Žene su bolji menadžeri od muškaraca!

Muškarci, pazite se, žena vam dolazi za šeficu!“ Kod većine muškaraca ovakva izjava izaziva osjećaj panike i želje za bijegom iz situacije u kojoj su se našli. Misle;“ Kao da mi nisu dovoljne, žena, mama i punica koje mi neprestano „vise“ za vratom, sada će još imati jednu ženu kojoj će i na poslu morati odgovarati svoje postupke.“
Na našu sreću, sve više žena, u svijetu, na žalost u Hrvatskoj i nije takav slučaj, nalazi se na vodećim pozicijama kao menadžeri, direktori, vlasnice tvrtki, voditeljice odjela, znanstvenim zanimanjima.
Razlog tome je odluka žena da se školuju u visokoškolskim ustanovama, a nakon toga, umjesto udaje i rađanja djece, odlučuju se prvo za karijeru, a sve ostalo stavljaju u drugi plan.

Stereotip domaćice i majke, početkom 21. stoljeća polako odumire, barem u razvijenijim zemljama. Bez ikakvog podcjenjivanja žena koje su odabrale mirniji obitelji život, jer svi dobro znamo da je i to posao koji nikada ne prestaje, te da se ženama plaća rad kod kuće bile bi milijunašice, no u današnjem svijetu, načinu razmišljanja i mentalitetu, sve je manje takvih slučajeva.

Dakle, da se vratimo ženama menadžerima. Jednakost spolova jedan je od presudnih faktora u takvoj vrsti posla. No, što ona zaista znači? Da žene menadžeri postaju i ponašaju se kao muškarci? Ne, to je jedna od najvećih zabluda.
Jednakost ne znači da uvijek da smo svi jednaki (čitaj: isti). Ona znači priliku, bez obzira na spol, da se dokažemo i dobijemo jednaku priliku da dođemo na određenu poziciju, iako su nam metode i način rada drugačiji.
Nikada nećemo biti kao muškarci i za taj dio, osim odgoja, zaslužna je najvećim djelom biologija. Žene jednostavno drugačije razmišljaju od muškaraca.

Prema provedenim istraživanjima, žene na istim pozicijama kao i muškarci imaju drugačiji način rada. Ne znači da će zbog toga žene biti manje ili više uspješne u odnosu na muškarce, no imaju drugačiji pogled na posao ili bolje rečeno drugačiji smisao za posao i način rada.
Naravno, i muški i ženski spol ima svoje prednosti i mane, no gledajući na manji broj žena koji se nalazi na vodećim funkcijama i rezultate koje postižu, može se reći da mnogo bolje plivaju u menadžerskim vodama.

Za sve je kriva biologija

Kako bismo potkrijepili tvrdnju iz naslova, evo nekoliko logičnih razmišljanja.
Istraživanja koja su provedena u posljednjih nekoliko desetljeća, pokazala su da se muški i ženski mozak razlikuju. Činjenica je da je muški mozak veći od ženskog za kojih 10 posto, no činjenica je da žene na određenim područjima u mozgu imaju mnogo više moždanih stanica. Također, žene imaju više živčanih vlakana koje povezuju lijevu i desnu polovicu mozga. To omogućuje ženama mnogo brži prijenos podataka između dvije polovica mozga, lijeve intuitivne strane i desne vizualne strane. Rezultat ove pogodnosti koju imaju žene, je da su mnogo fleksibilnije i imaju mogućnost obavljanja više složenih zadataka istovremeno.
Muškarci, upravo zbog slabije živčane veze između lijeve i desne polovice mozga, mnogo manje upotrebljavaju onu intuitivnu stranu, a više onu vizualnu „razumnu“ stranu mozga.
Naravno, mnogo toga ovisi o samom odgoju. Djevojčice i dječake drugačije se odgaja.

Žene češće pokazuju snagu vođe i pregovarača

Kada uspoređujemo način vođenja poslova između muškaraca i žena, činjenica je da su muškarci više nastrojeni  diktatorski, kontroli i naređivanju, dok žene imaju više stil izgradnje odnosa i usuglašavanju, odnosno žele čuti druga mišljenja, spremnije na dogovor i suradnju.

Naime, kod žena je više prisutna želja da izgrade nešto pozitivno, nešto veće, dok je kod muškaraca prisutna želja da budu pobjednici, bez obzira na sve. Žene su češće spremne na kompromis i prihvaćanje tuđih mišljenja, dok je kod muškarci spremni vjerovati da ako traže mišljenje svojih podređenih, da će to značiti da nisu sposobni kao vođe donijeti vlastitu odluku i da nemaju sve odgovore.

„Girl power“

Ženska snaga u menadžerskim sposobnostima također se krije u:
-  boljem u delegiranju poslova
-    potiču otvorenost i mnogo su dostupnije
-    mnogo brže reagiraju na pozive u pomoć i suradnju
-    mnogo su tolerantnije na različitosti, zato su mnogo vičnije u upravljanju različitostima
- brže i točnije prepoznaju problem koji se pojavi
-    mnogo su bolje u definiranju očekivanja i pružanju povratnih informacija

S druge strane, muškarci su poznati u mnogo bržem donošenju odluka i odlučnosti, što naravno ima svoje prednosti i nedostatke. Muškarci su skloniji vođenju timova koji moraju ostvariti rezultat u kraćem vremenskom razdoblju.

Naravno, o prednostima žena nad muškarcima i obrnuto mogli bismo još jako puno pisati, istraživati i razglabati.
Bez da previše zastupamo „girl power“, činjenica je da žene imaju određene karakteristike, s kojima se muškarci nikada neće moći nositi. No, hoće li one izaći na vidjelo, hoćemo li se razvijati, napredovati pobjeđivati, na kraju ovisi o nama samima.
Inferiornost ne dolazi u obzir, samo različitost. Na žalost, okrutni kapitalizam često ženama ne dopušta ulaz u muški svijet, gdje za žene/majke često nema mjesta. 

zena.hr