VIDEO  Anthonyja Joshue: Od zatvora do šampiona svijeta u teškoj kategoriji!

Anthonyja Joshue

Bio je ovo 19. profesionalni meč u karijeri Joshue, nakon kojeg i dalje ima savršen skor - svaki je riješio nokautom!

Karijera 27-godišnjeg Britanca počela je nakon osvajanja zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. U profesionalni boks ušao je već naredne godine, nizao je pobjedu za pobjedom.

Do WBC titule došao je već 2014. godine, da bi već 2016. boksovao za titulu IBF federacije. U nastavku vam donosimo zanimljive detalje iz života novog šampiona svijeta u teškoj kategoriji.

Dva tjedna zatvora

Zanimljivo je istaknuti kako je krvnik Vladimira Klička u zatvoru proveo dva tjedna, nakon što je na jednoj nogometnoj utakmici prebio protivničkog igrača.

- Primio sam ga za vrat i bacio preko leđa. Nisam bio svjestan svoje snage, a i on je nezgodno pao. Kad sam dospio u zatvor, shvatio sam da su unutra samo idioti. Bio sam dva tjedna, a mogao sam isto tako dobiti i 10 godina. Mogao sam još biti unutra. Bio mi je to poziv na buđenje. Nakon izlaska iz zatvora vratio sam se majci u stan i upisao zidarski tečaj - ispričao je Joshua.

Sa 16 godina igrao je nogomet, a 100 metara trčao je ispod 11 sekundi. Sa 17 godina se odselio od majke, živio je u hostelu i s prijateljima sudjelovao u uličnim tučnjavama. A onda ga je rođak odveo u lokalni boksački klub i tu je sve počelo.

Izabran je u reprezentaciju, ali 2011., godinu dana prije Olimpijskih igara u Londonu, policija ga je zaustavila zbog prebrze vožnje. U torbici mu je pronađena marihuana. Izbjegao je zatvor i dobio 100 sati dobrotvornog rada, no boksačkii savez ga je suspendirao.

- Drago mi je zbog toga jer me to probudilo. Ne toliko optužba, koliko mi je bilo žao prijatelja, majke, ali i boksa - priča Britanac.

Olimpijski pobjednik

No, u savezu su očito shvatili kakav se talent krije u ovom bokseru, te su ga naknadno pozvali na Europsko prvenstvo. I tako je Joshua praktično bez treninga otišao na Europsko prvenstvo i ušao u četvrtfinale. Nakon toga išao je i na Svjetsko prvenstvo u Azerbejdžan, a njegova majka, koja nikad nije bila niti na jednom meču do tada, gledala je kod kuće uz TV.

Godinu dana kasnije Anthony je u Londonu postao olimpijski pobjednik.

Iako je kupio kuću od pola milijuna eura, u kojoj živi majka njegovog djeteta, jednoipogodišnjeg Josepha, Joshua još živi s majkom u gradskom stanu koji joj je poklonio čim je počeo ozbiljnije zarađivati, prenosi portal 24sata.hr.

- Izbjegavanje zatvora za Anthonyja je bila prekretnica u životu. On je zločesti dečko koji se trudi biti dobar. Boks mu je spasio život. Uz boks se naučio disciplini i kako koristiti to svoje veliko tijelo - rekao je Joshuin promotor Eddie Hearn.