BiH sportska vrsta je najgora u Europi

Bosna i Hercegovina je među njima.

Komoros, Palau, Saint Kitts i Nevis, Saint Lucia, Tuvalu... ugledno je društvo nacija koje nikada nisu osvojile niti jednu medalju, a među kojima Bosna i Hercegovina ponosno predstavlja Europu uz Albaniju, Andoru, Crnu Goru, Monako, Maltu i San Marino, piše sportsport.ba.

Međutim, nemojte misliti da smo mi autsajderi, jer Bosanci i Hercegovci ipak su u samom vrhu ove liste. Naš najbolji rezultat svih vremena ostvaren je u Sidneyu 2000. godine kada je Nedžad Fazlija bio 6. u disciplini zračne puške na 10m.

Crnogorcima je ovo druga Olimpijada, ali i pored toga, imaju bolji rezultat nego BiH. U Pekingu su u vaterpolu bili četvrti, a u Londonu imaju odlične šanse da taj rezultat i poprave, te već ove godine osvoje svoju prvu medalju.

I San Marino, ipak je imao bolji rezultat od Fazlijinog. Bili su 4. u ženskom streljaštvu. Albanci se također mogu pohvaliti boljim rezultatom od nas. Oni su bili 5. u muškom dizanju utega. Malta, iako ima samo 450.000 stanovnika uspjela je okupiti olimpijsku reprezentaciju koja je bila na diobi 5. mjesta, istina 1928. godine.

Prema povijesnim olimpijskim rezultatima, gori od nas je Monako kojima je najbolji rezultat plasman od 9. do 16. mjesta u judo-u što je rezultat koji je ove godine ostao nedostižan za našeg Mekića, dok su u muškom taekwondou dijelili 9. i 10. mjesto.

Znači, mali Monako ipak je gori od Bosne i Hercegovine u sportu? Ne bismo se složili. Taj Monako ima i nogometni klub Monako koji je 1992. godine bio viceprvak Kupa pobjednika kupova, a 2004. godine bio viceprvak Lige prvaka - sportski rezultat koji bi većina Bosanaca i Hercegovaca odmah mijenjali za sve medalje ovog svijeta.

Za utjehu nam ostaje Andora. Državica od oko 85.000 stanovnika, što je oko dvije trećine sarajevske općine Novi Grad, na Olimpijadu u London poslala je 6 sportaša, jednako kao i Bosna i Hercegovina. Vrlo zanimljivo, kao i mi i Andora je poslala natjecatelje u judo-u, maratonu, plivanju i streljaštvu. Međutim, možemo se radovati, ni oni se nisu proslavili.

Njihov najbolji rezultat kroz povijest olimpijskih natjecanja je 9. mjesto u biciklizmu, te dioba od 9. do 13. mjesta u boksu. Ta će Andora!