polaganje KYU pojaseva pristupili članovi kluba koji su polagali za žuti pojas. Nakon što su pojedinačno prezentirali judo tehnike, pokazali svoje teoretsko i praktično znanje članovi ovoga kluba uspješno su položili za svoje prve judo pojaseve.
Članovi Judo kluba "Neretva" koji su uspješno položili žuti pojas:
Ana Vranješ, Lana Čarapina, Luka Čarapina, Josip Marinović, Luka Đurić, Ivani Čarapina, Luka Zovko, Marija Marić.
Nakon polaganja za žuti pojas, pristupilo se polaganju za narančasti pojas. Članovi kluba koji su polagali za narančasti, zeleni, plavi i smeđi pojas su članovi koji treniraju duži vremenski period, a mnogi su se već i okušali na judo natjecanjima.
Članovi Judo kluba "Neretva" koji su uspješno položili narančasti pojas:
Rade Vranješ, Sergej Jarendić, Sara Majić, Lana Tole, Korina Džidić, Hugo Kraljević, Adriano Markulj, Petra Tole, Mak Hadžić.
Članovi Judo kluba "Neretva" koji su uspješno položili zeleni pojas:
Stjepan Salmanić, Josip Previšić, Martina Rogić, Filip Zovko, Hrvoje Knezović.
Članovi Judo kluba "Neretva" koji su uspješno položili plavi pojas:
Domagoj Pušić, Mate Smiljanić, Andrea Lončar, Karlo Križanac.
Članovi Judo kluba "Nereteva" koji su uspješno položili smeđi pojas:
Srđan Ajvaz, Ivan Jurić, Ivan Bilić.

I nakon uspješno položenih pojaseva članovi komisije za polaganje pojaseva su podijelili diplome članovima kluba koji su uspješno položili za gora navedene judo pojaseve, koji su prikazali osnovne tehnike i principe juda te teorijska znanja o povijesti i pravilima judo sporta.
„Prezadovoljan sam učinkom i napretkom naših članova te bih ovim putem želio pohvaliti mlađe trenere i poželjeti im mnogo sreće u nastavku i radu sa ovim uspješnim klincima. Nadam se da će im ovi pojasevi biti određena doza dodatne motivacije kako bi pojačali intezitet na treninzima i ostvarili još bolje rezultate na natjecanjima."- izjavio je trener kluba Majo Ćeško.

DAN pojasevi
Nakon polaganja za učeničke pojaseve, klub je imao još kandidate za majstorske, odnosno DAN pojaseve. Polaganje je održano 30. lipnja 2017. godine za kandidate koji su ispunili sve uvijete. Njih šest pristupilo je polaganju, pet članova je polagalo za majstorski pojas 1 DAN te jedan član za majstorski pojas 2 DAN.
Polaganje za majstorske pojaseve je isključivo u nadležnosti jednog do tri judo saveza u BiH (JS H-B, JS RS i JS FBiH) te se isti polažu samo pred komisijom koju imenuje Rukovoditelj komisije za DAN pojaseve.
Komisiju za DAN pojaseve odabran je od Judo saveza Herceg-Bosne, a koja se sastojala od tri judo ispitivača, glavni ispitivač je bio g. Karlo Prskalo VII DAN, zatim g. Vojo Višekruna IV DAN .
Na početku polaganja član komisije gospodin dr. Vojo Višekruna obratio se kandidatima te im uputio iskrene čestitke na njihovom trudu i zalaganju te uspjesima koje postižu na turnirima, ali i izvan njih.
Prvo je pred komisiju izašao kandidat za majstorski pojas II DAN, Majo Ćeško, a zatim nakon njega pred komisiju su redom izlazili kandidati za majstorski pojas I DAN, Ante Galić, Zvonimir Smiljanić, David Pušić, Vesna Vukoja i Mateo Puljić.
Sa ponosom i zadovoljstvom možemo reći da su kandidati iz JK "Neretva" Mostar prikazom usvojenog judo znanja položili za majstorske pojaseve. Trud, rad, zalaganje te marljivo vježbanje KATE, odnosno tehnika bacanja rezultiralo je iznimnim znanjem na ispitu koje je bilo i više nego dovoljno za uspješno polaganje za viši pojas, istakao je dr. Vojo Višekruna.
Mora se istaknuti i jedina kandidatkinja, Vesna Vukoja koja je položila za I DAN te tako ušla u povijest grada Mostara kao druga ženska osoba koja je dobila zvanje judo majstora.