FOTO  Brončana medalja za Rina Vrljić na GRAND PRIX u Češkoj

judo klub neretva u češkoj
Natjecatelji mostarske Neretve su mogli vidjeti jednu veliku organizaciju, jake zemlje koje su nastupile i veoma dobre natjecatelje.

Na turniru je nastupilo preko 1342 natjecatelja iz 90 judo klubova. Zemlje učesnice turnira: CZE, SVK, FRA, RUS, HUN, BiH, SLO, NED, BLR, POL, GRE, LUX, AUT, DEN, UKR, SWE.

Rino Vrljić (U13) nastupio je u kategoriji do 50 kg, a prvu borbu ga dočekuje predstavnik Češke, Urban Matej kojeg Vrljić pobjeđuje u prvoj minuti na osai komi zahvat. Drugu borbu pobjeđuje na kazne Širmanov Irmana, a potom i drugog predstavnika Češke, Jakš Adama na ippon. U borbi za ulazak u finale gubi od Maroušek Alex (JC Academy Praha). Za treće mjesto ima borbu protiv Grega Tomaša (JC Liberec) gdje dolazi do bodova i odnosi zasluženu pobjedu.

Mora se naglasiti da su skoro sve kategorije brojale preko 25 natjecatelja i da je konkurencija bila veoma jaka.Također do medalje je bilo jako teško doći, obzirom da je Češki judo savez odredio neka posebna pravila, a nekim natjecateljima je bilo teško da se prilagode istim. Naime, nije bilo dozvoljeno u mlađim uzrastima da se rade tehnike sa koljena i jedan shido je bio presudan za pobjedu do kraja regularnog vremena borbe. Moramo istaknuti kako je naših troje natjecatelja palo vagu radi 450 gr viška i samim time prešli su u veću kategoriju u kojoj su se po prvi put našli i što je mostarskim judašima već u startu napravilo problem.

Srđan Ajvaz (U23) nastupio je u kategoriji do 90 kg u uzrastu do 23 godine. Iako mu je tek 17 godina imao je odlične borbe i borio se sa protivnicima starijim od sebe od 3-6 godina. Prvu borbu imao je protiv reprezentativca Poljske, Arkadiusz Dziarmaga koji inače stariji tri godine i koji je uspio pobijediti Ajvaza tek u 4 minuti zlatnog boda na treću kaznu, u regularnom vremenu Ajvaz je bio u vodstvu. Dziarmaga je morao doći do polufinala kako bi mostarac imao pravo na repasažne borbe, a na kraju je ušao i u finale. Druga borba bila je protiv reprezentativca Češke, Chlopečik Ondrej kojeg Ajvaz baca na ippon u prvoj minuti, a potom borba protiv drugog reprezentativca Poljske, Dondalski Piotr kojeg Ajvaz također pobjeđuje na ippon u drugoj minuti. U borbi za treće mjesto mostarac gubi borbu u zadnjoj minuti svojom greškom na wazari od reprezentativca Ukrajine, Karlov Danyil i tako osvaja sjajno peto mjesto, napominjemo u veoma jakoj konkurenciji i sa dosta starijim i iskusnijim protivnicima

Stjepan Salmanić -55 kg (U15) i Domagoj Jozeljić -73 kg (U18) su ispali već u prvom kolu i nisu imali pravo na popravne borbe.

Možemo samo reći kako su se naši natjecatelji ipak dobro snašli, ušli u borbe bez straha od dosta težih protivnika od sebe, a sada slijede pripreme za predstojeće turnire i državna prvenstva.