„Zavedite“ poslodavca na razgovoru za posao

Prije dva tjedna u našoj rubrici „Poslovni kutak“ pisali smo kako pronaći posao u doba gospodarske krize, a u današnjem tekstu pisat ćemo kako se pripremiti i ponašati na razgovoru za posao. Naime i u vremenima kada nije bilo ekonomske krize, poslodavci su gledali na svaku sitnicu tijekom razgovora, no sada su zbog male ponude poslova i velike potražnje, kriteriji kod poslodavca porasli, jer ima i više nego dovoljno ljudi između kojih mogu birati. Dakle, na vama je da oduševite potencijalnog poslodavca svoji karakterom, šarmom, znanjem, vještinama, kompletnom prezentacijom sebe kao potencijalnog djelatnika.

Na razgovor za posao gledajte kao na „poslovno flertovanje“. Cilj je da se poslodavac „zaljubi u vas“ na prvi pogled, jer drugu šansu kod istog poslodavca vjerojatno nikada nećete dobiti. Bez obzira na koliko ste već bili intervjua, uvijek postoje stvari koje možete poboljšati. Zbog toga nemojte propustiti pročitati savjete, jer bitni su detalji! Imajte na umu da većina poslodavaca formira mišljenje o vama u prvih nekoliko minuta.

Priprema je put do posla


Kada ste pozvani na intervju, vjerojatno ćete imati barem jedan dan za pripremu. Nemojte biti lijeni i iskoristite to vrijeme na najbolji mogući način. Pokušajte saznati kakav stil odijevanja njeguju u tvrtki, kakvi su odnosi u tvrtki, kako se očekuje da se djelatnici ponašaju. To možete saznati od osoba koje su radile u toj tvrtki ili još uvijek rade, na internetskim forumima ili pak nije na odmet da odete pred tvrtku na kraju radnog vremena i promotrite kako su djelatnici, koji odlaze s posla obučeni i kako se ponašaju u neformalnom razgovoru.

Pripremite se za razgovor. U današnje vrijeme gotovo svaka tvrtka ima web stranicu, gdje možete saznati mnogo korisnih podataka o tvrtki. Također, na Internetu pokušajte pronaći novinske članke vezane uz tu tvrtku, što će vam pomoći da steknete širu sliku o tvrtki, njene pozitivne i negativne strane, da saznate njene konkurente i poslovne partnere.

Saznajte u kojem se smjeru tvrtka razvija i razmislite kako biste se vi mogli uklopiti u to radno okruženje i na koji način ćete to artikulirati na razgovoru. Naučite termine svojstvene toj tvrtki i pokušajte ih upotrebljavati na razgovoru. Zapamtite sve što se može zapamtiti o tvrtki!

Obucite se što se ljepše i profesionalnije. To ne znači da trebate ići kupovati novo poslovno odijelo, ali neka odjeća koju ćete obući bude poslovna, čista i uredna. Uredite kosu, stavite diskretnu šminku, pobrinite se da nemate zadah, da su vam ruke i nokti čisti i uredni, te da lijepo mirišite, ali što diskretnije.

Dobar dojam...


Zapamtite kako se zove osoba kojoj idete na razgovor i koja je njena funkcija. Uljudno pozdravite sve djelatnike koje sretnete na putu do ureda, posebno tajnicu kod koje ćete vjerojatno čekati na razgovor. Dobri maniri igraju veliku ulogu u prvom dojmu. Na razgovor nemojte kasniti, najbolje je da uranite 10-ak minuta, kako biste se pribrali dok čekate na razgovor. Pokušajte biti samouvjereni, stojte ravno, gledajte osobe ravno u oči, rukujte se s osobom s kojom se upoznajete i nemojte zaboraviti na iskren smiješak.

Bez obzira što ste poštom ili e-mailom poslali svoj životopis, molbu za posao i preporuke nemojte zaboraviti sve to ponijeti sa sobom. Kada sjedite ispred osobe koja vas intervjuira, pokušajte se čim više opustiti i nemojte ni u kojem slučaju prekrižiti ruke ili noge. Nakon upoznavanja, počnite sa neformalnim razgovorom. Pitajte poslodavca kako je, spomenite vrijeme ili pohvalite da vam se sviđa kako je tvrtka uređena (ali samo ako zaista je lijepo uređena). Neformalni razgovor uvijek je dobar za probijanje leda, prije nego što počnu prava pitanja.

Nemojte lagati, jer ne samo da poslodavci vrlo lako prepoznaju laž, nego će se laž kasnije vrlo brzo otkriti ako dobijete posao. Ostavite dojam jake osobe. Jedno od najčešćih pitanja koje će vam poslodavac postaviti je koje su vaše mane i prednosti. Naravno, o manama nitko ne voli pričati, tako da se više usmjerite na prednosti. No, ukoliko spomenete i neku manu vjerojatno ćete impresionirati poslodavca, jer će to biti znak da ste spremni priznati mane i pokušati se promijeniti na bolje. Osim toga, to će biti znak da dobro znate tko ste i što želite.

Pažljivo slušajte osobu s kojom razgovarate i postavite važna pitanja u vezi posla koja vas zanimaju. Pitanje o plaći ostavite za kraj ili pričekajte neka sam poslodavac ponudi plaću. Završite razgovor sa smiješkom, čvrstim rukovanjem i srdačnim pozdravom. Upitajte ga kada možete očekivati odgovor.
(vam)