Velika fešta Hercegovaca u Njemačkoj uz Bruna Bakovića, Zorana Begića, Klapu Frankfurt, Bagrem band, Dijanu Bliznac…

Velika fešta Hercegovaca u Njemačkoj uz Bruna Bakovića, Zorana Begića, Klapu Frankfurt, Bagrem band, Dijanu Bliznac…
Kako doznajemo organizatori očekuju velik broj gostiju iz Frankfurta, tako i okolnih gradova, posebice regije srednje Njemačke gdje u pokrajinama Hessen, Rheiland Pfalz, Saarland, kao i Bayernu živi na desetke tisuća hrvatskih iseljenika, koji su svih ovih godina ostali vezani uz domovinu, a među njima je i velik broj Hercegovaca. Neki od njih su među prvima sa svojim franjevcima stigli u zemlju snova "trbuhom za kruhom" i uz Hrvatske katoličke misije ne zaboravivši svoju rodnu hercegovačku grudu kojoj se i danas vraćaju zajedno sa svojim potomcima, što najbolje potvrđuje i ova "Hercegovačka noć", koja će odisati prezentacijom kulture i tradicije hercegovačkog kraja i narodnih običaja.

Organizator ove velike noći Hercegovaca Ante Tolušić (Tony) iz tvrtke "Tony´s Tones" otkriva nam najzanimjivije detalje noći na koju su svoj dolazak najavili i mnogi uspješni hercegovački poslovni ljudi i njihovi prijatelji, jer poznato je da u Njemačkoj djeluje i veliki broj hercegovačkih ugostitelja, poduzetnika i intelektualaca koji u svim prigodama s ponosom ističu tko su i odakle dolaze.

Hercegovci uspješni u Njemačkoj

- Želja nam je da se ovom prigodom zahvalimo svim triju generacijama naših iseljenika koji su ostali duboko vezani uz svoju Hercegovinu i Hrvatsku, sačuvavši naše običaje, tradiciju i kulturu od zuba vremena, i zato ima razloga da bude ponosna naša zemlja ta Hercegovina, baš kao što kaže i ta popularna pjesma omiljena među našim iseljenicima. Sve to motiviralo je i nas da krenemo sa organizacijom "Hercegovačke noći", koja bi trebala postati tradicionalna s obzirom na svakojaki potencijal naših ljudi, počevši od gospodarstva, kulture, politike, znanosti i sporta s kojim također vrlo uspješno promoviramo Hrvatsku i našu Hercegovinu, priča nam Ante, koji je rodom iz Ljubuškog i već ima iskustva u organizaciji ovakvih događanja među našim iseljeništvom, te nam otkriva neke najzanimljivije detalje ove fešte Hercegovaca, njihovih prijatelja i gostiju naredne subote 04.SVIBNJA u "Midas Limes Forum" u Grosskrotzenburgu.(Frankfurt na Majni)

Raštika i domaće delicije stižu iz Hercegovine

- Želimo da ove naše noći sve odiše Hercegovinom, počevši od pjesme pa do gastronomske ponude u kojoj će dominirati domaća raštika, pršut, uštipci, pura, lučenica, pečena janjetina i odojak, suve smokve, te Nuićeva vina i "Tesla šljiva", kao i još druge delicije koje za ovu noć priprema ekipa naših ugostitelja. Također očekuje nas i zanimljiv glazbeni program uz nastup poznatih hercegovačkih zvijezda: Brune Bakovića, Zorana Begića,klape Frankfurt, kao i tamburaša banda Bagrem, zatim Dijane Bliznac i drugih....

Također želimo se zahvaliti i našim brojnim sponzorima a posebno generalnom sponzoru gospodinu Marku Čoviću vlasniku "Čović Auto Handel" iz Bestwig-Nuttlar, koji su nam zdušno pripomogli u ovoj akciji. Na kraju što kazati osim da su svi naši iseljenici, njihovi prijatelji i njemački gosti dobodošli na našu "Hercegovačku noć" , koja će u "Midas Limes Forum", vjerujem, potrajati do ranih jutarnjih sati uz veselje, dobru pjesmu i domaće delicije, najavljuje nam marjivi organizator Ante Tolušić, koji sa svojim suradnicima i prijateljima već godinama naveliko promovira svoju Hercegovinu u Njemačkoj.

Vjerujemo da će to i rezultirati još jednom uspješnom "Hercegovačkom noći" koja bi trebala u ovom dijelu Njemačke postati i tradicija s obzirom koliko Hercegovaca tu živi i koliko je njih još pristiglo posljednjih godina.

A ovakve priredbe i nezaboravne domoljubne noći upravo doprinose očuvanju rodnog kraja od zaborava, te imaju najbolje anti asimilacijske učinke, što su pokazala i desetljeća iza nas.

Jer kada su Hercegovci i Hercegovina u pitanju, onda zaborava nema, baš kao i što kaže domoljubna pjesma ta, ponosna je moja zemlja Hercegovina.

tomislavcity.com