FOTO  Borsa Open - Najveći sportski događaj u Bosni i Hercegovini

Borsa Open
Spomenuti događaj je jedan od TOP 5 međunaordnih judo natjecanja u Europi, a u jednoj kalendarskoj godini na području Europe organizira se preko 4000 međunarodnih judo turnira.

Sudjelovanje na BORSA OPENU ove je godine potvrdilo preko 1300 natjecatelja iz preko 130 klubova iz 28 zemalja. Grad Mostar s ponosom može iznositi činjenicu da se od 1984. godine kada su na području BiH bile organizirane ZOI nije okupio ovoliki broj sportaša, a da je pri tome organizator samo jedan sportski klub i to mostarski Judo klub "BORSA".

ZEMLJE SUDIONICE SU: Slovenija, Češka, Nizozemska, Turska, Rumunjska, Italija, Švedska, Bugarska, Poljska, Bjelorusija, Moldavija, Albanija, Belgija, Makedonija, Ukrajina, Crna Gora, Gruzija, Bjelorusija, Njemačka, Kosovo, Austrija, Srbija, Velika Britanija, Slovačka, Litva, Latvija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina.

Možemo napomenuti kako je "BORSA OPEN" koji je 03.10.2015. godine bio organiziran tradicionalno već 6. put okupio 933 natjecatelja i 75 klubova iz 16 zemalja, a već ove godine osjetit će se snažna progresija, čak 12 zemalja više nego prošle godine! Prošlogodišnji turnir otvorio je, tada aktualni, predsjedavajući predsjedništva BiH - dr. Dragan Čović koji je rekao da mu je to ujedno i najdraži događaj koji je otvorio u ime predsjedništva BiH.

"Nadasve nam je drago da i mi možemo potpomoći promociju našeg grada, županije i države, kako sa sportskim rezultatima koje ostvarujemo širom svijeta, tako i pomoću "BORSA OPEN-a" koji u našu županiju dovede različite nacije i kulture, točnije nevjerojatnih 28 zemalja, koji se na tlu našeg grada i države zadrže i po tjedan dana. Mnogima se čini kao događaj iz bajke, ali uz svakog istinskog sugrađanina i mi osjećamo ponos što će u našem gradu sudjelovati preko 1300 sportaša iz velikog broja zemalja sa svih krajeva Europe, te da ćemo skupa pokazati kako je grad Mostar spreman za velike stvari. Okupili smo mlado i stručno vodstvo koje gotovo cijelu godinu radi na organizaciji ovog velikog sportskog događaja", priopćili su iz kluba "BORSA".

Sama činjenica da će i ovogodišnji judo turnir "Borsa OPEN" otvoriti, a isto tako i prisutne pozdraviti prigodnim riječima, član predsjedništva BiH - dr. Dragan Čović, govori o važnosti ovog turnira za BiH, kao o nečem zdravom za naš narod i državu. Na otvaranje turnira biti će pozvani i ministar financija BiH gosp. Vjekoslav Bevanda, ministrica Kulture i sporta gđa. Zora Dujmović, gradonačelnik grada Mostara gosp. Ljubo Bešlić, te premijer HNŽ gosp. Nevenko Herceg, ambasadori pojedinih država te mnogi drugi

Iako složen i skup, projekt pod nazivom "BORSA OPEN" je iz godine u godinu sve uspješniji. Razlog tomu je kvalitetna organizacija judo turnira, rezultati kluba širom Europe te gostoljubivost našeg naroda koji uvijek spremno dočeka sve goste koji se nakon toga uvijek rado vraćaju u BiH te u svojim sredinama promoviraju naš narod, grad, državu i turnir "BORSA OPEN" u najboljem svijetlu. Zanimljiva činjenica je i ta da će u petak 30.09. u Mostaru spavati preko 700 stranih državljanja što je gotovo 1% ukupnog stanovništva koje obuhvaća grad Mostar.

Prijave su još uvijek u tijeku, a organizatori navode kako je najveći problem infrastruktura grada Mostara koji nemože podnijeti organizaciju ovakvih događaja, te navode kako su primorani razmišljati da se možda već iduće godine turnir održi u nekom drugom gradu na području BiH koji će imati uvjete za odvijanje ovog grandioznog događaja, stoji u priopćenju kluba.