Boksački velikan preminuo nakon što ga je udario automobil

Pernell "Sweat Pea" Whitaker, smrt

Još jedan velikan sporta napustio nas je u tragičnim okolnostima. Legenda boksa Pernell "Sweat Pea" Whitaker preminuo je u 55. godini nakon što ga je udario automobil u rodnoj Virginiji, piše Fightsite. 

Kako prenose američki mediji, Whitakera je automobil udario u nedjelju navečer nakon čega je preminuo od zadobivenih ozljeda.

Whitaker je bio zlatni olimpijac, prvak u četiri kategorije i smatra ga se jednim od, ako ne i najboljim defenzivnim boksačem svih vremena.

Njegova kćer Dominique obavijestila je javnost o njegovoj smrti putem priopćenja:

'Želim obavijestiti ljude da smo izgubili legendu i jednog od najvećih P4P boksačkih prvaka, mog oca Pernella 'Sweat Pea' Whitakera. Molim sve da poštujete privatnost naše obitelji u ovom teškom trenutku.'

S Whitakerom se na društvenim mrežama oprostio još jedan legendarni boksač, Floyd Mayweather Jr. On je putem Instagrama objavio zajedničku fotografiju uslikanu prije samo dva dana.

'Počivaj u miru prvače. Jedan od najboljih koji su to ikada napravili.'

Whitaker je kao amaterski boksač u lakoj kategoriji osvojio srebro na Svjetskom prvenstvu u Münchenu (1982.), zlato na Panameričkim igrama u Caracasu (1983.) i zlatnu medalju u lakoj kategoriji na Olimpijskim igrama 1984. u Los Angelesu.

Iste godine prešao je u profesionalce i u karijeri osvojio svjetske titule u četiri kategorije- IBF u lakoj (1989.), IBF u junior velteru (1992.), WBC u velteru (1993.) i WBA u supervelteru (1995.).

Karijeru je završio 2001. s omjerom od 40 pobjeda uz četiri poraza.

Whitaker trenutačno drži rekord kao boksač koji je najduže držao titulu u lakoj kategoriji sa šest uzastopnih obrana naslova. Poznat po iznimnoj defenzivnoj tehnici i dobrim kontrama smatra ga se ponajboljim defenzivnim boksačem u povijesti i P4P velikanom.

Nakon što se umirovio, 2005. se vratio sportu u ulozi trenera te je trenirao borce kao što su Dorin Spivey, Calvin Brock i velter prvak Zab Judah.

Whitaker je 2006. primljen u Međunarodnu boksačku kuću slavnih.

vecernji.ba